Bucovina Profundă

19 aprilie 2012

18 aprilie – dr. Flor Strejnicu, Marturisitorul

Filed under: Miscarea Legionara,România Profundă,sfintii inchisorilor — Mircea Puşcaşu @ 01:07
Tags: ,

18 aprilie: pomenirea medicului Marturisitor

 Flor Strejnicu

(1926-2006)

 Născut la Ploieşti în 16 martie 1926, fiu al preotului Alexandru Popescu (şi el fost condamnat politic), este botezat cu numele de Alexandru. Flor – după fratele său mort; Strejnicu – după satul natal al tatălui său.

Fire emotivă, crescut într-o atmosferă de cămin creştin şi naţional, tânărul Alexandru nu se putea să rămână indiferent la samavolniciile, crimele şi cedările de teritorii, din perioada 1939-1941, şi intră în Frăţiile de Cruce la liceu. După lovitura de stat a lui Antonescu, este arestat în 1941, după examenul de capacitate. Avea 15 ani când a fost condamnat, atunci terminase cursul inferior, 4 clase de liceu. În timpul detenţiei se împrieteneşte cu Nelu Jijie, Tache Rodas, fraţii Androhovici, Gelu Pitiş şi alţii.

În închisoare la Sibiu, de postul Crăciunului anului 1941, elevii deţinuţi Fraţi de Cruce ţin post negru miercurea şi vinerea, se spovedesc şi se împărtăşesc la preotul penitenciarului. De sărbători au dat o serbare pentru familiile lor, cu aprobarea conducerii. Dată fiind depărtarea şi că tatăl său e preot, ai lui n-au putut veni, dar sala de invitaţi era plină. Tânărul Flor va citi o poezie dedicată mamei sale dintre gratii şi zăbrele, dintre lacrimi şi suspine. Efectul a fost atât de mare în rândul invitaţilor încât mărturiseşte: „Poezia mea, abia am reuşit s-o recit: întreaga asistenţă hohotea de plâns. Acest prim Crăciun departe de ai mei, petrecut în închisoare la vârsta de 15 ani, mi-a marcat toate aducerile aminte. Eram ca fraţii, toţi cei închişi, şi nici unul nu depăşea vârsta de 18 ani” („Creştinismul Mişcării Legionare”, p.135). Va trece şi prin Aiud unde încheie prietenii de o viaţă. În 1944 după doar câteva luni de la eliberare, a fost din nou arestat şi închis la mănăstirea Mărgineni, eliberat un an mai târziu. Prin toate a trecut cu multă credinţă în Dumnezeu şi dragoste de oameni.

După ce a fost eliberat i se permite să continue studiile liceale la fără frecvenţă (în particular) şi reuşeşte să termine două clase într-un an (a şaptea şi a opta), apoi susţine bacalaureatul cu calificativul foarte bine, fapt pentru care este acceptat la Facultatea de Medicină din Cluj fără concurs. A terminat facultatea cu note mari, însă n-a fost admis la examenul de stat şi a fost nevoit să lucreze ca felcer la spitalul din Cisnădie, Sibiu, unde va şi locui. În acest timp îşi schimbă numele datorită vitregiei vremurilor: devine Flor – numele primului frate, mort, şi Strejnicu – satul natal al tatălui său. Abia după o perioadă bună de timp a reuşit să-şi ia licenţa, apoi secundariatul, specializarea, primariatul, încheind activitatea profesională ca medic radiolog şi cu vaste cunoştinţe de medicină naturistă.

În 1990 a fost invitat la ONU să conferenţieze despre dr. Albert Schweitzer (1875-1965), celebrul medic alsacian teolog şi filosof, laureat al Premiului Nobel (1952), despre care publică o broşură: Albert Schweitzer şi România. Studiu bibliografic, 1997, la Ed. Imago din Sibiu (unde au apărut mai toate scrierile sale).

Din marea sa pasiune pentru filatelie, alături de vechiul camarad Traian Popescu, exilat în Spania la Madrid (un asiduu editor), au scos la Sibiu în 1994 cartea: Din lupta exilului românesc din Spania împotriva comunismului (propaganda anticomunistă prin emisiuni filatelice, din anii ’50-’60). Pe lângă acestea, a scris valoroase cărţi precum: Miniaturi (versuri scurte în genul haiku, 2002); Culegem din mormântul tău lumină; Mărturisitorul (antologii); Mişcarea Legionară şi evreii (1996); Creştinismul Mişcării Legionare (2000, 2001); monografia Hronic legionar (2000).

Dr. Strejnicu a reuşit într-o manieră fină, să arate ştiinţific, bine documentat şi clar, problemele mult controversate: Mişcarea Legionară şi evreii, violenţele sau Creştinismul legionar, explicând adevărul pe  înţelesul tuturor necunoscătorilor, cât şi denigratorilor Mişcării. A activat încă de la înfiinţare la Fundaţia Prof. George Manu. Fiind întrebat dacă este legionar, a răspuns: „După cum Eminescu a spus: «Sunt un bun român. Punct.» şi eu sunt un bun legionar. Punct”. A fost de o modestie de neînţeles pentru lumea apărută după 1989, cât ş pentru mulţi din cei ai „lumii vechi”. A ajutat cât  a putut fără să se afişeze, nu s-a zbătut, nu a cerut niciodată să ajungă în frunte. Întotdeauna i s-a părut că a făcut prea puţin pentru credinţa lui. Cu devotament a slujit oamenii în calitate de medic, vindecându-i fără nici o recompensă, un doctor fără de arginţi, mai ales pentru foştii săi colegi de suferinţă.

În ultimele luni de viaţă pregătea aproape orb a doua ediţie completată, a ultimei sale cărţi: Mărturisitorul şi pregătea cu multă sârguinţă o culegere de texte închinate Comandantului Mişcări, Horia Sima, pentru centenarul lui aniversar – din 3 iulie 2006. Moartea l-a surprins în 18 aprilie 2006 la masa de lucru pe care nu o părăsise decât cu două zile înainte când s-a internat în stare gravă la spital. A fost înmormântat la 20 aprilie în cimitirul Viişoara din Ploieşti, oraş în care stătea.

Omul minunat şi neobosit dr. Flor Strejnicu trăieşte prin cărţile şi prin amintirea neştearsă pe care i-o poartă toţi care l-au cunoscut. (Permanenţe, mai, iunie 2006, aprilie 2007)

din “Martiri si marturisitori romani din secolul XX” – Fabian Seiche

Un comentariu »

  1. […] 18 aprilie – dr. Flor Strejnicu, Marturisitorul […]

    Apreciază

    Pingback de ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (20.04.2012) « Saccsiv's Weblog — 20 aprilie 2012 @ 14:38 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: