Bucovina Profundă

1 mai 2021

NU VĂ TEMEȚI! Cuvânt la Praznicul Învierii Domnului, 2021 – Episcop Macarie Drăgoi

Filed under: Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 20:50

NU VĂ TEMEȚI!

”Imperiile au căzut, regimurile totalitare s-au prăbușit, dar credința sădită de Hristos în inimile oamenilor nu a putut fi stinsă.” Episcop Macarie Dragoi

HRISTOS A ÎNVIAT!
Cuvânt la Praznicul Învierii Domnului, 2 mai 2021

12 comentarii »

 1. Adevarat a inviat Hristos!
  Va multumesc pentru postare. Prea sfintitul Macarie este un model de verticalitate de constiinta si in acelasi timp de echilibru, pastrator al pacii.
  Pentru asta va multumesc din nou.

  Apreciază

  Comentariu de eduard — 2 mai 2021 @ 23:48 | Răspunde

 2. Hristos a Înviat!
  Frumos cuvânt al Înalt Prea Sfinției Sale …
  Acest cuvânt dacă ar fi rostit și în contextul ,,sinodului” din Creta ,ar avea reverberații cu totul și cu totul speciale. Nu numai în contextul acesta ,,pandemic”, care de fapt nu este altceva decât o consecință a apostaziei care a fost consfințită și instituționalizată în Creta și ulterior la București, în cazul nostru…
  De ce afirm aceasta?
  Pt. că,în Creta s-a depășit limita…
  Dacă până atunci ni se cerea să tolerăm ecumenismul,la Creta ni s-a impus aderarea la el.
  Repet: nu s-a impus.
  Peste voința și acordul nostru…
  Erezia ecleziologică și pan-erezia ecumenismului ni s-au impus împotriva voinței noastre, prin faptul că au fost legiferate.Sinodal.
  Cum s-a reușit acest lucru?
  Într-un mod abuziv,dictatorial și mișelesc.
  Au anulat principiul sinodalității fundamentat pe consens și libertate de conștiință și au implementat un principiu bolșevic bazat pe impunerea cu forța, împotriva adevărului dogmatic și al consensului Sfinților Părinți.
  Iar noi ,că simple mădulare ale Bisericii, suntem puși în fața faptului împlinit: erezia este aprobată, este legiferată, adică face parte din doctrina Bisericii,iar noi că mădulare ale Bisericii, nu avem decât să ne-o asumăm de acuma înainte, căci este musai -,,unde-i lege nu-i tocmeală”.
  Iar această asumare se petrece de facto,concret, prin intermediul comuniunii păstrată cu cei care au legiferat erezia, adică cu cei care o propovăduiesc cu capul descoperit sau nu se dezic/nu se delimitează de ea. Erezia fiind oficială/legiferată acuma. Iar comuniunea cu cei care au legiferat-o nefiind altceva decât aderarea la…și asumarea ereziei de către fiecare persoană care o mărturisește. Lucru (mărturisire) care se întâmplă și prin intermediul comuniunii ,pt. că,comuniunea este condiționată în mod absolut de mărturisirea aceleiași credințe. Ori ,un ortodox nu poate să afirme că are credință identică cu un ecumenist,mai ales în condițiile în care ecumeniștii propovăduiesc erezia cu capul descoperit,lucru echivalent cu legiferarea ei sinodală sau viceversa.
  Revenind la cuvintele Mitropolitului Macarie, acesta spune clar: să nu acceptăm minciună în locul adevărului…
  Erezia nu este altceva decât o minciună,ba mai mult,o hulă,o blasfemie la adresa lui Dumnezeu. Iar ecumenismul nu este altceva decât o fațetă a globalismului,o unealtă a lui,la fel că și pandemia și la fel că toate celelalte aspecte enumerate de Mitropolit, aspecte/instrumente prin care se încearcă și se realizează despărțirea noastră de Dumnezeu (asta în măsura în care noi aderăm la ele).
  Deci ,repet: comuniunea cu ecumeniștii,după Creta 2016,este tot o formă de aderare ,de asumare a ,,valorilor” globalismului, adică o formă de asumare a lor ecumenismului.Însă una mai subtilă. Spre edificare: la un moment dat,nereușind să-l înduplece pe Sfântul Maxim să accepte erezia lor/ învățătura lor, ierarhia din vremea lui ,,renunțase” la acest demers, și în consecință,nu-i mai cereau decât să slujească ,măcar o dată ,împreună cu ei (adică să accepte să fie în comuniune cu ei). Adică,pe principiul -crede ce /cum vrei tu , numai să slujim împreună, să ne rugăm împreună, să fim în comuniune…
  Ce face Sfântul Maxim Mărturisitorul? Refuză categoric acest lucru! De ce? Pt. că este conștient că , comuniunea cu ei reprezintă mărturisirea aceleiași credințe împreună cu ei. Adică înseamnă de fapt aderarea la credința lor. Căci comuniunea este condiționată în mod absolut de mărturisirea aceleiași credințe.
  Concluzie: bine ar fi că Mitropolitul Macarie să mărturisească la fel și împotriva ecumenismului,care nu este altceva decât o altă față a globalismului,a ,,Marii resetări”, însă pe plan religios, instrument prin care se încearcă despărțirea noastră de Dumnezeu,prin însăși ,, cozile de topor ale apusului”-ecumeniștii,infiltrați în interiorul Bisericii Ortodoxe.
  PS: Biserica nu este a Ierarhilor! Nu ei sunt stăpânii ei! Nu pot să facă ei ce vor în ea!
  Biserica este a lui Hristos! El este Biserica! Nu ne folosește dacă suntem în Biserică,canonic vorbind,dar despărțiți de Hristos,prin erezie/ecumenism!
  Da,în Biserică. Numai în Biserică,dar cu Hristos,în Adevăr.Nu în erezie. Nu ecumeniști sau în comuniune cu ei(că nu avem aceeași credință) lucru care înseamnă același lucru, acuma când erezia este aprobată oficial, adică legiferată.
  Iar pe Ierarhi îi urmăm,ascultăm de ei, dacă și ei ascultă de mai marii lor,de Sfinții Părinți,spune Părintele Iustin Pârvu.
  Îi urmăm, dacă și ei Îl urmează pe Hristos-Adevărul. Dacă ei sunt în Adevăr,nu în minciună,în erezie,în ecumenism…
  Mă iertați!
  Hristos a Înviat!

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de HD — 3 mai 2021 @ 13:05 | Răspunde

  • Adevarat a inviat, HD!
   Asta cu „ma iertati” din incheiere e pe bune? Daca da, atunci pentru ce?
   Sper ca iei seama la fel de mult la propriile pacate cum iei la ale episcopilor, etc. Altfel, nu poti avea credibilitate. Sunt si alti urmatori ai parintelui Iustin Parvu care nu lupta in acest fel cu problemele de azi ale bisericii. Deci, mare atentie!
   Mantuieste-te!

   Apreciază

   Comentariu de Virginia Pascu — 4 mai 2021 @ 12:40 | Răspunde

 3. Adevarat a inviat!

  Apreciază

  Comentariu de iulia20m — 3 mai 2021 @ 14:08 | Răspunde

 4. Adevărat a înviat!
  Pt. HD:
  Felicitări pentru expunerea elocventa pe care ați făcut-o !
  Din câte cunosc ( nu din sursa sigura) PS Macarie nu a vrut sa semneze hârtiile din Creta dar a fost constrâns și din păcate a cedat.
  Sa ne rugam pentru Preasfinția Sa!
  Doamne ajuta!
  Daniel

  Apreciază

  Comentariu de Daniel — 3 mai 2021 @ 16:47 | Răspunde

 5. Adevarat a inviat, HD!
  Asta cu „ma iertati” din incheiere e pe bune? Daca da, atunci pentru ce?
  Sper ca iei seama la fel de mult la propriile pacate cum iei la ale episcopilor, etc. Altfel, nu poti avea credibilitate. Sunt si alti urmatori ai parintelui Iustin Parvu care nu lupta in acest fel cu problemele de azi ale bisericii. Deci, mare atentie!
  Mantuieste-te!

  Apreciază

  Comentariu de Virginia — 4 mai 2021 @ 12:41 | Răspunde

  • Virginia: gresesti! A fi urmaritor al parintelui Justin Pârvu, înseamnā sā fii in Duh cu HRISTOS si total impotriva ereziei ecumenismului. Tu, fārā suparare , de fapt îl ataci pe comentatorul HD , dar NU spui nimic concret. Tu, CE faci sā lupti importanta ecumenismului , a vaccinurilor criminale si cum IL urmezi Tu, cu crucea ta pe HRISTOS?! NU cumva problemele tale personals te depasesc si te sufocā?! Te incadrezi in turma ecumenistilor obedienti arhiereilor care au seminar acre antihristice la Creta ?!!
   Absolut toti arhiereii ortodocsi din strainatate , pomenitori sunt eretici si ei , CA si Patriarhul vaccinist (cu mascā in biserici) Daniel. Putini preoti si arhierei sunt nepomenitori si in Duh cu HRISTOS. Mântuirea este individualā!
   HRISTOS a înviat!

   Apreciază

   Comentariu de Classic game — 4 mai 2021 @ 15:59 | Răspunde

   • Draga …, ca nu ma pot adresa unui „nickname”, nu e nici vorba de atac, suparare sau vitejie de a apara ceva prin mesaje sau comentarii pe net, cu atat mai putin adevarul/Adevarul! O serie de raspunsuri la framantarile aduse de astfel de probleme ( sinoade, pandemii, cine e cu noi sau impotriva noastra) gasim cu siguranta in bogata experienta a Bisericii mai veche sau mai recenta. Spor!

    Apreciază

    Comentariu de Virginia — 4 mai 2021 @ 19:44 | Răspunde

 6. Virginia Pascu
  Unde am făcut referire la păcatele Episcopilor?
  Problema este alta: prin legiferarea ereziei, problema lor (a ecumeniștilor) au făcut-o problema noastră!
  Treaba lor ce fac ei personal,dar când e vorba de credința noastră (a Bisericii,se subânțelege…) și de mântuire,e treaba noastră,a fiecăruia în parte.
  Prin legiferarea ereziei, fără consimțământul nostru, ei au hotărât în numele tuturor membrilor Bisericii. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ei au spus: Biserica Ortodoxă acceptă… Adică și eu ,și dvs.,și altul și…noi toți.
  Ori așa ceva nu este adevărat!
  Eu ca membru al Bisericii,nu accept așa ceva…
  Dar lor nu le-a păsat. Au legiferat,au acceptat. Lucrul este statuat,fie că eu vreau/accept,fie că nu. Deci au trecut peste consimțământul meu sau…al nostru.
  Iar prin intermediul comuniunii păstrată cu ei, acuma, după ce au legiferat erezia,ei obțin consimțământul meu de facto. Adică prin comuniunea păstrată cu ei,obțin aderarea noastră la erezia lor. Nu mai au nevoie de acceptul nostru,de convingerea noastră. Însăși comuniunea noastră păstrată cu ei acuma, reprezintă obținerea consimțământului nostru. Adică ei știu că prin comuniunea noastră păstrată cu ei, obțin acceptul nostru.

  Aceasta este etapa în care ne aflăm acuma.
  Deci,nu judec pe nimeni… Dar e vorba de noi,de credința noastră,de mântuirea noastră!!!

  Apreciază

  Comentariu de HD — 4 mai 2021 @ 17:56 | Răspunde

  • Cred ca rationamentul e cam intortocheat! Poate trebuie sa consulti si alte pareri, daca si duhovnicul (daca exista) gandeste la fel. Cu umilinta spun. Ma ooresc aici cu parerile.

   Apreciază

   Comentariu de Virginia — 4 mai 2021 @ 19:47 | Răspunde

 7. În concepția Sfântului Maxim Mărturisitorul, în conștiința dânsului, unirea cu Biserica nu este condiționată de comuniune,ci de mărturisirea dreptei credințe, de Adevăr.
  Nu ne interesează comuniunea cu ecumeniștii, ci cu Hristos.Adevărul.
  Suntem în comuniune cu Ierarhii când sunt și ei în comuniune cu Hristos, adică când sunt și ei în Adevăr, nu în erezie,când mărturisesc Adevărul,nu erezia.
  Nu putem fi și în Adevăr și în minciună/erezie/hulă/blasfemie.
  Nu putem fi și cu Hristos și în minciună/erezie.
  Ce legătură este între Hristos și Veliar?! Între Adevăr și minciună/erezie?!
  Hristos este Biserica,nu Episcopul. Acela este Episcop dacă este în Adevăr. Dacă nu, Pidalionul sau…Biserica,îl numește pseudoepiscopi sau minciuno-episcop…
  Dacă mă despart de cel care propovăduiește erezia cu capul descoperit/o acceptă oficial,nu mă despart de Biserică. Ci acela se desparte (și trebuie despărțit) de Biserică,de Adevăr,prin erezia lui, prin erezia acceptată de el.
  El este despărțit de Adevăr,de Hristos. El este în schismă cu Biserica. Iar cel care întrerupe comuniunea cu el,se silește să izbăvească Biserica de schismă, ne învață Biserica.
  Eu mă despart de dânsul pentru a rămâne în Adevăr,nu în erezie împreună cu acela. Nu de dânsul mă despart,ci mă îngrădesc de erezia în care el se află sau la care a aderat sau pe care a acceptat-o, oficial.
  Și cred că aceasta este dragostea adevărată,întru Adevăr. Nu în minciună/erezie. Iar gestul meu este un semnal de alarmă și pentru dânsul,menit să-l ajute,să-și vină în fire,să revină la Adevăr,să putem fi din nou în comuniune ,cu Hristos și în Hristos-Adevărul. În erezie, cum poți fi cu Hristos? Chiar dacă ești în comuniune cu Ierarhul,dar fără Adevăr, în erezie,la ce te ajută comuniunea?

  Apreciază

  Comentariu de HD — 4 mai 2021 @ 18:32 | Răspunde

 8. A republicat asta pe Titlu sit.

  Apreciază

  Comentariu de darurilesfintilor — 10 mai 2021 @ 05:25 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: