Bucovina Profundă

9 august 2020

Regizorul Cristi Puiu: Puterea ar trebui să nu ne trateze ca pe nişte vite. (…) Mi-e teamă că ne îndreptăm către o formă de totalitarism pe care nu îndrăznim să îl denumim.

Filed under: atitudine,bio-wars,boicot,dictatura,totalitarism,Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 19:33

Bucovina Profundă felicită (și subscrie la) atitudinea regizorului Cristi Puiu față de incălcarea drepturilor fundamentale si a bunului simț de către autorități prin măsuri redundante, incoerente și umilitoare.

Regizorul Cristi Puiu: ”Puterea ar trebui să nu ne trateze ca pe nişte vite.”

”Mi-e teamă că ne îndreptăm către o formă de totalitarism pe care nu îndrăznim să îl denumim.”

”Dacă dumneavoastră sunteți astăzi aici și vă uitați la un film este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România în Decembrie 89 care au spus ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil.”

cristi puiu

Regizorul român, Cristi Puiu, a făcut o mărturisire cinefililor veniți să vadă filmul său Malkrog, afirmând că este inuman să te uiți la o proiecție de 200 minute cu masca de protecție pe figură. „Puterea ar trebui să nu ne trateze ca pe nişte vite”, a afirmat renumitul cineast.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este primul mare festival care se organizează post pandemie la nivel european. Autoritățile au fost de acord cu desfășurarea lui impunând reguli sanitare redundante, foarte stricte.

Invitat la TIFF, regizorul Cristi Puiu ținut să afirme in fața celor care au venit să urmărească filmului Malkrog că normele absurde stabilite de autorităţi în acest caz nu sunt potrivite sau justificate. În momentul în care a fost invitat pe scenă a intrat cu masca în mână, refuzând să o poarte chiar dacă organizatorii i-au cerut acest lucru.

Făcând referire la Revoluția din 1989, acesta a spus că ,,au existat niște oameni indisciplinați în România care au spus NU dictaturii”. Cristi Puiu a ținut să-i roage pe oameni să plece când simt că nu mai rezistă să stea cu masca de protecție, moment în care câteva persoane din public au început să-l aplaude.

,,Am înțeles că de mâine se poartă mască de protecție în aer liber la Cluj. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 minute. Să stați cu masca pe față și să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecați când simțiți că trebuie să ieșiți. Când nu mai suportați să plecați. Vă rog foarte mult!

Dacă dumneavoastră sunteți astăzi aici și vă uitați la un film este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne tradeze ca pe niște vite. Există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Oamenii la Cluj sunt disciplinați și atenți la aceste detalii (cu referire la normele de distanțare socială), dar că orice abuz trebuie amendat. Dacă nu o faceți dumneavoastră, prin vot de această dată, nu o face nimeni.

Respect distanțarea socială și port masca de fiecare dată când intru într-un spațiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă că o să mergeți în mâini, pe Eroilor”.

 

Cristi Puiu este consecvent in atitudinea sa. El a vorbit într-un interviu acordat News.ro in mai 2020 despre „orizontul sumbru” care îl determină să se întrebe dacă nu ar fi cazul să uite cu totul de cinema. Neîncrezător că este posibil ca lucrurile să dea semne de revenire, Puiu a mărturisit că se teme că „ne îndreptăm către o formă de totalitarism”.

„Mi-e teamă că ne îndreptăm către o formă de totalitarism pe care nu îndrăznim să îl denumim. Când vom ajunge să ne gândim o să ne gândim din puşcărie la asta ”.

„Nu cad bombe, dar este un război. Pe de altă parte, în vreme de război, oamenii ieşeau în stradă şi se îmbrăţişau după bombardament. Aici nu există această posibilitate de a te îmbrăţişa. Distanţare socială. Este ireal! Până mai ieri vorbeam despre acceptarea diferenţelor. Acum am rezolvat şi asta. Celălalt este inamic potenţial. Îţi poate da boala sau tu i-o poţi da lui. Cred că, din păcate, bezna e mai adâncă decât vrem noi să credem”.

”Oamenii vor trăi cu frica în sân că viaţa e ameninţată. Aia nu e viaţă. Cei mai mulţi dau impresia că nu realizează grotescul situaţiei… Ca şi cum moartea nu ar fi existat până mai ieri… «Să ne protejăm». Ce? O viaţă mizerabilă?”

„Suntem ţinuţi în casă, în beznă, croşetăm tot felul de ipoteze, bizuindu-ne pe informaţiile care ne parvin prin mass-media şi tot felul de canale alternative. Informaţiile sunt la tot pasul, poţi să afli tot ce vrei, dar ajungi să fii mai tâmpit decât ai fost vreodată, pentru că devine aproape imposibil să le pui cap la cap pentru a obţine un enunţ cu sens”.

”Hrănim delaţiunea, şi nu doar în România. Clasa noastră politică a trăit sub comunism. Cum să se întoarcă la oroarea aia a delaţiunii, s-o valideze? Nu înţeleg”.

„Dacă aş fi un oficial aş spune: «Vă salut. Există această naţie pe care mă pot bizui». De ce nu invită la dialog preşedintele Iohannis? De ce nu bate la toate uşile? De ce nu îi cheamă pe specialişti? De ce nu pune pe masă acest program de dialog social? Discuţie, dezbatere, solidaritate”.

 

Bucovina Profundă felicită și subscrie la atitudinea regizorului Cristi Puiu față de incălcarea drepturilor fundamentale si a bunului simț de către autorități prin măsuri redundante, incoerente și umilitoare.

 


 

Surse: 

 

 

 

 

7 comentarii »

 1. Subscriu!
  Sa ne ridicam ROMANI, sa ne trezim ROMANI!
  Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane!

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de Vero — 9 august 2020 @ 20:00 | Răspunde

  • Aiurea daca vezi cati l-au injurat ca a spus adevarul intelegi ca nu o sa se ridice mai nimeni!

   Apreciază

   Comentariu de ioansperling — 9 august 2020 @ 21:53 | Răspunde

 2. De la chestia cu basca ( ştiţi aia cu cunoscutul pretext de atacare : ba că are, ba că n-are- bască „) s-a ajuns acum la mască !
  Pretext de divizare socială până la cel mai înalt nivel, dacă mătăhălosul nostru ba-i cu mască, ba fără , că probabil a uitat să i-o pună prima doamnă în traistă când a plecat la Bruxelles să primească promisiunile de rigoare pentru o danie viitoare, ba sunt amendaţi nişte tinerei exuberanţi pentru că îndrăznesc să se pupe fără mască, dar sunt lăsaţi să se înghesuie fără mască, ca oile la strungă, sclavii trimişi cadou Sparageloaiei, e adevărat însă că cu o distanţare socială, nu de doar 2 metri, ci de câteva sute sau chiar milioane de euro între ei şi potentaţii zilei !
  Vorba lui Cristi Puiu, un cunoscut regizor ce spre cinstea lui refuză rolul de cobai perfect atribuit bietului român şi ne întreabă disperat :-
  – Dacă ăştia vă cer să umblaţi în mâini , ca să puteţi vota cu picioarele, o faceţi dragi români ?!

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de Radu Humor — 9 august 2020 @ 23:13 | Răspunde

 3. „„Treziti-va, bucurati-va, nu va temeti…! spune Isus Cristos

  Apreciază

  Comentariu de Ioan Botezatorul — 10 august 2020 @ 01:06 | Răspunde

 4. Doamne ajută,

  Avem bucuria să vă prezentăm Noul testament din 1942.
  Acest Nou Testament a fost tălmăcit de episcopul ortodox Nicolae Colan al Clujului și revizuiește traducerile clasice ortodoxe anterioare, cum ar fi textul Bibliei din 1914, folosind cu un limbaj mai actual.
  Textul a fost tipărit în vremuri de prigoană, anume când hortiștii stăpâneau Ardealul de Nord.
  Îl recomandăm pentru că urmează linia clasică!

  P.S. Acest Nou Testament a mai fost prezentat, dar acum a fost prelucrat pentru a putea fi citit clar și în format A4 (la imprimare orientare Peisaj, nu Potret), deci nu e nevoie să mai fie tipărit în format A3, care e de două ori mai mare ca A4.

  Click aici pentru a descărca: https://cititorul.home.blog/2020/08/11/noul-testament-1942/

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de Ioan C. — 11 august 2020 @ 20:45 | Răspunde

 5. Prin tot ce spuneti ,domnule Puiu,dovediti ca mai sunt sperante ptr.o reanastere a Romaniei !Doamne ajuta!

  Apreciat de 2 persoane

  Comentariu de ovidiu — 13 august 2020 @ 00:50 | Răspunde

 6. […] Regizorul Cristi Puiu: Puterea ar trebui să nu ne trateze ca pe nişte vite. (…) Mi-e teamă că … […]

  Apreciază

  Pingback de Malmkrog sau De ce e profetic Soloviov și genial Cristi Puiu. Semnele vremurilor | Bucovina Profundă — 28 septembrie 2020 @ 22:55 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: