OMS pune sub semnul întrebării siguranța vaccinărilor în masă

În Decembrie 2019 a avut loc la Geneva un eveniment foarte interesant, Summit-ul global pentru siguranța vaccinurilor organizat de Organizația Mondială a Sănătății, la care au participat personalități de vârf ale lumii academice și medicale mondiale.

Iată câteva probleme ridicate la acest summit:

  • Știința pe care se bazează vaccinarea este învechită:

„Nu puteți recompune aceeași știință veche pentru a face să sune mai bine dacă nu aveți știința relevantă la noua problemă. Deci, avem nevoie de mult mai multe investigații în cercetarea siguranței.”

  • Sistemele de monitorizare a reactiilor adverse lipsesc:

“Chiar nu avem sisteme de monitorizare bune ale reacțiilor vaccinurilor .”

  • Medicii pun la îndoială ei însăși siguranța vaccinurlor:

„Avem un front profesionist foarte sănătos, care începe să pună la îndoială vaccinurile și siguranța vaccinurilor.”



Traducerea videoclipului: (sursa: vaccin.education)

00:19 Dr. Heidi Larson, antropolog de doctorat al MA, director al proiectului „Confidențialitatea vaccinului”:

Este nevoie de foarte multă cercetare în materie de siguranță care este necesara și fără cercetare de calitate nu putem avea o comunicare bună. Așadar, deși vorbesc despre toate aceste alte aspecte contextuale și probleme de comunicare, aceastea au nevoie de știință pe post de coloana vertebrală, nu puteți recompune aceeași știință veche pentru a face să sune mai bine dacă nu aveți știința relevantă la noua problemă. Deci, avem nevoie de mult mai multe investigații în cercetarea siguranței.

00:52 Dr. Soumya Swaminathan, lider in știința, pediatru OMS:

Cred că nu putem accentua prea mult faptul că într-adevăr nu avem sisteme foarte bune de monitorizare a siguranței în multe țări, iar acest lucru amplifica greselile de intelegere si comunicare, deoarece nu suntem în măsură să oferim răspunsuri clare atunci când oamenii pun întrebări cu privire la decesele care au avut loc din cauza unui anumit vaccin, iar acest lucru este întotdeauna expus în mass-media. Oricine ar trebui să fie capabil să ofere o relatare faptică despre ceea ce s-a întâmplat exact și care este cauza deceselor. Dar, în cele mai multe cazuri, există o oarecare confuzie la acest nivel și, prin urmare, există tot mai puțină încredere în sistem.

Comentariu: nu stim nimic despre siguranta vaccinurilor, nu putem concluziona nimic, sa nu accentuam acest lucru

01:30 Dr. Martin Howell Friede, coordonator, inițiativa pentru cercetarea vaccinurilor, OMS:

De fiecare dată când există o asociere, fie ea temporară sau netemporară, primul acuzat este adjuvantul și totuși, fără adjuvanți, nu vom reuși sa avem următoarea generație de vaccinuri și multe dintre vaccinurile pe care le avem, de la tetanos până la HPV, necesită adjuvanți pentru ca aceetea să funcționeze. Deci, provocarea pe care o avem în fața noastră este cum sa construim încrederea în acest lucru. Și în primul rând încrederea vine din partea agențiilor de reglementare.

02:00 Friede:

Când adăugăm un adjuvant, este pentru că este esențial. Nu adăugăm adjuvanți la vaccinuri, deoarece vrem să facem acest lucru. Dar când le adăugăm amplifica complexitatea vaccinurilor. Și dau cursuri în fiecare an despre cum dezvolți vaccinurile, cum faci vaccinurile. Și prima lecție este în timp ce faceți vaccinul dacă puteți evita să utilizați un adjuvant, vă rugăm să faceți acest lucru. Lecția a doua este dacă doriți să utilizați un adjuvant, folosiți unul care să aibă un istoric de siguranță. Și lecția a treia este dacă nu veți face asta, gândiți-vă foarte atent.

02:38 Dr. Stephen Evans, profesor de farmacoterapidemiologie:

Mi se pare că adjuvanții cresc imunogenitatea antigenelor la care sunt adăugați, și asta este intenția lor. Mi se pare că multiplică reactivitatea în multe cazuri și, prin urmare, mi se pare că nu este neașteptat dacă cresc incidența reacțiilor adverse asociate cu antigenul, dar este posibil să nu fi fost detectate prin lipsa puterii statistice din studiile originale.

03:17 Friede:

Ai dreptate. Pe măsură ce adăugăm adjuvanți, în special unii adjuvanți mai recenti, cum ar fi adjuvanții derivați de saponină AS01, vedem o reactivitate locală crescută. Preocuparea principală este, de obicei, fata de evenimentele adverse sistemice, mai degrabă decât evenimentele adverse locale. Și avem tendința să obținem, în faza a doua și în faza a treia studiu, date destul de bune despre reactivitatea locală. Cei dintre noi în această cameră care depășesc vârsta de 50 de ani, care au avut plăcerea de a face recent vaccinul pentru zona zoster, vor ști că aceasta are o reactivitate locală destul de semnificativă. Dacă ați primit vaccinul, știți că ați primit vaccinul. Dar aceasta nu este problema principală pentru sănătate. Principala preocupare pentru sănătate pe care o vedem sunt acuzațiile de efecte pe termen lung. Așa că, pentru a reveni la acest aspect, am să atrag inca o data atentia asupra autorităților de reglementare, situație se reduce să ne asigurăm că vom efectua studiile de faza a doua și faza de trei, cu dimensiuni [de persoane ] adecvate și cu măsurări adecvate.

04:24 Dr. David Kaslow, MD, VP, la Medicamente esențiale, Program de dezvoltare a medicamentelor Centrul PATH pentru Inovarea și Accesul Vaccinului (CVIA):

Deci, în studiile noastre clinice, folosim de fapt dimensiuni de eșantion relativ mici și atunci când facem asta, riscăm sa avem parte de tirania numărelor mici, ceea ce înseamnă că ai nevoie doar de un singur caz de granulomatoză, iar vaccinul tău trebuie să…. rezolve a lui Walt… Cum dovediți o ipoteză nulă? Și este nevoie de ani și ani pentru a încerca să descopăr dacă este așa. Așadar, este o adevărată enigmă, in a obține dimensiunea potrivită, in a te ocupă de tirania numărului mic, asigurându-te că poți să reușești cu adevărat. Așa că eu cred că unul dintre lucrurile în care trebuie să investim cu adevărat sunt, într-un fel, biomarkeri mai buni, o mai bună înțelegere mecanicistă a modului în care funcționează aceste lucruri, astfel încât să putem înțelege mai bine evenimentele adverse pe măsură ce apar.

05:12 Dr. Marion Gruber, director, Biroul de cercetare și revizuire a vaccinurilor, Centrul de Evaluare și Cercetare Biologică, FDA:

Una dintre problemele suplimentare care complică evaluarea siguranței este dacă te uiți și te lupți cu durata de urmărire care ar trebui sa fie adecvata într-un … Să spunem un studiu pre-licențiere chiar și chiar un studiu după punerea pe piață, dacă acest lucru este chiar posibil. Și din nou, așa cum ați menționat studiile clinice pre-licențiere este posibil să nu fie suficient de alimentate [cu subiecți de testat vaccinurile – oameni cobai]. Este, de asemenea, populația subiect la care administrați adjuvantul: pentru că am văzut date care ne sunt prezentate în cazul în care un adjuvant, un anumit adjuvant adăugat la un antigen de vaccin nu a făcut nimic cu adevărat atunci când a fost administrat la o anumită populație care de obicei, este în vârstă, în comparație la administrarea aceleiași formule la subiectii de vârstă mai tânără. Așadar, acestea sunt lucruri care trebuie luate în considerare și complică în continuare evaluarea siguranței și eficacității adjuvanților combinate cu antigenele vaccinului.

06:00 Dr. Bassey Okposen, manager de program, Centrul Național de Coordonare a Imunizării de rutină si de urgență (NERICC), Abuja, Nigeria:

M-am întors cu gândul la situația noastră din Nigeria, unde la 6 săptămâni, 10 săptămâni, 14 săptămâni, unor copii le sunt administrati antigeni diferiți de la companii diferite, iar aceste vaccinuri au adjuvant diferit, diferiți conservanți etc. Ceva îmi trece prin minte, există posibilitatea ca conservanții acestor adjuvanți să reacții împărtăși între ei? A existat vreodată un studiu privind posibilitatea reacțiilor încrucișate din partea membrilor grupului, pentru a putea împărtăși experiența cu noi?

06:44 Dr. Robert Chen, MD, Director Științific, Colaborare Brighton:

Acum, singura modalitate de a preveni acest lucru este dacă aveți o bază de date mare a populației, precum Datatalink pentru siguranța vaccinurilor, precum și unele din alte baze de date naționale care sunt in apariție, în care expunerea efectivă a vaccinului este contabilizata până la acel nivel de detaliere precum cine este producătorul, care este numărul laboratorului, etcetera, etcetera și există inițiativa de a încerca să facă etichetele vaccinurilor sa conțină un cod de bare pentru a inckude acest nivel de informații privind vaccinul, astfel încât astfel încât, în viitor, atunci când facem aceste tipuri de studii, putem să evităm asta. Și pentru a … De fiecare dată subdivizi, atunci dimensiunea potrivită eșantionului devine o provocare din ce în ce mai dificilă. Și asta am spus mai devreme astăzi despre faptul că suntem într-adevăr doar la începutul erei de seturi mari de date, unde să sperăm că puteți începe să armonizați bazele de date pentru mai multe studii și există o inițiativă în curs. Helen poate doresc să comentez acest lucru, să încercați să conectați mai multe baze de date naționale privind siguranța vaccinurilor, astfel încât am putea începe să răspundem la acest tip de întrebări pe care tocmai le-ați ridicat.

08:05 Larson:

Celălalt lucru care este o tendință și o problemă nu este doar încrederea în furnizori, ci si încrederea furnizorii de servicii medicale. Avem un front profesionist foarte sănătos, care începe să pună la îndoială vaccinurile și siguranța vaccinurilor. Când profesioniștii de prim rang încep să pună întrebări sau nu simt că au suficientă încredere în ceea ce privește siguranța pentru a le susține în fața persoanei care le pune întrebările…. Adică, cele mai multe programe de școli medicale, chiar și programe de asistență medicală, deci în școala medicală aveți noroc dacă aveți o jumătate de zi de cursuri despre vaccinuri, fără sa va obosiți să fiți la curent cu toate acestea.

Summitul complet aici:
https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/12/02/default-calendar/global-vaccine-safety-summit


Nu dorești ca vaccinarea să devină obligatorie? Arată-le că ești împotriva proiectului de lege care prevede obligativitatea vaccinării adulților și copiilor, semnează petiția:

https://www.change.org/p/camera-deputatilor-romania-stop-obligativitatii-vaccinarii

6 răspunsuri la „OMS pune sub semnul întrebării siguranța vaccinărilor în masă”

  1. Pe langa efecte adverse de natura medicala, cea mai grava problema este utilizarea celulelor de copii avortati in producerea vaccinurilor in special cele ROR ( rujeola, rubeola, oreion). Apar in prospectul vaccinului, la componente, sub denumirea de celule umane diplode MRC-5 sau WI-38. Este mare păcat deorece se întinează cu păcate străine atât copilasul cat si familia, dar si doctorul ce le administreaza. In Romania s-au introdus din anul 2004 (15 ani) variantele Priorix si MMR-Vaxpro cu incalcarea conștiiței religiose a milioane de parinti ortodocsi.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Asa este, Phyxius, multmim pentru comentariu. Am colaborat la realizarea acestui comunicat despre utilizarea celulelor din copii avortati in vaccinuri, unde exista detalii care te-ar putea interesa:

      Utilizarea vaccinurilor realizate pe linii celulare umane provenite din fetuși umani avortați. Implicații medicale, bioetice și morale. Comunicat al Federației ProVita Ortodoxe

      Apreciază

      1. Va multumesc si va felicit pentru atitudinea marturisitoare.
        Ar trebui sesizat Avocatul poporului. Ar fi bine daca ar putea obtine de la Ministerul sanatatii macar importul unor variante ROR care sunt etice, cum sunt cele folosite in Japonia, pentru parintii care aleg sa vaccineze.

        Apreciat de 1 persoană

  2. […] OMS pune sub semnul întrebării siguranța vaccinărilor în masă […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Tendințe