Bucovina Profundă

24 octombrie 2022

CE E DE FĂCUT? Ceva din povestea mea și un proiect recent

Filed under: Mircea Pușcașu,Proiectul ARCUS,Vreau Să Aflu - proiect educțional — Mircea Puşcaşu @ 00:06

mp 900x470 - IMG_0604

CE E DE FĂCUT ?

Ceva din povestea mea și un proiect recent

M-am săturat să stăm doar în starea de apărare, de REACȚIE la stimulii altora! Ești astfel mereu pion pe tabla de șah a altora. Și așa adopți inconștient agenda propusă de ei, preocupările, obiectivele. Dar obiectivele TALE care sunt? Cât lucrezi la ele și cum? Ce te-ar face pe tine împlinit? Cum vezi tu lucrurile?

Mereu doar să te aperi, să reacționezi este un semn dezolant de slăbiciune și dezorientare. Apărarea este rudă cu frica. Ambele activează acele părți rudimentare ale creierului, sistemul limbic, amigdala, responsabile de procese inferioare, de instincte.

Ar trebui să prevezi, să acționezi înainte, să programezi, să construiești, să lucrezi strategic, să înțelegi punctele slabe și să le întărești. Adică cu scoarța cerebrală, cu neocortexul prefrontal, responsabil de procese superioare, strategie, voință, automotivare, rațiune, planificare.

Am înțeles în acești ani de nebunie că lupta civică pentru libertate nu este suficientă dacă nu este dublată de luptă interioară a fiecăruia. Pentru mai multă hotărâre și claritate.

Pentru cei ce nu mă cunoașteți:

Sunt Mircea Pușcașu, fondator al asociației Bucovina Profundă și redactor al acestui site. De peste 10 ani coordonator al proiectului educațional ARCUS, unde consiliez, țin cursuri, organizez conferințe, evenimente culturale etc. De asemenea sunt membru al platformei civice Starea de Libertate și al Federației ProVita, și am fost în calitate de speaker la marile proteste din ultimii 2 ani. Am absolvit Medicina acum vreo 20 de ani, sunt creștin ortodox asumat, căsătorit de peste 20 de ani și am 4 copii minunați.

Deși am devenit destul de cunoscut pentru activitatea mea publică din ultimii 15 ani, totuși foarte puțină lume știe că am fost un adolescent răzvrătit, foarte dificil, nemulțumit, poet, rebel, rocker, fan Black Sabbath, cu foarte multe frământări și chinuri existențiale.

Au existat atunci câteva întâlniri ”întâmplătoare” cu oameni providențiali, câteva cărți cruciale (Stăniloae, Steinhardt, Serafim Rose etc) și câteva întrebări fundamentale, care pe rând au făcut ca mintea mea să se aprindă ca pomul de Crăciun. Iar viața mea s-a așezat treptat în ordine.

De aceea cea mai mare satisfacție a vieții mele a fost munca de training și consiliere cu tinerii. Am vrut să întorc acele întâlniri ”întâmplătoare” pentru alții aflați în crize existențiale. Bucuria mea cea mai mare era să văd cum le sclipesc ochii când înțelegeau câte o chestie fundamentală, când vedeam cum se aprindea și ”pomul lor de Crăciun”.

Ăsta e motivul pentru care am inițiat (acum 10-11 ani) proiectul ARCUS, de educație și consiliere, prin care au trecut destul de mulți tineri. Am selectat de-a lungul timpului metodele și instrumentele care aveau succes. Au rămas în urmă sute de

amintiri frumoase, zeci de dialoguri pe care nu le uiți și momente de aprins beculețe. Câțiva dintre tinerii de atunci îmi sunt și acum prieteni apropiați.

Cursurile de la ARCUS au avut pe rând denumiri extravagante, cerc de hermeneutica realității, laborator de cultură și atitudine românească, educație identitară non-formală, dezvoltare personală, coaching, mentoring și alte denumiri pompoase.

Oricum le-ai numi, făceam toate astea de când încă nu știam cum se cheamă.

Am simțit dintotdeauna că am o datorie față de Neamul meu și nu am liniște dacă nu lucrez la ea. Și poate această activitate este cea mai importantă cale a mea de a contribui la a face România mai bună.

Cred că această țară se poate schimba cu adevărat DOAR cu fiecare român în parte.

De aceea pregătesc de câteva luni un proiect, un minicurs serial format din 5 capitole ce-ți ajung pe email, la 2-3 zile câte unul si care te poate ajuta să-ți stabilești prioritățile, să lupți cu monștrii tăi: dezorientarea, îndoiala, nehotărârea, amânarea șamd, ca să trăiești în acord cu principiile tale și să redevii stăpânul vieții tale.

Ce trebuie să faci este să mergi aici, pe pagina făcută de mine: https://mirceapuscasu.ro

și să introduci acolo adresa de email pe care vrei să primești aceste episoade gratuite și în 5-10 minute ar trebui să primești deja primul episod.

Verifică emailul și vezi dacă ai primit. Dacă nu îl găsești din prima în Inbox, te rog să verifici și în Spam, în Oferte sau în alte categorii de pe emailul tău

Post-Scriptum:

Atenție! Proiectul nu e pentru copii, ci pentru oameni în toată firea ca tine, adică pentru tineri de toate vârstele, 18-79 de ani. Și invitația e pentru cei ce vor să lucreze un pic la ei înșiși.

Spuneam și ieri: Nu vreau și nu pot fi nici lider, nici mentor sau altele. Pot fi un prieten mai sfătos. Un fel de fierar cu atenție ascuțită și instrumente din vorbe nu din fiare, care să ajute pe cel ce vrea să se facă ghid spre sine însuși.  Spor!

Aș aprecia foarte mult feedback-ul tău despre ce urmează să citești și m-aș bucura să îmi spui cum crezi că te pot ajuta mai departe, dacă ai nevoie.

Nu uita să scrii un comentariu mai jos să anunți că te-ai inscris!

3 comentarii »

 1. Urmaresc site-ul dvs de multi ani si m-am inscris, voi aprofunda ce mi-ati trimis

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de Zina — 24 octombrie 2022 @ 22:06 | Răspunde

 2. D-le doctor, ar fi de apreciat sa reincepeti o campanie de informare asupra jab-urilor ´obligatorii´ ale copilariei. Observ ca toate vocile contra au amutit, de ani buni. Insa bebelusii continua sa fie victime nevinovate ale sistemului si parintilor inconstienti, care-i duc la poligon sa le bage patruzeci de … binefaceri, si asta doar pana la un an. Contra zemelor guvid lupta toti imbecilii, cica-s treji, insa nu baga de seama ca-si nenorocesc odraslele cu ´imunizarile´ clasice ! Din ce in ce mai mult vad bebelusi semi-leguma, intarziati vital, bolnavi ori sensibili.Culmea e ca multi provin din parinti (calai retarzi) ´imunizati´ covrig, de frica unei biete gripe…(normal, aduc pe lume bebei cu deficiente) si continua traditia ´stiintifica´cu 40 de inoculari !
  Politica, razbelul, agenda NOM, pot ramane pe locul secund, principalul e sa salvati vieti inocente. Si ma refer la toate vocile ´publice´ online , ar putea face mult pentru cauza asta ! De ce ati pus batista pe tambal, dupa 2015-17 ?? Nu sunteti constienti ca aceiasi compusi periculosi care zburda in noile vacsuri guvid, sunt la fel introduse in cele ´oficiale´ ale copilariei?

  Apreciază

  Comentariu de cross — 5 noiembrie 2022 @ 22:04 | Răspunde

 3. Buna seara! M-am inscris si va felicit initiativa!-

  Apreciază

  Comentariu de George — 19 noiembrie 2022 @ 21:24 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: