Bucovina Profundă

14 noiembrie 2013

Vaccinurile nu sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor la școli și grădinițe -Comunicat de presa – Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă

Filed under: antivaccin — Mircea Puşcaşu @ 02:39

Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă

COMUNICAT DE PRESĂ:

Vaccinurile nu sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor la școli și grădinițechild-smile-ayrshire

În ultimele luni numeroși părinți ne-au semnalat faptul că anumiți directori de școli și grădinițe refuză să le înscrie copii în instituțiile de învățământ preunivesitar pe care le conduc, pe motiv că nu sunt vaccinați. Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă a solicitat Ministerului Educației Naționale să clarifice această situație și să informeze părinții cu privire la obligativitatea vaccinării propriilor copii.

Prin adresa, înregistrată cu numărul 61182/03.10.2013, am solicitat reprezentanților Ministerului Educației Naționale să ne transmită dacă există vreo directivă a ministerului în ceea ce privește refuzul de a înscrie în sistemul de învățământ copiii nevaccinați. Totodată, le-am cerut să ne transmită care este poziția Ministerului Educației Naționale în această problemă: dacă este sau nu obligatorie vaccinarea copiilor pentru ca aceștia să fie acceptați în sistemul de învățământ preuniversitar.

În urma acestei adrese am primit răspuns de la doamna Vasilica Ștefania Duminică, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, care ne-a precizat următoarele:

având în vedere că dreptul la educaţie şi sănătate trebuie asigurat de instituţiile statului împreună cu familia, înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ preuniversitar nu este condiţionată de vaccinarea acestora.”

Redăm integral răspunsul primit din partea Ministerului Educației Naționale:

CABINET SECRETAR DE STAT
MINISTERUL   EDUCAŢIEI    NATIONALE
Nr. 61182 /05.11.2013

Către,

ASOCIAŢIA PĂRINŢILOR PENTRU O EDUCAŢIE SĂNĂTOASĂ
în atenţia d-lui Jercan Eugen, Director de Programe

Ca urmare a scrisorii dumneavoastră adresate Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), înregistrate cu numărul de mai sus, referitoare la “un eventual refuz” de înscriere a copiilor la creşă, grădiniţă, şcoală dacă nu au efectuat vaccinările obligatorii, trebuie avute în vedere următoarele aspecte legislative :

– În baza Legii 649/2001 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 53/2000 privind obligativitatea raportării bolilor şi a efectuării vaccinărilor, Calendarul vaccinărilor este elaborat de Ministerul Sănătăţii pe baza unui program naţional;

– În baza Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Art. 650 ” Vârsta legală pentru exprimarea consimţământului informat este de 18 ani. Minorii îşi pot exprima consimţământul în absenţa părinţilor sau reprezentantului legal, în următoarele cazuri:

          a) situaţii de urgenţă, când părinţii sau reprezentantul legal nu pot fi contactaţi, iar minorul are discernământul necesar pentru a înţelege situaţia medicală în care se află;

          b) situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani” şi Art. 651 (1)” Medicul curant, asistentul medical/moaşa răspund atunci când nu obţin consimţământul informat al pacientului sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, cu excepţia cazurilor în care pacientul este lipsit de discernământ, iar reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiată nu poate fi contactat, datorită situaţiei de urgenţă.

          (2) Atunci când reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiată nu poate fi contactat, medicul, asistentul medical/moaşa pot solicita autorizarea efectuării actului medical autorităţii tutelare sau pot acţiona fără acordul acesteia în situaţii de urgenţă, când intervalul de timp până la exprimarea acordului ar pune în pericol, în mod ireversibil, sănătatea şi viaţa pacientului. “

– În Metodologia de examinare a stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, aprobată prin Ordinul comun MECTS/MS nr. 5298/1168/2011, publicat în MO nr. 25/12.01.2012, cu modificările şi completările ulterioare, sunt stipulate atribuţiile partajate ale MEN, Ministerului Sănătăţii şi ale comunităţilor locale. În Capitolul IV “Rolul unităţilor de învăţământ şi al autorităţilor publice locale în asigurarea şi în menţinerea stării de sănătate a elevilor”, Art. 22. se menţionează: ” Unităţile de învăţământ au obligaţia să informeze părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor că semnarea contractului educaţional include şi responsabilitatea acestora faţă de sănătatea propriilor copii şi în afara şcolii, în vederea asigurării unui climat sănătos la nivel de clasă/grupă şi evitării degradării stării de sănătate a celorlalţi elevi/preşcolari din colectivitate/ unitate de învăţământ, şi să includă în regulamentul de ordine interioară aspecte legate de asistenţa medicală şi promovarea stilului de viaţă sănătos “.

Familia trebuie să asigure creşterea şi educarea copiilor. în baza Codului Familiei, Art. 1 “Drepturile părinteşti se exercita numai în interesul copiilor” şi Art. 101 “Părinţii sunt datori sa îngrijească de persoana copilului. Ei sunt obligaţi să crească copilul, îngrijind de sănătatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, învăţătura si pregătirea profesionala a acestuia… “.

În concluzie având în vedere că dreptul la educaţie şi sănătate trebuie asigurat de instituţiile statului împreuna cu familia, înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ preuniversitar nu este condiţionată de vaccinarea acestora.

Cu consideraţie,

SECRETAR DE STAT,
Vasilica Stefania DUMINICĂ

Eugen Jercan,
Director de proiecte
Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă
Adresa de corespondență: Str. Ion Roată, nr. 10, Sector 4, București
Tel. +40720190081
Email: contact@parintipentrueducatie.ro
Web: http://www.parintipentrueducatie.ro

Adresa_APES_MEN-page-0

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Raspuns_adresa_61182_MEN-page-0

–––––––––––––––––––––––––––––

Raspuns_adresa_61182_MEN-page-1

Cititi si alte articole pe aceasta tema:

16 comentarii »

 1. […] Vaccinurile nu sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor la școli și grădinițe -Comunicat de … […]

  Apreciază

  Pingback de Secretar de stat: VACCINURILE NU SUNT OBLIGATORII pentru inscrierea copiilor in scoli si gradinite | Saccsiv's Weblog — 15 noiembrie 2013 @ 19:46 | Răspunde

 2. Reblogged this on Elohim.ro and commented:
  Fara vaccinare pentru inscriere in gradinite si scoli !

  Apreciază

  Comentariu de kifa7 — 15 noiembrie 2013 @ 22:07 | Răspunde

 3. Va multumim d-le dr. Mircea Puscasu .

  Apreciază

  Comentariu de PG — 18 noiembrie 2013 @ 09:33 | Răspunde

 4. Multa prostie in tara asta…nu ma mir ca e mereu ultima de la coada in majoritatea domeniilor…prostilor! Mars la Biserica voastra spalata pe creier, nu la spital!

  Apreciază

  Comentariu de ion din balon — 7 aprilie 2014 @ 14:03 | Răspunde

 5. ??!? si ne mai intrebam de ce sunt spitalele pline de copii bolnavi?…? Ne mai intrebam de ce noi, parintii,.. adultii in general sufera de boli ce se spune ca ar fi din „seria” bolilor copilariei? Boli care afecteaza populatia mai rau ca in orice alta perioada din istorie, in ciuda faptului ca suntem in anul 2014 si zburam pe Marte?? Ne mai intrebam de ce virusii au dezvoltat rezistenta atat cat sa nu mai raspunda la tratamentele care au dat randament ani si ani…?!!?? Ne mai intrebam de ce se moare de la o viroza respiratorie banala??… „Ne cipuim” ca vrem, ca nu vrem, dar nu putem garanta sanatatea copiilor nostri pentru ca nu avem o lege ferma in ce priveste socializarea acestora? Oamenii nu-si vor mai trimite copiii la scoli, la gradinite. Bombele virale bipede, nevaccinatii de azi vor deveni adulti care vor raspandi molime neinchipuite in viitor. Ce urmeaza? Pastila de cianura pentru care sa le si multumim??!? Nu vor un program de sanatate solid? Foarte bine! Dar sa nu li se permita acestora NICIUN FEL de contact cu societatea. Sa nu le fie acceptata participarea sub nicio forma in cadre sociale comune (scoli, gradinite, spitale, magazine, complexe de vacanta…. etc. Izolati de oricine si de orice. Ei au facut o alegere. Avem si noi OAMENII dreptul la o alegere. Am ales. Nu vrem aceste arme biologice in socoetate! Consider ca e normal sa nu deschidem larg usa tuturor bolilor stiute si nestiute!!

  Apreciază

  Comentariu de Jan Costache — 7 aprilie 2014 @ 22:58 | Răspunde

  • Jan Costache,
   Daca toti copiii dintr-o gradinita sunt vaccinati, deci toti protejati, de ce se tem autoritatile sa primeasca un copil nevaccinat in acea gradinita ? A cui e riscul ? Al celor vaccinati ? Naucitor efect al splarii pe creier prin propaganda!
   Traiti intr-o cumplita eroare de logica. Reveniti-va!

   Apreciază

   Comentariu de Mircea Puşcaşu — 8 aprilie 2014 @ 01:38 | Răspunde

  • Si din cauza unora ca dumneata o sa avem acum o lege a vaccinarii fortate,iar proiectul de lege prevede ca guvernul poate vaccina tot ce misca cu orice seruri vor ,la discretia lor. Ia sa te vedem pe masa de vaccinare pentru rapeluri la zi,inclusiv alte zeci si sute care vor mai aparea,inclusiv cele 3 doze de HPV,si apoi sa mai vorbesti de copilasii altora.Ori ce credeai ca vaccinurile facute in copilarie iti confera imunitate pe viata??Dupa propria dumitale teorie raspandesti molimi!! Ca sa nu mai vorbesc de cei vaccinati care sunt contagiosi cu tulpini periculoase,sau nici de asta nu stiai? Vorbeste domnule in dreptul dumitale si pe pielea dumitale.Pana una alta fuguta la vaccinat,valabil pentru toti sustinatorii.Dupa ce iti va face guvernul cele cateva zeci recomandate pentru rapeluri, deocamdata(zic deocamdata fiindca o sa apara alte zeci), mai discutam!!

   Apreciază

   Comentariu de una — 2 august 2017 @ 01:00 | Răspunde

 6. Reblogged this on Drumul vietii…...

  Apreciază

  Comentariu de pitici, dar voinici — 8 aprilie 2014 @ 12:32 | Răspunde

 7. bolnav sde cancer
  5 aprilie 2014 la 15:04

  sumedenie de boli si abia face rost de bani
  pentru medicamente. Un tanar in varsta de 27 de ani cere sprijin celor
  care vor sa il ajute cu suma de 300 de ron pe luna. Acestia sunt banii
  care l-ar tine in viata pentru urmatorii ani. Pentru ca nu ii are, baiatul e la un pas de moarte.

  Leonard Maghyra are 27 de ani si locuieste intr-un azil din Medias.
  Baiatul asufera de ulcer, oligofremie, hepatita cronica virala cu virus
  V, hernie si ciroza. Tratamentul il costa 300 de lei lunar, bani pe care
  nu si permite. Tatal sau a murit mama nici nu vrea sa auda de el, fiind
  abandonat de mic intr-un centru de plasament. De curand a primit si un
  certificat de handicap dar pensia care ii va intra in cont in fiecare
  luna este de doar 33 de lei. Cine doreste sa il ajute pe Leonard cu cat
  poate este rugat sa depuna o suma cat de mica in contul:

  RO36 RNCB 0231 0888 5552 0001,,,, becere — la Tribuna Sibiu.
  acum 5 ore · Îmi place

  Magyara Rudolf 8:44http://www.youtube.com/watch?v=ScpFvkBo_-Y

  Batut de soarta
  http://www.youtube.com

  Batut de soarta
  http://www.youtube.com
  Batut de soarta
  http://www.youtube.com

  Are o sumedenie de boli si abia face rost de bani pentru medicamente.
  Un tanar in varsta de 27 de ani cere sprijin celor care vor sa il ajute
  cu suma de 300 …0740691091

  Apreciază

  Comentariu de rudolf — 9 aprilie 2014 @ 13:32 | Răspunde

 8. […] tot răspunsul oficial pe bucovinaprofunda.wordpress.com și dați mai departe să afle toți părinții care își pun aceste […]

  Apreciază

  Pingback de Sunt obligatorii vaccinurile pentru înscrierea copiilor la grădiniță / școală? | UrbanKid.ro — 28 iunie 2014 @ 14:23 | Răspunde

 9. Saitul APES http://www.parintipentrueducatie.ro nu mai ruleaza sau a fost atacat – Deasemenea si link-urile duc la o pagina goala cu un mesaj de la google „Avertisment – accesarea acestui site poate dăuna computerului!” Stie cineva de cat timp este aceasta situatie ?

  Apreciază

  Comentariu de Stefan — 11 februarie 2015 @ 13:49 | Răspunde

 10. […] Vaccinurile nu sunt obligatorii pentru inscrierea in scoli si gradinite. […]

  Apreciază

  Pingback de Efectele vaccinurilor | Ligia Pop — 4 martie 2015 @ 23:20 | Răspunde

 11. Indiferent ce va face acest stat de tot rasul !! Nu exista sa fie obligatori ,,, atunci îmi voi cere drepturile de mama în instanta . nu a dat naștere statul la copii mei sa ia ei decizi asupra lor . Să-și vadă de copii și familia lor.. atunci vai si amar vom iesi in Strada nu suntem animale !!!!! Ce mai urmeaza???

  Apreciază

  Comentariu de Mihaela — 11 noiembrie 2016 @ 07:16 | Răspunde

 12. Cred ca s-a schimbat legislatia, acum sunt obligatorii

  Apreciază

  Comentariu de doctorDre — 18 februarie 2018 @ 17:12 | Răspunde

  • Hahaha.
   Nu s-au schimbat legile. Nici bunul simț, nici dreptul natural sau drepturile fundamentale ale omului.
   Vaccinurile nu pot fi obligatorii. Nici un act medical NU POATE FI obligatoriu.

   Apreciază

   Comentariu de Mircea Puşcaşu — 22 iulie 2019 @ 14:25 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: