Bucovina Profundă

2 iunie 2021

SĂ NU TRĂIM ÎN MINCIUNĂ! – UN MANUAL PENTRU DISIDENȚII CREȘTINI, de ROD DREHER

Filed under: atitudine,conferinte,dictatura,totalitarism — Mircea Puşcaşu @ 20:45

190060735_23847732598510060_1516189995945389990_n

Editura Contra Mundum vă invită la lansarea unei cărți-eveniment:

SĂ NU TRĂIM ÎN MINCIUNĂ!

UN MANUAL PENTRU DISIDENȚII CREȘTINI, de ROD DREHER.

Sâmbătă, 5 iunie, de la orele 18,00, în curtea Bisericii Precupeții Noi din București (Strada Ernest Broșteanu, nr. 12), Rod Dreher, scriitorul american convertit la ortodoxie, aflat pentru prima dată în țara noastră, va răspunde dilemelor și neliniștilor publicului român, legate de semnele unor vremuri deloc blânde nu doar cu creștinii, ci și, în general, cu iubitorii de libertate, de bine, de adevăr și de frumos.

„Să nu trăim în minciună! – Un manual pentru disidenții creștini” este cea mai recentă carte (apărută în SUA, în vara anului 2020) a autorului best-seller-ului „Opțiunea Benedict” (2017) și primul volum tradus în limba română al acestuia.

„Să nu trăim în minciună!” oferă creștinilor practicanți și tuturor celor care resping „totalitarismul de mătase” care se insinuează, astăzi, în SUA și în Europa, soluții de rezistență aflate la îndemâna fiecăruia. Prima, cea mai simplă și cea mai ușoară este refuzul minciunii pe care se clădește și prin care se perpetuează orice totalitarism.

Îi mulțumim Părintelui conferențiar doctor Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru că a acceptat să prefațeze cartea lui Rod Dreher, să găzduiască lansarea cărții și să modereze dezbaterea-eveniment.

Un eveniment recomandat de Bucovina Profundă.


Nu trăi după minciuni! Un manual pentru disidenți creștini

133710932_3752364708118842_6153559019102308092_o

Live Not By Lies: Rod Dreher le spune creștinilor din Statele Unite să se pregătească pentru un totalitarism de catifea (soft)

Cultura anulării. Ideologia transgender. Proteste Antifa. Internetul sub supraveghere. Să vină în Statele Unite un regim totalitar anti-religios care se aseamănă cu fosta Uniune Sovietică?

Potrivit lui Rod Dreher, autorul celui mai bine vândut volum The Benedict Option și editor senior la The American Conservative, răspunsul este da, iar creștinii trebuie să fie pregătiți pentru asta.

Dreher a adus dovezi pentru ceea ce el numește „totalitarism blând” și despre modul în care creștinii din SUA ar trebui să reacționeze. Aceste dovezi sunt descrise în noua lui carte, care urmează să fie lansată în curând: Lives Not by Lies: Un manual pentru disidenți creștini.

Dreher a luat în considerare cultura anulării, progresul ideilor unui liberalism social care se răspândește în întreaga societate și intruziunea tehnologiei informației în viața privată, motive care prevestesc un astfel viitor.

„În epoca sovietică, totalitarismul pretindea dragoste pentru Partid și respectarea cerințelor Partidului impuse de către stat”, a scris acesta în introducerea cărții.

„Totalitarismul de astăzi cere devotamentul față de un set de convingeri progresiste, dintre care multe nu sunt compatibile cu logica, și cu siguranță, nici cu creștinismul.”

Titlul provinde dintr-un citat celebru al unui intelectual rus anti-comunist, Aleksandr Soljenitsyne, care a rostit această expresie nu cu mult timp înainte de a fi exilat din Uniunea Sovietică.

Dreher a explicat pentru The Christian Post că inspirația a venit în urma unei discuții cu mama unui prieten care trăit în Cehoslovacia, în perioada epocii sovietice.

Femeia, care a fost închisă din cauza opiniilor sale politice disidente, a susținut că schimbările sociale și politice din SUA le reflectă pe cele care au fost înainte de apariția comunismului în Europa de Est.

„Acest lucru m-a alarmat. Nu știu dacă am crezut vreodată asta, însă odată ce am început să vorbesc cu alți oameni de aici, din SUA, și din Europa, care au trăit sub comunism și mi-au spus «da, acest lucru este real», brusc, a devenit real și pentru mine”, a explicat Dreher.

„Unul dintre lucrurile pentru care Aleksandr Solzhenitsyn este cunoscut, este ceea ce a spus despre oamenii din Occident, care fac o mare greșeală dacă ei nu cred că se va putea întâmpla și aici, pentru că se poate.”

Mai jos sunt câteva fragmente din interviul acordat joi, de Dreher, despre viitoarea sa carte, pentru The Christian Post.

CP: Ce asemănări și contraste vom găsi între volumul nou și cel anterior, The Benedict Option?

Dreher: Este, de fapt, o continuare a primului volum, The Benedict Option.

În volumul The Benedict Option vorbesc, în general, despre „de-creștinarea” Occidentului și modul în care creștinii ar trebui să răspundă la aceasta în viața de zi cu zi, pe când în Live Not by Lies, am în vedere un anumit aspect, acela al apariției opresiunii sistematice, a marginalizării și a opresiunii credincioșilor creștini tradiționali.

Acest volum este mult mai concentrat… Mult mai specific. Identifică în amănunt care este problema și vine cu mult mai multe metode concrete de a o confrunta, dar, în final, cuprinde aceeași criză.

Există persoane care nu cred absolut deloc că ne îndreptăm spre totalitarism, pentru că ei consideră că lucruri pe care le cred creștinii sunt ciudate și greșite. Dar eu n-am scris cartea pentru ei, ci pentru creștini.

CP: În capitolul patru, ți-ai concentrat mult atenția pe „stricta supraveghere a capitalismului” și cum tehnologia modernă din ziua de astăzi, inclusiv rețelele de socializare, este folosită cu scopul de a controla comportamentul oamenilor. Credeți că eforturile recente de a reduce această influență, atât în Congres, cât și în alte locuri, contribuie la combaterea acestei tendințe?

Dreher: E greu de spus acum. Sunt foarte fericit să văd audierile congresului și cum încearcă să fie bipartizani, pentru că, atât stânga, cât și dreapta, sunt amenințate de controlul capitalismului. Dar teama mea este că publicul va vedea acest lucru ca fiind o politică de dreapta.

Acesta nu este un motiv pentru convervatori, asemenea senatorului Josh Hawley, să n-o facă, și sunt recunoscător că o fac. Dar trebuie să fim foarte atenți la acest lucru și să ne asigurăm că cei de stânga pun valoare pe libertatea de exprimare și sunt la fel de îngrijorați, dar implicați pentru a păstra această intimitate.

În Europa, aceasta este o preocupare a ambelor partide. Legile europene privind confidențialitatea sunt mult mai stricte, mai ales în ceea ce privește confidențialitatea în spațiul virtual și cred că noi, americanii, ar trebui să învățăm din aceste legi.

CP: În ceea ce privește bipartidismul, în capitolul nouă, Standing in solidarity, ați scris despre modul în care creștinii pot beneficia de pe urma aliaților liberali seculari. Ați adus exemple, în acest sens, din fosta Uniune Sovietică. În ziua de azi în Statele Unite, ce grupuri sau persoane sunt considerate de un liberalism secular și ar rezona cu creștinii conservatori care se opun totalitarismului blând?

Dreher: E greu să identific anumite grupuri, dar îți voi da un exemplu pe care tocmai l-am ascultat. Am devenit un ascultător al podcast-ului (un post de radio) lui Joe Rogan și am fost foarte impresionat că el nu este un conservator, nici nu cred că este religios. Pare a fi un libertar de stânga, dacă ar fi să-l pun într-o categorie. În același timp, are și foarte mult bun simț. Este categoric, de exemplu, că ceea ce face ideologia transgender este de a exploata adolescentele și anxietățile lor.

Am ascultat de curând cel mai nou podcast de-al lui, în care vorbește despre dificultatea de a avea astăzi o conversație de bun simț cu cineva, pentru că toți, fie se aprind în discuție, fie devin atât de ideologici.

Așadar, cineva ca Joe Rogan, … [și de asemenea] comediantul Bridget Phetasy.

Nu urmăresc genul acesta de persoane, în mod normal, dar ascultându-i pe amândoi, ar părea adepți de stânga, însă sunt amândoi persoane normale și nu le place această cultură a anulării mai mult decât îmi place mie.

Aceste persoane sunt genul de oameni cu care aș putea lupta pentru o cauză comună.

CP: Așa cum știți, suntem în sezonul alegerilor. Dacă președintele Donald Trump va câștiga din nou în noiembrie, credeți că ar ajuta la oprirea dezvoltării un „totalitarism blând”?

Dreher: Cred că ar încetini-o, cumva. E posibil chiar s-o accelereze pentru că cei de stânga s-ar putea înfuria, însă, atenție, acesta nu este un motiv pentru a nu-l vota pe Trump. Un lucru pe care îl încurajez în rândul cititorilor mei este să țină minte că, fie de vor vota sau nu cu Trump, aceste procese care se întâmplă acum, aceste tendințe care s-au inflitrat în toată cultura noastră, vor fi foarte greu de oprit indiferent cine ar ajunge președinte.

Problema noastră principală nu este, în primul rând politică, ci culturală și spirituală. Putem avea persoana potrivită la Casa Albă, oamenii federali potriviți și asta este important, dar niciun președinte nu va putea obliga universitățile, corporațiile sau instituțiile să înceteze cu politicile de identitate.

Aceasta este o luptă pe termen lung pe care trebuie s-o înfrunte creștinii și trebuie să fie pregătiți și să țină cont de faptul că pentru foarte mulți americani Mileniali și pentru cei din Generația Z, credința nu există, este o generație foarte seculară și acceptă, în mod covârșitor, genul acesta de politica, cu toate implicațiile.

Trebuie, neapărat, să ne schimbăm modul în care privim biserica și, cred că este absolut adevărat că nu trebuie să fii un profet ca să vezi ce urmează, și că o sesiune sau două de alegeri electorale, nu vor rezolva problema.

Acesta este unul dintre motivele pentru care noi, creștinii, avem atât de multe probleme astăzi, pentru că în ultimii 30-40 de ani am pus prea mult accent pe politică, ca un răspuns la problemele noastre, și nu pe cultură. Ei bine, ne-am pierdut cultura și ne pierdem copiii. Dacă nu vom începe să luăm măsuri radicale chiar acum pentru a forma o rezistență, totalitarii blânzi ne vor acapara.

sursa:  Cătălin Vasile / facebook


Rod Dreher – Preparing for a Soft Totalitarian Future – un interviu de Jonathan Pageau

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: