Bucovina Profundă

9 martie 2023

FILOCALIA – Cel mai important tratat de vindecare sufletească

Filed under: carte,cuvintele sfintilor,filocalia,Parintele Staniloae — Mircea Puşcaşu @ 10:12

filocalia coperta nouă

FILOCALIA – Cel mai important tratat de vindecare sufletească. Și cel mai ignorat!

Psihologia (și filosofia) din ultimii 200 de ani nu au descoperit apa caldă.

Conștient, inconștient, subconștient, rațional, irațional erau cunoscute și descrise foarte bine de scriitorii filocalici, încă din primele secole.

Scriitorii filocalici, acești atleți spirituali, asceți încercați ai primelor secole, oameni extraordinari retrași în deșert, în munți sau în mijlocul cetății, au exersat, observat și scris despre luptele omului cu el însuși.
Despre lucrarea de vindecare a sufletului, despre creșterea spirituală, despre împlinirea umanului, despre transfigurare și comuniunea cu Dumnezeu.

Pe multe din aceste subiecte, titani ai psihologiei contemporane precum Jung, Freud, Adler, Erikson, pot părea niște copii orbecâind în întuneric.

Este incredibil că avem azi acces la scrieri din secolele 1-14 ale unor astfel de asceți și sfinți, doar că aproape nimeni nu le citește.

Astfel de scriere e Filocalia. O comoară necunoscută. O moștenire colosală îngropată în uitare.  (gr. Filocalia = iubirea -filos  de frumos -kalos )

Filocalia nu este o carte, e o bibliotecă, o colecție de scrieri care adună autori întinși pe mai mult de un mileniu. Și care în ciuda depărtării lor în timp sunt în perfectă unitate de gândire.

E impresionantă această unitate. Cele 12 volume sunt un întreg în mozaic, ca un fractal. Filocalia este un veritabil manual de vindecare și înfrumusețare sufletească.

Sunt cuprinse veritabile cursuri și lecții de așezare a sufletului. De mindset, cum ar zice contemporanii sau de  phronema și euthymia cum ar zice cei vechi.
De exerciții (askesis) spirituale, care sunt complexe și firești în același timp.

Cele 12 volume au fost traduse în limba română de părintele Dumitru Stăniloae, el însuși un colos

deghizat în bunicuț simpatic.

Filocalia în cele 12 volume, aproape 6000 de pagini, se poate cumpăra la un preț modic față de valoarea reală a textelor. Se pot comanda și online. La 400 de lei de la Editura Sophia, de exemplu.
Texte de aproape două milenii! Adevărate comori. Inestimabile.

Filocalia circulă și in format pdf, gratis pe net.  Le-am găsit și eu circulând, le poți descărca gratuit din linkul din finalul acestui text, dacă vrei.

Crezi că sunt greu de parcurs? Bine dar ele sunt lecturi pentru o viață întreagă, nu trebuie să le termini în două-trei luni.

Greutatea de a citi aceste texte vine din pierderea capacității de atenție a omului recent și lipsa antrenamentului în ce privește introspecția și meditația creștină. Plus lipsa interesului și a răbdării pentru aceste subiecte.

Câteva idei ale sfinților din primul mileniu

Sufletul are o parte rațională (conștientă) și una irațională (inconștientă, automată, instinctuală, subconștientă, dominată de emoții).

Partea irațională are o parte poftitoare (a dorințelor, poftelor, a tânjirii) și una mânioasă (hotărâtă, irascibilă, a voinței, implicată în luarea deciziilor etc).

Sfântul Maxim scria* în secolul 7 :

„Partea poftitoare a sufletului întărită mai des, așează în suflet deprinderea anevoie de clintit a iubirii de plăcere;  iar iuțimea (mânia) tulburată continuu face mintea fricoasă și fără bărbăție.

Pe cea dintâi dintre acestea (pe poftă adică) o tămăduiește nevoința statornică cu postul, privegherea și cu rugăciunea;  pe (mânie) cea de-a doua [o vindecă] bunătatea, iubirea de oameni și mila.”

Parantezele sunt adăugate de mine pentru o mai ușoară înțelegere.

(* Sfântul Maxim Mărturisitorul – Filocalia 2, Capete despre Dragoste, A doua sută, cap. 70)



Descarcă  pdf:

Filocalia – 12 volume

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: