Bucovina Profundă

29 februarie 2020

SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI. Articol de Iulian Capsali

Filed under: articol,Capsali,Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 15:20

SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI

Articol de Iulian Capsaliiulian-capsali-interviu-725x350

Comunicatul* dat de Biroul de Presă al Patriarhiei Române în chestiunea recomandărilor legate de epidemia de gripă nouă (coronavirus/covid-19) este un precedent extrem de periculos, un punct de cotitură în introducerea temelor și temerilor seculariste în Biserică.

Se dă apă la moară unor repere tefeliste (progresiste) ca milițianul Berbeceanu și imbecilul patent A. Caramitru, cei care au făcut presiuni publice pentru închiderea bisericilor și modificarea ritualurilor care de acum, prin acest comunicat, vor fi tratate ca exterioare Tainelor Bisericii, în afara ierugiilor.

Cum poți să recomanzi, ca Patriarhie, asemenea măsuri:

„Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană(…)”

Cum e posibil ca „persoanele care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare…”. Cum e posibil ca să nu împărtășești un OM BOLNAV, UNDE S-A MAI POMENIT AȘA CEVA ÎN ISTORIA BISERICII?! La Tichilești sunt împărtășiți leproșii, iar ultimul consumă Sfintele preotul comunității.

Poate greșesc, dar nu am auzit ca în perioada comunistă, întinsă pe 45 de ani, să se fi interzis Sfintele Taine în biserica din acel sat dedicat leproșilor. Menționez că leprozeria datează din 1928.

De ce trebuie să facem mențiuni speciale cum că „în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate”. Nu am auzit ca Sf. Potir sau Linguriţa de la Împărtăşanie să fie introduse în autoclavă (sterilizatoare medicale), ca să se realizeze „igiena totală” a acestora.

Este TRUPUL ȘI SÂNGELE MÂNTUITORULUI, cum să-l pregătești și administrezi într-o „igienă totală”?!

Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos S-a născut în staulul de vite, cu paie și bălegar în jur, nu într-o maternitate privată din Betleem!

Trupul și Sângele Mântuitorului sunt chiar ale Sale, nu sunt simboluri. Ele sfințesc și curăță, nu e nevoie decât de cinstea și grija – care include, evident, și curățenia – pe care trebuie să o acordăm Jertfei Dumnezeului Nostru pe Cruce! Dacă o mamă curăță bine vasele în care pregătește hrana familiei, a copiilor ei, e normal că aceasta o face și Preotul cu Sfintele Vase.

Arătați-mi UN SINGUR CAZ în istorie în care cineva s-a îmbolnăvit de la sărutatul icoanelor și de la primirea Sf. Împartașanii, inclusiv în închisorile comuniste, când numai despre condiții de igienă nu era cazul să vorbim. Dimpotrivă, minunile făcute de Sfintele Icoane și de Împărtășirea cu sfântul și preacuratul Trup și scumpul Sânge al Mântuitorului au fost, există și vor fi până la a Doua Sa Venire – pe care nu e responsabil ca să o grăbim.

Potrivit regulii apostolice transmise de Sf. Iustin Martirul, poate participa la Sf. Euharistie numai „cel ce crede că cele propovăduite de noi sunt adevărate (…)”. Doar cei care NU CRED au nevoie de măsuri de protecție suplimentare pentru liniștea lor sufletească. Dar ei trebuie ridicați, nu coborâtă Biserica la puțina lor înțelegere.

Să mă iertați dacă greșesc.
Doamne, miluiește!

Iulian Capsali

 


* Comunicatul Biroului de presă al administrației patriarhale:

Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie


 

Alte articole pe acest subiect:

 


Merită citit și articolul de mai jos, care, deși ușor vitriolant in titlu, este foarte bun ca documentație:    Patriarhia Română CEDEAZĂ GRAV în fața presiunilor activiștilor #rezist anticlericali. ÎMPĂRTĂȘIREA LA ACELAȘI POTIR și cu aceeași linguriță pusă în dubiu chiar de către cei care ar fi trebuit să le afirme/ CUM AU RĂSPUNS TEOLOGUL JEAN-CLAUDE LARCHET ȘI MITROPOLITUL NICOLAE AL MESOGHIEI ISTERIEI SIMILARE A GRIPEI PORCINE?

 

5 comentarii »

  1. […] SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI. Articol de Iulian Capsali […]

    Apreciază

    Pingback de Creștinul între Sfântul Potir și lingurița necredinței. Un articol de Pr. Dr. Docent Mihai VALICĂ | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 16:24 | Răspunde

  2. Doamne ajută!
    Subscriu întru totul și vă mulțumesc că ați făcut acest lucru!
    Vorbim de Sfînta Euharistie! Credem sau nu credem!
    E foarte periculos să creezi un precedent despre Sfînta Taină care este Taina Tainelor.
    Indiferent de virusurile create în laboratoare, de orice fel de boală, de microbi, credința în Domnul nostru Iisus Hristos, vindecă. De aceea ne-a lăsat Domnul aceste Înfiorătoare Sfinte Taine vindecătoare, să credem și ne vom vindeca! Domnul să ne lumineze pe toți! Războiul continuă
    Domnul ne spune: ” nu vă temeți, Eu am biruit lumea”!
    Să-l urmăm pe Domnul, să nu ne fie frică!
    Să nu uităm că frica e de la diavol!
    Nădejde și să-l urmam pe Domnul!
    Bucurii, Veronica

    Apreciat de 1 persoană

    Comentariu de Veronica — 29 februarie 2020 @ 16:34 | Răspunde

  3. […] SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI. Articol de Iulian Capsali […]

    Apreciază

    Pingback de Notă de lectură pentru funcționarii slabi în credință de la biroul de presă al Patriarhiei! Un articol de Ionuț Țene. + Comunicatul Părintelui Patriarh Daniel | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 17:50 | Răspunde

  4. […] SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI. Articol de Iulian Capsali […]

    Apreciază

    Pingback de Cu frică de viruși, cu panică și în deplină igienă să vă apropiați?! Articol de Mircea Pușcașu | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 18:02 | Răspunde

  5. […] SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI. Articol de Iulian Capsali […]

    Apreciază

    Pingback de Opiniile polițiste despre rânduieli liturgice. Un articol de Savatie Baștovoi | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 18:12 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: