Bucovina Profundă

22 iulie 2019

Fostul deţinut politic Gelu Gheorghiu a plecat la Domnul ieri, 22 iulie, in ziua de pomenire a Sfântului Ilie Lăcătușu. Gelu Gheorghiu – PREZENT!

Gelu Gheorghiu – PREZENT!

Fostul deţinut politic Gelu Gheorghiu a plecat la Domnul ieri, 22 iulie, in ziua de pomenire a Sfântului Ilie Lăcătușu

Dumnezeu să-l odihnească împreună cu ceilalți sfinți ai închisorilor!

gelu gheorghiu

Cezarina Condurache: „După o lungă şi dureroasă pătimire, legionarul Gheorghe (Gelu) Gheorghiu, părintele nostru sufletesc şi ultima autoritate legionară în spatele căreia am crescut şi ne-am format, a trecut astăzi la Domnul, întregind rândurile Legiunii Cereşti.

Gelu Gheorghiu s-a născut la 29 mai 1922, la Galaţi. A urmat studiile liceale la Constanţa unde, prin intermediul fratelui său mai mare, a luat contact pentru prima dată cu Frăţiile de Cruce. Activează constant întâi în cadrul FDC, apoi în Mişcarea Legionară. Student la Facultatea Politehnică din Bucureşti, este cooptat în 1944 ca membru în ultimul Comandament Legionar care a activat în clandestinitate în ţară, alaturi de Ionuţ Stoica, Şerban Secu, Spiru Obreja, Puiu Florescu, Nelu Jijie etc. Activitatea lor consta în reorganizarea legionarilor nearestaţi pentru angajarea lor în Mişcarea Naţională de Rezistenţă, procurarea de arme şi muniţii, asigurarea unei reţele de case şi gazde sigure etc.  

Arestat la 13 iunie 1948, Gelu Gheorghiu este condamnat iniţial la 8 ani temniţă grea pentru adăpostirea câtorva fraţi de cruce căutaţi de poliţie. În 1950 Securitatea descoperă implicarea sa în Comandamentul Legionar şi în Mişcarea de Rezistenţă şi îl judecă într-un nou proces, primind de această dată o condamnare de 25 ani muncă silnică. Fiind student la data arestării, a fost trimis la închisoarea Piteşti unde va trece prin satanicul experiment al „reeducării” timp de aproape un an. În tot acest timp rezistă fară să accepte compromisul şi reeducarea. După Piteşti a trecut prin Aiud, Jilava, Văcăreşti şi Gherla.

Eliberat în iulie 1964 prin decretul general de graţiere a deţinuţilor politici, nu i se va permite să îşi continue studiile. Va lucra întâi ca electrician, apoi ca tehnician, fiind atent supravegheat de Securitate până la pensionare. Implicat din primele zile ale lui 1990 în toate încercările de recuperare a memoriei neamului şi de reorganizare a Mişcării Legionare în ţară, va fi un soldat fidel al acesteia activând în cadrul Fundaţiei Profesor George Manu şi răspunzând de distribuţia revistei „Permanenţe”. După trecerea la Domnul a lui Nicolae Roşca (2013), a preluat conducerea Fundaţiei până în 2015 când a predat-o ca moştenire legitimă celor din generaţiile mai tinere, rămânând alături de ei şi de Fundaţie în funcţia de consilier onorific.”

Noi mereu te plângem frate, iar tu dormi mereu… 
Gelu Gheorghiu – PREZENT!

Cezarina Condurache, Fundația George Manu

 

UPDATE: Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 24 iulie, ora 11:00 la Cimitirul Izvorul Nou, str Murgului, sector 3, Bucureşti.

 


Citește și:  Cine este cel care l-a înfruntat pe Țurcanu la Reeducarea de la Pitești? Mărturia lui Dumitru Bordeianu despre curajul lui Gelu Gheorghiu


 

 

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: