Bucovina Profundă

26 aprilie 2018

A plecat dl Erast Călinescu. Rămânem treptat singuri, pe cont propriu. Sămânță în cer…

Filed under: Miscarea Legionara,sfintii inchisorilor,Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 10:20

A plecat dl Erast Călinescu. Rămânem treptat singuri, pe cont propriu. Sămânță în cer…

Ca o lacrimă de sânge a căzut o stea…

† 24 aprilie 2018
Erast Călinescu – PREZENT!erast calinescu

Erast s-a născut la 5 decembrie 1926 la Cernăuți. Începe liceul în orașul natal, unde va adera la Frățiile de Cruce. Din cauza puhoiului sovietic alături de alte sute de mii de români pleacă de două ori în refugiu. Astfel începe liceul la Cernăuți, îl continuă în primul refugiu la Câmpulung Moldovenesc, revine la Cernăuți și în urma celui de-al doilea refugiu îl va absolvi la Deva. În tot acest periplu rămâne statornic angajamentelor luate la aderarea în Frățiile de Cruce – pe care de altfel le-a onorat până la moarte. La Câmpulung îl cunoaște pe Eugen Țurcanu – diabolicul torționar de mai târziu.

Ultimul refugiu îl aduce definitiv în țară. Se înscrie inițial la Facultatea de Medicină din Iași dar, din cauza foametei din țară este nevoit să renunțe mutându-se la rude în Timișoara. Între timp paticipă alături de camarazii săi la diverse acțiuni anticomuniste și la umbra sabiei Arhanghelului Mihail se afundă în rugăciune.

Se înscrie la Facultatea de Agronomie din Timișoara de unde va obține transferul pentru Facultatea de Zootehnie de la București pe care o va absolvi făcând parte din prima promoție de ingineri zootehniști din România. Scapă ca prin minune de arestările operate de comuniști.

După obținerea doctoratului în Agronomie la Cluj, se va stabili la București. Binefacerile trăite în marea temniță ce devenise România comunistă îl vor determina să emigreze în Canada în 1984 (după îndelungi încercări eșuate). Aici se atașează exilului anticomunist, alături de care participă la numeroase acțiuni împotriva regimului de la București. Între altele, va deveni corespondent al ziarului „Cuvântul Românesc” din Hamilton-Ontario.

După 1990 revine des în țară, până la stabilirea definitivă în 2003. A început să activeze alături de foștii deținuți politici, a publicat volume de memorialistică și a continuat activitatea publicistică în revistele „Puncte Cardinale” și „Permanențe”. În 2015 publică volumul memorialistic „Cealaltă față a exilului”.

Mereu alături de noi cei tineri, mereu în mijlocul acțiunii, nelipsit de la comemorări, conferințe și lansări de carte… Erast Călinescu s-a mutat la Domnul astăzi, 24 aprilie 2018…  

Noi mereu te plângem frate, iar tu dormi mereu… Erast Călinescu – PREZENT!

Cezarina Condurache

 

Un comentariu »

  1. Hristos a inviat,si Dumnezeu sa-l ierte!Traiasca Legiunea si Capitanul,in veci Amin!

    Apreciază

    Comentariu de ion hodor — 26 aprilie 2018 @ 15:41 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: