Cine a fost Elena Poli?
(1 mai 1929 – 12 martie 2020)
Sfinții sunt discreți. Doamna Elena Poli a fost sora lui Constache Oprișan, unul dintre cei mai mari sfinți trecuți prin temnițele secolului trecut.
Femeie de mare noblețe sufletească trecută ea însăși prin temnițele comuniste timp de trei ani, din 1948 în 1951. Elena Poli a trecut la Dumnezu într-o seară discretă de joi, 12 martie 2020. A trecut Dincolo discret, cum și trăise.
Era născută la 1 mai 1929 în comuna Oncești, jud. Tecuci interbelic (jud. Bacău, acum), în familia Vasile și Natalia Oprișan, cunoscuți drept cei mai mari gospodari ai satului.
A făcut liceul la Bacău, unde l-a cunoscut îndeaproape pe Petru Baciu (1922-2017), cel care avea să conducă rezistența armată anticomunistă în munții Bacăului.
Doamna Poli a fost arestată în ultimul an de liceu, trecând prin închisorile Suceava și Mislea, unde a stat alături de loturile de studente de la Iași și Cluj, dar și alături de soțiile demnitarilor și intelectualilor arestați de către comuniști.
Întreaga ei familie va avea de suferit în timpul perioadei comuniste.
Tatăl ei, Vasile Oprișan, va fi arestat, iar averea a familiei va fi confiscată, fiind considerați „chiaburi”, deși ajutaseră toate familiile sat în perioada foametei de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Pentru anchetatori a fost imposibil să găsească o persoană care să îi vorbească de rău pentru a-i putea „turna” la Securitate.
Au fost arestați mai mulți frați de-ai ei, cel mai cunoscut fiind Constantin (Costache) Oprișan, șef al frățiilor de cruce pe țară, student la filosofie în Cluj, renumit pentru atitudinea sa în timpul grevei anticomuniste din primăvara anului 1946 și pentru înalta sa ținută morală și creștină în rândul colegilor.
Arestat la 15 mai 1948, avea să ajungă la Pitești, unde va fi unul dintre cei mai torturați studenți, murind în Casimca Jilavei, în celulă cu Iosif V. Iosif, părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa și Marcel Petrișor.
Din versurile sale compuse în închisoare, cu un profund înțeles filosofic, s-a alcătuit volumul Cărțile spiritului și alte poezii (Editura Christiana, 2009).
Din versurile sale compuse în închisoare, cu un profund înțeles filosofic, s-a alcătuit volumul Cărțile spiritului și alte poezii (Editura Christiana, 2009).
Sfinții sunt discreți. Deși a fost înconjurată de mulți oameni care o prețuiau, dorința doamnei Elena Poli a fost de a avea o înmormântare simplă și discretă. Și a fost respectată întocmai.
Sperăm să ne revedem Dincolo!
Surse: Liga Studenților Iași
[…] Sursa: https://bucovinaprofunda.com/2020/03/14/cine-a-fost-elena-poli-1-mai-1929-13-martie-2020/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Cine a fost Elena Poli? (1 mai 1929 – 13 martie 2020) | SACCSIV - blog ortodox — 15 martie 2020 @ 07:36 |