Imbecilul și Academia română
Din start vreau să precizez că nu este intenția mea să jignesc pe nimeni. De aceea definesc termenul ”imbecil” în accepțiunea dată de Carlo Cipolla, în a sa lucrare “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (apărută și la noi în 2014 la editura Humanitas).
Așadar imbecilul nostru este un om cu carte (Cipolla găsește imbecili și printre laureații premiului Nobel, așa că nu este o contradicție în termeni), care, de câte ori are ocazia, trage câte “un băț în baltă” de împroașcă tot în jurul lui, inclusiv pe el însuși. Ăsta e imbecilul: cel care le face rău altora și lui însuși în același timp, cu seninătate și perseverență.
Ultima apariție la scenă deschisă a imbecilului de care vorbim a avut loc cu ocazia unui comunicat emanat de Academia Română la adresa 5G, în care, cel mai înalt for științific român, atrăgea atenția că implementarea acestei tehnologii cu o prezență prezumtiv agresivă în cotidianul urban, nu poate avea loc fără a se ține seama de posibilele influențe asupra sănătății umane și, în consecință, fără studii riguroase, independente, care să demonstreze fără echivoc caracterul benign al acestui pas important înainte pe calea tehnologiei.
Vezi aici comunicatul Academiei:
Sigur că o astfel de poziție, de la o așa instituție, a stârnit rumoare în turma de imbecili (despre care tot Cipolla ne spune că se găsesc în proporții constante în interiorul fiecărei pături/categorii sociale), care până acum îi cataloga din toți bojogii media main-stream drept conspiraționiști, inculți și inepți, pe toți cei care îndrăzneau să ridice vocea în templul progresismului mondial în general, legat de baby favorit 5G în particular.
Fie că au decis că nu-i bine să te pui cu imbecilul, pentru că riști să cobori la nivelul lui, fie că a intrat în scenă și proporția de imbecili a Academiei (în caz că Cipolla are dreptate), imediat ce a apărut corul de bocitoare 5G, secondat de “omul de știință”, articolul cu pricina a fost retras de pe pagina Academiei.
Ciudată capitulare pe un tărâm pe care Academia e “la ea acasă”. Și-or fi simțit academicienii apelul într-adevăr “desființat”, cum titrează un articol de pe Edupedu.ro, site mai corect politic decât vrea să pară ?
Mărturisesc că nu am avut nici o tresărire când am citit că imbecilul “desființează” apelul Academiei în problematica 5G. Îi știam argumentele de toată jena și din clipul mai vechi cu aceeași temă, dar și din alte ieșiri la rampă pe teme controversate, în care nu are nici o competență, dar pe care le întoarce sofist, arătând cum se poate prostitua renumele de om de știință pentru a atinge obiective de doctrină progresistă.
Nu aș fi reacționat nici acum, pentru că, spre deosebire de el, care nu se sfiește să scuipe în sus, înspre Academie, eu nu vreau să risc o polemică cu un așa îndrăgit imbecil printre imbecili. M-a șocat însă Academia cu retragerea articolului, care, pe de o parte este un abandon grav pentru prestigiul acestei instituții, iar pe de altă parte îl favorizează la scor complet nemeritat pe imbecil.
În pornirea inițială am vrut să iau punct cu punct contra-argumentele, care “fac praf” scrisoarea Academiei și să contra-contra-argumentez. Un elev de liceu, bunicel la fizică, o poate face însă rapid, așa că nu voi lungi inutil ce am de spus, invitând pe cei pasionați de argument, știință și bun-simț, să cerceteze lucrurile cu acribie și sinceritate și să demaște farsorul.
Doar câteva idei de sprijin pentru “tema pentru acasă”:
Imbecilul reproșează Academiei că aceasta nu are referințe în comunicatul său. Păi nici nu e nevoie, pentru că e un apel și nu un referat științific pe temă. Mai mult, e o invitație la dialog și împreună lucrare, în care incriminatele referințe își vor fi făcut datoria în cadrul unei rigori științifice specifice instituției.
Ghici însă ce: el însuși în încropeala pusă pe puncte, pentru a da aparență de seriozitate, nu dă referințele necesare la contrele pe care le încearcă.
Nici nu ar avea ce referințe să dea, pentru că sistematic imbecilul nu argumentează ci manipulează, folosind trucuri ieftine, ca:
⬥ Distragerea atenției și uzarea de ignoranța publicului – când compară densitățile de energie pentru 4G și 5G, făcându-se a nu ști că sunt studii pe 4G ce afirmă nocivitatea radiațiilor din acest standard, dar și lăsând impresia că numai densitatea de energie contează, “uitând” de frecvență și de fenomene ca rezonanța, dar și de suprapunerea fenomenologică peste reacții chimice, biologice, energetice, specifice substanței vii).
⬥ Minimizarea – intrarea în jocuri semantice (cum ar fi “ocean de radiații”, scoțând cuvântul “artificial” din atenție, comparând absolut neavenit cu “oceanul” natural de radiație luminoasă și concluzionând că nu înseamnă “neapărat” periculos – curat științific pusă problema …), sau trimiterea imaginară în zone de timp dincolo de speranța de viață umană (atingerea frecvenței de 300 GHz nu mai devreme de vreo două generații, fiind o afirmație mai degrabă de ghicitor în palmă, decât o concluzie cu bază științifică).
⬥ Ridiculizarea – mă opresc la cea mai savuroasă perlă a “omului de știință”, compararea potențialului efect cancerigen al radiațiilor electromagnetice, cu cel al castraveților murați. Poate unora li se pare o glumă bună, așa, pe înțelesul tuturor. Nu vreau să inoportunez simțul umorului al nimănui, așa că voi răspunde în aceeași cheie: dacă poți alege să savurezi castraveții murați cu tot cu cancer drept garnitură, cu radiația de la antena de lângă blocul tău nu vei putea alege să interacționezi sau nu, nici tu și nici familia ta …
Ați înțeles de ce e imbecilul imbecil ?
Pentru că prin intervenția sa, creditată de cei, din păcate nu puțini și nu lipsiți de impact, care îl bagă în seamă, lezează interesul nostru, al cetățenilor, de a avea o dezbatere liberă, sinceră și serioasă pe o temă de maxim interes, cu impact pe termen lung. Dar își lezează și propriile interese, primo: pentru că urmărind un scop ideologic se face praf ca om de știință și secundo: pentru că el însuși și familia lui ar fi putut beneficia, alături de noi toți de exercitarea unui drept cetățenesc: acela de a dezbate public și a nu înghiți pe nemestecate tot ce ni se servește ambalat în marketingul dragostei pe care indiscutabil ne-o poartă multinaționalele și, în general toți străinii care vin la noi numai și numai pentru binele nostru.
Rămâne totuși o întrebare: poate un imbecil din public, singur sau în turmă, să dărâme o Academie, sau a fost lucrătura confraților din interior ?
NOTĂ:
1. Prezentul articol este un pamflet inspirat din realitate.
Între timp Academia a încercat s-o dreagă cum că de fapt ar vrea o dezbatere publică, de aceea ar fi retras comunicatul … Or fi auzit academicienii de “qui s’excuse s’accuse” ?
Vezi aici al doilea comunicat al Academiei:
2. Autorul articolului este anonim (sub pseudonim), pentru că o personificare cu CNP ar fi inutilă: confruntarea cu un imbecil este din start sortită eșecului, zice Cipolla, rămânând ca măsură de apărare ignorarea și izolarea acestuia și nu abordarea lui frontală.
Aș fi vrut sa ignor și acum … dar, chiar Academia ? …
Un articol semnat de AFI
(AUDENTES FORTUNA IUVAT)
(AFI este un colaborator recent al publicației noastre care preferă să scrie sub pseudonim)
Anexe:
O poziție mai veche la temă, de aceeași valoare: https://www.youtube.com/watch?v=Lsr2yyl31js
Nota bene: argumentele de la linkurile de mai sus îi pot păcăli ușor pe cei care nu stăpânesc câteva elemente de fizică la temă, dar sunt de toată jena pentru urmăritorul cât de cât avizat.
Redacția Bucovina Profundă adaugă aici câteva trimiteri bibliografice importante pe subiectul tehnologiilor de comunicație și impactul lor asupra organismelor vii:
Tehnologia 5G și posibilul impact asupra sănătății umane
Bibliografie selectivă furnizată de Academia Română chiar pe site-ul ei oficial:
Articole în presa de specialitate:
https://acad.ro/mediaAR/doc2020/b0902-Tehnologia5G-BibliografieStiitificaSelectiv.pdf
Opinii în presa internațională:
https://acad.ro/mediaAR/doc2020/b0902-Tehnologia5G-BibliografieOpiniiPresaInternationala.pdf
Bibliografie suplimentară propusă de Bucovina Profundă:
Prof. Martin Pall – 5G Risk – The Scientific Perspective (PDF)
Andrew Goldsworthy – The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields. Problems and solutions
Prof. John Moulder – Electromagnetic Fields and Human Health
Carmela Marino, Paolo Galloni – Microwaves: Exposure and Potential Health Consequences
BIBLIOGRAFIE 1 – Human disease resulting from exposure to electromagnetic fields
BIBLIOGRAFIE 2 – Articole științifice despre nocivitatea radiației electromagnetice
BIBLIOGRAFIE 3 – References and Extracts of Over 60 Scientific Studies (2015-2016)
BIBLIOGRAFIE 4 – MAIN REFERENCES ΟΝ BIOLOGICAL EFFECTS OF EMF/RF ON
HEALTH
BIBLIOGRAFIE 5 – Articole în presa de specialitate – de la Academia Română (pdf)
BIBLIOGRAFIE 6 – Opinii în presa internațională – de la Academia Română (pdf)
BIBLIOGRAFIE 7 – Efecte biologice ale EMF-5G (pdf)
Radiation from wireless technology affects the blood, the heart, and the autonomic nervous system
Electrosmog, Fertility and Reproduction
Reported Biological Effects of Radio Frequency Non-Ionizing Radiation
Cindy Sage – Biological Effects of Radiofrequency Radiation
S. Banik – Bioeffects of microwave – a brief review
Effects of electromagnetic fields exposure on the antioxidant defense system
Cum îti merge bine pana ne merge la toți rau? Fii imbecil!
ApreciazăApreciază
Comentariu de ioansperling — 16 septembrie 2020 @ 12:17 |
Păi, dacă cu antenele 4 G s-au câştigat câteva procese în România de către cei care s-au trezit cu ele pe acoperişurile blocurilor, sau în apropiere , mai ales de parcuri şi locuri de joacă oentru copii, fapt ce ar fi trebuit să ducă la interzicerea lor în localităţi ( n-ai să vezi în Europa de Vest amplasate asemenea antene decât în afara localităţilor, nu înţeleg pe ce se bazează ăştua când vor să introducă 5 G ?!
Mai ales pe ascuns, pe timp de pandalie şi mai apoi prin lege !
Nu ştiu dacă reţin bine, dar parcă am citit undeva că ar creşte viteza de prelucrare a datelor / căutărilor de la 16 la 6 sec.
Merită oare , trocul acesta în care intră sănătatea noastră, dar mai ales a copiiilor şi nepoţilor noştri ?
Să fie incendierea lor, cu tot riscul ce-l presupune, singura alternativă ?
ApreciazăApreciază
Comentariu de Radu Humor — 16 septembrie 2020 @ 18:54 |