Bucovina Profundă

25 februarie 2021

Sfântul Sinod va începe canonizarea Sfinților Închisorilor

Filed under: sfintii inchisorilor — Mircea Puşcaşu @ 23:33

Sfântul Sinod va începe canonizarea Sfinților Închisorilor

Vești bune ne aduce ActiveNews: SFÂNTUL SINOD a anunțat începerea canonizării SFINȚILOR ÎNCHISORILOR în 2025 și a reafirmat cu claritate că BOTEZUL NU SE SCHIMBĂ nicicum

În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din București, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma careia s-a anunțat, cum era și de așteptat, că Taina botezului nu va fi schimbată nicicum. Preoții slujitori au fost îndemnați la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine și ierurgii. Totodată, s-a anunțat în premieră că vor începe demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români din timpul comunismuluiîn anul 2025. La solicitarea ActiveNews, dl. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a avut amabilitatea să ne transmită că „Urmează să fie propuse și alese mai multe personalități ale vieții duhovnicești și teologice din Biserica Ortodoxă Română, câte două din fiecare zonă istorică a României. Numele lor vor fi comunicate ulterior.”.

Acesta este Comunicatul transmis presei cu primele decizii din 2021 ale Sfântului Sinod:

Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din București, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. Hirotonia va avea loc la Iași în ziua de duminică, 07 martie 2021.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul. Hirotonia va avea loc la Deva în ziua de duminică, 07 martie 2021.

În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:

Declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Sfântul Sinod a reamintit obligația statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune și unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental și disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine și ierurgii.

În acest sens, luând act de discuțiile, îngrijorările și neînțelegerile apărute în spațiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) Înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat;

2) În cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) În fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioșii privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine.

Alte aprobări:Au fost aprobate texteleliturgice (slujba, acatistul și paraclisul) pentru cinstirea Sfântului Sfințit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult;

A fost aprobat ca, în textul Calendarului creștin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile și date importante, să fie incluse „Ziua drapelului național” (26 iunie) și „Ziua imnului național al României” (29 iulie).

Biroul de Presă al Patriarhiei Române


Citiți și IPS Teodosie ar putea deveni Mitropolit al Tomisului. Surse: Sfântul Sinod a luat în discuție azi la Patriarhie reînființarea Mitropoliei Tomisului. DOCUMENT EXCLUSIV ACTIVENEWS

Un comentariu »


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: