kidsreading

MANUALELE OTRĂVITE

SCRISOARE DESCHISĂ A FEDERAȚIEI PRO VITA CU PRIVIRE LA PREZENȚA IDEOLOGIEI DE GEN ÎN MANUALELE ȘCOLARE

„ACESTE NOȚIUNI CONTRAVIN VALORILOR MORALE PE CARE SE ÎNTEMEIAZĂ FAMILIA !”

 

Către Ministrul Educației Naționale, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa

Domnule Ministru,

 

Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România își exprimă dezaprobarea cu privire la prezența, în unele manuale școlare, a ideologiei de gen, ideologie care contravine principiilor moral-creștine, reprezentând un real pericol la adresa copiilor noștri, precum și un atac la adresa identității și valorilor poporului român.

Astfel, mai mulți părinți și reprezentanți ai ONG-urilor care protejează familia naturală au protestat, la începutul acestui an școlar, față de textul intitulat „Vizita lui dadece”, care se regăsește în auxiliarul manualului de română, intitulat „Să dezlegăm tainele textelor literare”, semestrul II, apărut la Editura Carminis, autori Carmen Iordăchescu și Luminița Minca.

Textul[1] pune la îndoială propunând practic răsturnarea stereotipiilor de gen înnăscute și a rolurile firești asumate de fetițe și băieți, arătând că o fetiță se poate numi foarte bine și Matei și poate alege să fie tată, dacă vrea.

Iată și protestul unei mame revoltate de aceste afirmații, remis recent Federației Pro Vita:

„Copilul meu, care este în clasa a treia, anul acesta va studia în auxiliarul manualului de română un text numit «Vizita lui dadece». Acesta poate părea la început, pentru un părinte neinformat, o înșiruire de întrebări năstrușnice: «Nu poți să fii fetiță și să te cheme Matei?» etc., care culminează însă cu recomandarea de asumare, în viitor a unui alt rol decât cel caracteristic unei fetițe: «Atunci o să stai la bucătărie și o să faci cumpărături. Mai bine fă-te tată!». «Morala» textului se limpezește și mai mult când ne uităm la autoarea lui: Laura Grünberg, activistă în mișcarea feministă din România, membră a Grupului de cercetare «Genul în teoria și cercetarea socială», care are ca obiectiv principal înțelegerea transdisciplinară a teoriilor genului și a teoriilor feministe în cercetarea socială. Ca părinte român, mă întreb ce legătură avem noi cu ideologia de gen, care susține că nu contează sexul dat, biologic, ci rolul pe care ți-l asumi, numit gen, îndemnându-ne să ne răzvrătim împotriva firii și să înlăturăm stereotipiile de gen, adică ceea ce este definitoriu pentru bărbat, respectiv pentru femeie?”, (Paula Măzărianu, mama unui copil de clasa a III-a)

 

Cine sunt autorii textelor din manualele copiilor noștri?

Vorbind despre stereotipurile din manualele școlare, sociologul Laura Grünberg, autoarea textului „Vizita lui dadece”, remarca, într-un interviu publicat pe site-ul vice.com:

„—Copilul vede poza și acceptă, intră în stereotipul respectiv. Aici este vorba de efectul cumulativ al acestor reprezentări anacronice, stereotip, despre gen, combinate cu discursul media, cu modelele de gen promovate de familie, de biserică etc. — toate acestea sunt ingrediente care încurajează mai curând o gândire conservatoare legată de rolul femeilor și bărbaților în societate.

E important ca elevii să se confrunte cu o diversitate de oameni, de modele de succes. Să afle despre „ceilalți” – de altă vârstă, etnie, gen, naționalitate, orientare sexuală. Trăim într-o lume globală, multiculturală, iar elevii nu pot fi ținuți într-un incubator informațional. Dacă continuăm să facem asta, să nu ne mirăm dacă vom avea generații viitoare homofobe, rasiste, sexiste, etc.

—De ce este important să vedem și băieți feminini, fete băiețoase sau personaje androgine?

—Pentru că așa e societatea – diversă, frumoasă și complicată în diversitatea ei. Desigur, discursul și informația trebuie adaptate vârstei, psihologiei specifice. Aici nu este vorba de corectitudine politică brutal aplicată, ci de o racordare a poveștii spusă de manuale despre societate, la realitățile secolului 21, în care cei de altă orientare sexuală și-au câștigat drepturi, în care există mulți bărbați empatici și sensibili și multe femei puternice în viața publică – șef de stat sau de companii multinaționale.”[2]

Am constatat revoltați că au fost introduse, în manualele destinate copiilor români, texte care promovează astfel de ideologii străine de credința și ethosul poporului român, fără a fi întrebați sau consultați responsabilii educației acestor copii, care conform legilor acestei țări sunt părinții copiilor.

 Poporul român este în marea lui majoritate un popor creștin, iar aceste noțiuni contravin preceptelor morale pe care se întemeiază familia, atât de lovită astăzi de recentele și alienantele curente ideologice postmoderne. Nu uitați că peste 3 milioane de români doresc revizuirea Constituției, pentru definirea termenului de soți, ca fiind bărbat și femeie. 

Vă reamintim cordial că nu aveți dreptul să ignorați aceste realității, prin aprobarea unor asemenea texte discriminatorii la adresa majorității românilor și vă rugăm să rezolvați onorabil situația.

 

Colegiul American al Medicilor Pediatri: Ideologia de gen le face rău copiilor

Textul numit „Vizita lui dadece” a făcut vâlvă și în spațiul virtual, fiind prezentat părinților români de către avocata Ana Corina Săcrieru, în cadrul conferinței de presă intitulată  „APĂRAȚI COPIII ROMÂNIEI! APĂRAȚI DREPTURILE PĂRINȚILOR!”, susținută de Coaliția pentru Familie, la începutul lunii septembrie.

„S-a dispus introducerea în manualele școlare a combaterii rolurilor stereotipe de gen. Noi știm că aceste roluri stereotipe de gen, așa cum au fost ele în legea națională, sunt sistemele de credințe, de convingeri, de aprecieri, pe care noi ca popor le avem despre rolul femeii și al bărbatului în societate. Nu intră doar un anumit stereotip, ci toate convingerile pe care le avem noi ca societate despre rolurile de gen. Am descoperit că aceste aspecte sunt deja în manualele școlare, din clasa a III-a, din România. «Ce dacă ești fetiță, nu poate să te cheme Matei?». Acest îndemn adresat unui copil mic de a se exploata pe sine, în sensul de a-și descoperi în interiorul lui o altă identitate decât cea pe care el o are este un îndemn regăsit în manualele școlare, un exemplu concret de ce înseamnă combaterea rolurilor stereotipe de gen. E ceea ce au fost învățați copiii în Vrancea, în 24 ianuarie, în cadrul unei activități educaționale, unde li s-a spus că «ești mamă pentru că joci rolul de mamă, și nu pentru că ești femeie și ai vocația să devii mamă», a spus Ana-Corina Săcrieru, purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie[3].

De altfel, Colegiul American al Medicilor Pediatri avertizează că ideologia de gen le face rău copiilor: „Convingerea unei persoane că este ceea ce de fapt nu este reprezintă cel mult un semn de gândire confuză. Când un băiat sănătos din punct de vedere biologic crede că este fată sau o fată sănătoasă din punct de vedere biologic se crede băiat, există o problemă psihologică de factură obiectivă, iar aceasta se găsește în mintea, nu în organismul respectivei persoane și de aceea trebuie tratată ca atare. Acești copii suferă de tulburare de identitate de gen (disforie de gen).[4]

 

O ideologie impusă abuziv

Ideologia de gen a primit, încă din 2016, un temei legal prin ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul[5], document potrivi căruia genul reprezintă „rolurile, comportamentele, activităţile construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi”. (Art. 3, alin. c) De asemenea, articolul 14, punctul 1 prevede că „părţile vor face, acolo unde este cazul, demersurile necesare pentru a include material didactic pe probleme cum ar fi egalitatea între femei şi bărbaţi, rolurile de gen ne-stereotipe, respectul reciproc, rezolvarea non-violentă a conflictelor în relaţiile interpersonale, violenţa de gen împotriva femeilor şi dreptul la integritate personală, adaptate capacităţii în evoluţie a elevilor, în curriculumul formal şi la toate nivelele de educaţie.” Să nu uităm, însă, că societatea civilă din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Estonia, Letonia, Croația sau Slovacia s-a revoltat împotriva propagării teoriei genului, respingând Convenția de la Istanbul. 

Cu toate că proiectul „Strategia națională de educație parentală 2018-2025” – care propunea redefinirea familiei tradiționale și înlăturarea stereotipiilor de gen – a fost retras de Ministerul Educației Naționale după sesizările a mii de părinți revoltați[6], dar și a unor instituții importante, precum Academia Română, Biserica Ortodoxă sau cea Catolică, în ultima perioadă, în legislația românească au intervenit modificări în ceea ce privește educația copiilor.

Astfel, părinții români trebuie să știe că în „Strategia națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice”, aprobată prin HG 365/24.05.2018[7], sunt prevăzute în mod expres: organizarea unei campanii de informare şi educare privind eliminarea stereotipurilor de gen, modelelor culturale, obiceiurilor şi tradițiilor ce influenţează direct concilierea vieții profesionale cu viața familială, includerea în programa școlară a unor noțiuni privind egalitatea de gen, integrarea perspectivei de gen în manualele școlare, combaterea stereotipurilor de gen în rândul tinerilor și organizarea unei campanii de sensibilizare și promovare a rolului și importanța dezvoltării abilităților non-cognitive la adolescenți, cu accent pe eliminarea stereotipurilor.

Deși s-a trecut peste voința populară prin ratificarea acestor documente, reamintim părinților că beneficiază, încă, de toate pârghiile legale pentru a apăra inocența copiilor lor. Astfel, articolul 29, 6 din Constituţia României prevede că „părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror responsabilitate le revine”, în timp ce art. 48, 1 aminteşte despre „îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, drept şi îndatorire reluate şi de către Noul Cod Civil. Din acest punct de vedere, orice părinte poate alege să nu-și implice copilul minor în activități contrare principiilor morale.

În concluzie, vă cerem să retrageți din librării și din programele școlare manualul auxiliar „Să dezlegăm tainele textelor literare”, până la o viitoare revizuire a sa, ținând cont pe viitor de opinia societății civile, de ethosul românesc și de părerile specialiștilor, deoarece texte precum „Vizita lui dadece” aduc atingere moralei copiilor noștri, neputând fi introduse fără consultarea părinților și fără dezbatere publică.

În caz contrar, ne vom considera victimele unui atac fără precedent la adresa libertății și demnității poporului român, prin încălcarea premeditată a drepturilor garantate de Constituția României, găsindu-ne în situația de a ne retrage copiii de la orele de curs din sistemul public de învățământ care promovează aceste ideologii nocive pentru integritatea psihologică și morală a copiilor.

 

Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România

Președinte,

Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc

 

 

 

Note:

[1] http://www.fabulafia.ro/povesti/vizita-lui-dadece/

[2] https://www.vice.com/ro/article/pgbpb7/manualele-scolare-romanesti-te-invata-ca-femeia-trebuie-sa-stea-la-cratita-105

[3] https://www.activenews.ro/stiri-social/Coalitia-pentru-Familie.-Ideologia-de-gen-a-patruns-deja-in-scolile-romanesti-Intr-un-manual-de-CLASA-A-III-a-micutii-sunt-invatati-ca-poate-sa-te-cheme-Matei-si-daca-esti-fetita.-Mihai-Gheorghiu-Ne-aflam-in-fata-unui-proces-masiv-de-reeducare-152515

[4] http://stiripentruviata.ro/pozitia-colegiului-american-al-medicilor-pediatri-ideologia-genului-le-face-rau-copiilor/

[5]https://www.stiripesurse.ro/conventia-de-la-istanbul-si-picatura-de-otrava-in-oala-cu-supa-opinie_1253213.html

[6] https://www.stiripesurse.ro/ministerul-educatiei-in-centrul-unui-scandal-strategia-de-re-educare-anti-conservatoare-a-parintilor-retras-pe-sest_1272141.html

[7] http://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-hg-nr-365-24-05-2018&page=16

10 răspunsuri la „MANUALELE OTRĂVITE”

  1. A republicat asta pe energein7's Blog și a comentat:
    Ideologia de gen corupe copiii si indoctrineaza cu concepte false si pseudo-stiintifice!

    Apreciază

  2. „uniunea europeanã” anti-europeanã este cocinã împutitã a pederastilor!

    Apreciază

  3. Tulburator este numele acestei sustinatoare a teoriei genului :Laura Grünberg
    Putem gasi un numitor comun intre Laura Grünberg si Alexandru Nicolschi (nascut Boris Grünberg). Nu stiu daca e un nume mostenit sau prin alianta.
    Care este numitorul comun in afara numelui ? . Amandoua personajele sunt in centrul unei actiuni de reeducare :
    Boris Grünberg (alias Alexandru Nicolschi)- Experimentul Pitesti (reeducare)
    Laura Grünberg autoarea textului „Vizita lui dadece” care este un altfel de reeducare – de fapt corupere a copiilor.
    Alt numitor comun este bolsevismul acestor 2 personaje : Boris Grünberg (alias Alexandru Nicolschi) venit in Romania pe tancurile sovietice si Laura Grünberg promovata probabil prin trendul neomarxist de astazi care se caracterizeaza prin reeducarea societatii – a parinitilor si copiilor -si a societatii in general

    Apreciază

  4. Manualele acelea învăța ca nu exista ideologie de gen, adică nu este bărbat nici femei, ca bărbatul poate fi femeie și femeia bărbat, dar și ca familia poate fi constituita din două persoane de același sex ,și despre rolul femeii și al bărbatului care este asa cum a stabilit Dumnezeu, nu cum cred unii ca este ,nimeni nu spune realitatea asa cum este, societatea iubește sa se amăgească singura, crezând ceea ce place urechii și nu asa cum este. .familia tradițională ,dacă nu credeți uitați-vă la rezultate modernismului de astăzi care a distrus și din păcate o va distruge ..Pentru ca societatea sa funcționeze bine, fiecare trebuie sa își îndeplinească rolul sau

    Apreciază

  5. […] aflau că o fetiță se poate numi Matei și că poate alege să fie tată, dacă vrea. În urma reacției prompte a părinților din România, textul respectiv a fost retras. A fost, evident, tot o încercare de îndoctrinare […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Tendințe