Bucovina Profundă

2 iunie 2022

23 de ani de temniță. Nicolae Mazăre din grupul misticilor de la Aiud

Filed under: Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 00:12

+ 31 mai 2012

23 de ani de temniță. Nicolae Mazăre din grupul misticilor de la Aiud

S-a născut în 1923 la Vălenii de Munte, Prahova. Ca frate de cruce, a fost arestat în 1941 la 17 ani fiindcă s-a găsit asupra lui o scrisoare pe care un cunoscut legionar urmărit de poliţie, îl rugase să o ducă la o anume adresă. Pentru acea scrisoare, al cărei conţinut îl aflase abia la anchetă, a fost condamnat la 20 ani închisoare de către şeful Curţii Marţiale de la Ploieşti, Manea.

A făcut 23 ani de temniţă fără nici un compromis. S-a eliberat în 1964. Mulţi au intrat în închisoare copii şi au ieşit bătrâni: Nicu Mazăre, Iulian Bălan, Valeriu Gafencu, Virgil Maxim, Naidim, Octavian Popa, Vasile Turtureanu și alții.

Atât înainte cât şi după 1989 a trăit în smerenie, tăinuindu-şi semnele rănilor în simplitate şi tăcere. Valeriu Gafencu spunea despre el: „În el, care are sufletul curat, feciorelnic, vorbesc cele mai înalte chemări. L-am cunoscut bine. E sfios, în fond, ca o fată. Când îl vedeam luând atitudini mai dure, surâdeam, deoarece sufletul lui e aşa de bun, încât nu mi l-am închipuit vreodată c-ar fi putut da vreo palmă cuiva. Foarte inteligent şi dornic de armonie. Setea după idealuri supreme ne-a împrietenit. Prietenie ce nu poate fi umbrită de nici o putere, fiind zidită pe Iubire. Prietenia lui Neculai cu mine a fost pentru mine o adevărată minune, căci voinţa  personală a fost cu totul absentă. A lucrat Dumnezeu, prin Iubire şi Adevăr”.

„Mai reţin doi din prietenii lui Gafencu la Aiud: Marin Naidim şi Nicolae Mazăre, ambii eminenţi, admirabili, cuceritori, excepţionali. Nu ştiu dacă au mai scăpat după marele „foc” în care au ars în anul 1949 şi începutul lui 1950, an în care au murit mii de deţinuţi la Aiud şi în alte lagăre şi temniţe ale ţării. Nicolae Mazăre, originar din Vălenii de Munte, era elev cu opt clase terminate, dar cu o tendinţă de studiu deosebită. Avea un mare talent la limbi. Învăţase franceza, germana, dar şi bulgara şi chiar jargonul ţigănesc. Era tipul cercetătorului ştiinţific, dar şi cu preocupări religioase accentuate. Străinii care l-au cunoscut l-au numit „cel mai politicos dintre tineri”, căci din cei mai în vârstă cel mai politicos era considerat poetul Radu Gyr”.

Nicolae Mazăre, foarte modest, însă extrem de dotat, cunoştea mecanica, de care eu habar n-aveam, a deschis în cameră şi subiecte în legătură cu mecanica”. (Pr. Nicolae Grebenea, „Amintiri din întuneric”)

Frăţior de cruce şi vechi legionar apoi, deţinut politic între 1941-1964. Brav, demn, prieten la bine şi la greu, credincios, LEGIONAR!
Membru fondator al primului partid prolegionar postcomunist, Partidul „Noua Românie Creştină” . Membru fondator al Fundaţiei George Manu şi al Revistei Permanenţe.
Membru al Partidului Pentru Patrie şi preşedintele senatului partidului.
Implicat foarte activ în multe proiecte memorialistice legionare – Aiud, Bălaciu, Sâmbăta, Rîmnicu Sărat etc. Devotat şi sprijinitor real al multor bătrâni legionari aflaţi în suferinţă până la trecerea acestora la Domnul.

Nicolae Mazăre a trecut la Domnul pe 31 mai 2012 la Suceava, fiind înmormântat în cimitirul Iţcani.

Dumnezeu să-l numere cu sfinţii şi pe noi să ne miluiască pentru rugăciunile lor!

Nicolae Mazăre – PREZENT!

Un comentariu »

  1. Mulțumim pentru toate aceste informații de mare preț, care sunt de acum Sfânta Tradiție a Bisericii Ortodoxe Române. Hristos S-a Înălțat.

    Apreciază

    Comentariu de monahulteodot — 2 iunie 2022 @ 04:28 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: