Bucovina Profundă

29 februarie 2020

Cu frică de viruși, cu panică și în deplină igienă să vă apropiați?! Articol de Mircea Pușcașu

Filed under: apologetica,articol,Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 17:01

Cu frică de viruși, cu panică și în deplină igienă să vă apropiați?!

Articol de Mircea Pușcașu

MP 20 - gri IMG_0057

Oamenii sunt chemați la Sfântul Potir să se împărtășească cu Sfântul Trup și Sânge ale lui Hristos: „Cu frică de DUMNEZEU , cu CREDINȚĂ și cu DRAGOSTE să vă apropiați!”

Dacă îi chemi (sau doar îi îngădui) cu lingurițe de plastic sigilate oare nu ar fi ca și cum ei ar fi auzit altceva: „cu frică de viruși, cu panică, cu îndoială și în deplină igienă să vă apropiați”? (Să ne apropiem de cine, de ce, cum, dacă suntem așa de departe?…)

Există și un moment in Sfânta Liturghie care constituie o triere a celor credincioși, față de cei încă in proces de cultivare a credinței (catehumeni), moment in care se atrage atenția asupra ușilor bisericii care trebuie să fie păzite să nu intre cei încă slabi în credinţă. După acest moment se declamă Crezul, care conține esența credinței și lucruri greu de acceptat pentru un om nefamiliarizat, cum ar fi că Dumnezeu e unul și trei in același timp; e și Dumnezeu din eternitate, e și om; s-a născut de două ori, din Tatăl mai inainte de timp și apoi dintr-o fecioară(!) acum 2000 de ani; noi așteptăm o înviere a morților, o altă împărăție fără sfârșit etc.

Oricum, toate sunt lucruri mai greu de crezut decât faptul că poți să folosești o singură linguriță pentru a hrăni mai mulți oameni fără nici un risc epidemiologic (fapt probat in sute de ani, cu milioane de oameni, in zeci de molime, ciume, holere, cu leproși sau bolnavi de HIV).

Abia după această afirmare a celor pe care le credem, cei pregătiți spiritual merg să se împărtășească din Potir, iar cei care nu pot crede cele declamate in comun în Crez (și cei care nu s-au pregătit două-trei zile pentru asta, din lene sau neputință), aceia nu merg spre Potir la acea Liturghie.

Pentru că știu cu toții că împărtășirea fără evlavia ce se cuvine cu Sfintele Taine poate fi spre osândă, spre prihanirea noastră, ca faptă acuzatoare la Judecata Finală și o formă malignă de cultivare a indiferenței față de lucrurile sfinte.

Noi, creștinii (ortodocși), CREDEM că cele ce se află in Potir sunt Realități Sfinte, trupul și sângele Real al Dumnezeului-Om, Hristos, nu simboluri, nu păreri, nu speculații metafizice, nu folclor, nu papa-bun, nu compot cu turte. Într-un anume fel Trupul lui Dumnezeu din potir este mai Real decât existența noastră de oameni reali, este HiperReal pentru că este Real și pentru aici și pentru Dincolo și nu este doar din transcend, din Veșnicie, dar este și Înveșnicitor pentru noi.

(Deci asta cu lingurițe individuale/de plastic nu merge deloc, că ar fi nașpa rău.)

La fel și icoanele sunt REALITĂȚI sfinte, ferestre Reale spre Dincolo și spre Înlăuntru. (Nu tablou cu sticlă să dai cu Domestos pe ele, să lași dâre evlavioase de ruj sau urme contemplative de salivă.)

Să ne ierte Dumnezeu pe toți!

Mircea Pușcașu

 

PS:   Atenție, AI VOIE SĂ TE SMEREȘTI DOAR PE TINE ÎNSUȚI!  Mi-a zis cineva că ce dacă administrația patriarhală îi lasă pe unii să vină cu linguriță de plastic sigilată, că Hristos oricum se smerește…  Dacă oamenii sunt cei care il smeresc pe Hristos, atunci ei seamănă cu alții din istorie care L-au mai smerit/umilit /necinstit /ignorat /batjocorit/ necinstit. Cu satrapii de acum 2000 de ani…  Una e să se smereasca Dumnezeu, alta e să-L smereasca niște oameni care pun administrarea igienei mai presus de administrarea sfințeniei…

PPS:   Iată un comentariu foarte bun scris de un prieten pe whatsapp :
„Dacă cuiva ii este teama sa stea acasă, nu sa vina cu linguriță la biserica.
Hai sa presupunem ca nu vorbim de Hristos (Doamne ferește) și de ce-i mai sfant acolo in Sf Potir, ci de o chestie din care mai mulți oameni, la rand vin cu lingurițe de acasă, sa „servească”. S-a precizat ca lingutitele trebuie sa fie sterilizare și aduse în țiplă, sigilate, dintr-o sursa sigura? (care?). Cine desigilează lingurița, preotul? E sigur ca preotul nu e contaminat? Va sta cu masca pe față când împărtășește?
… sesizează cineva ridicolul și capcana în care riscam sa se cada… exact pe placul progresiștilor??? „


Alte articole pe acest subiect:

 

 

8 comentarii »

 1. Respect! Am ajuns sa ma bucur cand citesc lucruri/opinii normale!

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de ioansperling — 29 februarie 2020 @ 17:29 | Răspunde

 2. Doamne ajută!
  Din punctul meu de vedere de crestin păcătos, este strigător la cer ca Biserica Ortodoxă să creeze un asemenea precedent!
  Cum spune Preotul înainte de Sfințirea SfintelorTaine: să stăm cu frică și să luăm aminte Sfînta Jertfă cu pace a o aduce! Iar Sfinții Îngeri își doresc să fie prezenți și se cutremură de o așa Taină dată oamenilor adică clericilor! Iar noi ce facem? Vrem lingurița personală pentru a gusta din Sf Potir!?! Biserică Ortodoxă, trezește-te!
  Ce le spune Domnul ucenicilor: în lume necazuri veți avea dar îndrăzniti, Eu am biruit lumea (Ioan, 16:33)
  Domnului să ne rugăm! Nădejde, doar El este scăparea și salvarea noastră!

  Apreciat de 2 persoane

  Comentariu de Veronica — 29 februarie 2020 @ 17:38 | Răspunde

 3. […] Cu frică de viruși, cu panică și în deplină igienă să vă apropiați?! Articol de Mircea Pu… […]

  Apreciază

  Pingback de Notă de lectură pentru funcționarii slabi în credință de la biroul de presă al Patriarhiei! Un articol de Ionuț Țene. + Comunicatul Părintelui Patriarh Daniel | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 17:50 | Răspunde

 4. […] Cu frică de viruși, cu panică și în deplină igienă să vă apropiați?! Articol de Mircea Pu… […]

  Apreciază

  Pingback de Creștinul între Sfântul Potir și lingurița necredinței. Un articol de Pr. Dr. Docent Mihai VALICĂ | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 18:11 | Răspunde

 5. […] Cu frică de viruși, cu panică și în deplină igienă să vă apropiați?! Articol de Mircea Pu… […]

  Apreciază

  Pingback de Opiniile polițiste despre rânduieli liturgice. Un articol de Savatie Baștovoi | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 18:12 | Răspunde

 6. […] Cu frică de viruși, cu panică și în deplină igienă să vă apropiați?! Articol de Mircea Pu… […]

  Apreciază

  Pingback de SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ÎN FAȚA CORONAVIRUSULUI. Articol de Iulian Capsali | Bucovina Profundă — 29 februarie 2020 @ 18:14 | Răspunde

 7. Bine zis !!!
  Trist ca a fost necesar …

  Apreciază

  Comentariu de umbraserii — 1 martie 2020 @ 22:33 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: