Bucovina Profundă

13 septembrie 2018

Românii de pe ambele maluri ale Prutului împotriva vaccinărilor obligatorii. Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Republica Moldova se adresează Ministerului Sănătății și Ministerului Educației

Filed under: antivaccin,Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 00:19

Românii de pe ambele maluri ale Prutului împotriva vaccinărilor obligatorii

Speisekarte 2

Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Republica Moldova se adresează Ministerului Sănătății și Ministerului Educației

 

Pe data de 21 august 2018 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Familieiîn colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au emis Ordinul 969/1242 cu privire la organizarea unor măsuri suplimentare de ameliorare a situației epidemiologice privind rujeola.

Problema vaccinării este discutată de mai mult timp în Republica Moldova. Există părinți care își vaccinează copiii conform planului de imunizare, dar există și părinți care nu au încredere în calitatea vaccinurilor, fie din unele convingeri religioase sau considerente de siguranță, fie pentru că administrarea acestor vaccinuri, în unele cazuri, poate duce la reacții adverse cu consecințe ireversibile pentru copii.

Conform art. 52 alin (6) din Legea nr. 10 din 03.02.2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, ,,admiterea copiilor în colectivități și instituții educaționale și de recreere este condiționată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice”. Deși există această prevedere legală, părinții nu sunt constrânși să decidă în privința sănătății și educației copilului, deoarece legea nu prevede în celelalte articole ale sale obligativitatea vaccinurilor, ci doar faptul că statul are obligația să ia măsuri pentru ca acele vaccinuri să fie puse la dispoziție pentru a putea fi administrate.

Indiferent de motivul refuzului părinților de a vaccina copiii, această categorie există, iar limitarea acestora de a fi admiși în instituțiile de învățământ este o gravă sfidare a normelor internaționale și constituționale care garantează dreptul la învățătură (art. 16, 35, 54 din Constituție).   

Admiterea copiilor în colectivități este condiționată de vaccinarea lor profilactică, ceea ce transformă programul de imunizări în unul obligatoriu și este în contradicție cu practica internațională, Convențiile internaționale, Constituția Republicii Moldova și alte acte normative (pe larg sunt prezentate în Anexă).

Părinții sunt cei ce decid dacă sunt de acord să li se vaccineze copiii. Acest drept al lor rezultă din toate paragrafele legale citate din legislația națională și din tratatele internaționale, care sunt foarte grijulii cu prezervarea relației dintre părinți și copii. Legea supravegherii sănătății publice stipulează faptul că statul asigură vaccinarea populației, nu și că o impune.

Din toate prevederile legale rezultă că părinții sunt învestiți cu obligația de a lua cele mai bune decizii cu privire la copiii lor, inclusiv la protejarea vieții și sănătății. Mai mult, ei sunt trași la răspundere pentru neîndeplinirea acestei obligații. Toți părinții care refuză să își vaccineze copiii o fac deoarece sistemul sanitar nu le-a oferit suficiente garanții că actualele vaccinuri sunt sigure pentru sănătatea acestora.

Există numeroase cazuri de copii care s-au îmbolnăvit după ce li s-au administrat vaccinuri. La toate acestea, autoritățile sanitare au dat răspunsuri evazive. Există medici care au demonstrat că vaccinurile actuale nu sunt sigure și pot produce mai mult rău decât bine acestor copii.

Ținând seama de toate aspectele discutate până acum și de faptul că Ministerul Sănătății nu a prezentat o informare credibilă referitoare la riscul real de epidemie de rujeolă în țară sau la efectele reale ale vaccinării cu privire la stoparea acestei epidemii (rămâne obsesiv întrebarea de ce s-ar îngrădi persoanele vaccinate de cele nevaccinate, dacă aceste vaccinuri sunt considerate atât de sigure), considerăm că Ordinul 969/1242 din 21.08.2018 aduce o gravă încălcare dreptului fundamental al copilului de a avea acces la educație, punându-se în același timp și părinții în imposibilitatea de a-și îndeplini îndatorirea ce le revine din prevederea art. 60, alin. 3 al Codului Familiei.

Prin urmare, solicităm:

  1. Anularea pct. 2.2 al Ordinului 969/1242 din 21.08.2018, care prevede că autoritățile de resort „vor asigura neadmiterea copiilor nevaccinați contra rujeolei (la începutul anului de învățământ 2018-2019) în colectivitățile de educație, instruire și întremare, în baza listelor prezentate de instituțiile medico-sanitare de asistență medicală primară”.

 

  1. Admiterea copiilor nevaccinați în colectivitățile de educație, instruire și întremare, începând de la 1 septembrie 2018..

 

  1. Darea publicității de către Ministerul de resort a datelor medicale corecte și reale care să justifice declanșarea măsurilor de protecție contra unei epidemii de rujeolă; câți bolnavi sunt, câți sunt minori, câți au murit, câți s-au îmbolnăvit din pricina nevaccinării, care sunt estimările reale cu privire la capacitatea vaccinurilor de a pune capăt acestei epidemii etc.

 

 

Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Republica Moldova

Bîtca Elena

Anghelina Corcescu

Iuliana Curecheru

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: