Bucovina Profundă

6 iunie 2017

Lansare de carte: Petre Baicu – Povestiri din lagăre și închisori

lansare carte - petre baicu

Lansare de carte:

Petre Baicu – Povestiri din lagăre și închisori

Memoria rezistenţei anticomuniste se îmbogăţeşte cu o nouă apariţie editorială: POVESTIRI DIN LAGĂRE ŞI ÎNCHISORI de PETRE BAICU. Lansarea cărții va avea loc miercuri 7 iunie 2017, de la ora 17,30, la Librãria „Mihai Eminescu” din București, și se va bucura de o participare prestigioasă: Octav Bjoza, Marius Oprea, Mihail Diaconescu şi Horia Baicu. Evenimentul este organizat de Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” şi Asociaţia „Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei”. Intrarea este liberă. 

 


Din biografia unui erou

Petre BaicuPetre Baicu s-a născut la 3 iunie 1908 în satul Pleșcoi, comuna Berca jud. Buzău. Satul Pleșcoi a fost atestat prima dată în anul 1489 de către voievodul Vlad Călugărul.

Părinții, tatăl, Ion Baicu maistru în foraj petrolier la schelă de petrol Berca având brevetul nr. 6 din țara. Mai există și astăzi certificatul nr. 291 din 15.03.1911 care atesta brevetul de maistru sondor, iar mama, Anica se trăgea dintr-o familie de țărani cu avere mijlocie, A fost cel mai mare dintre cei 7 copii ai familiei Baicu.

A urmat școala primară în satul natal, iar apoi și-a continuat studiile la Școala de Arte și Meserii din cadrul Politehnicii București devenind subinginer.

A lucrat apoi la IAR Brașov (Uzina de avioane a României, care producea în anii 1938 un avion pe zi). Trecând apoi ca copropietar  la fabrica TERO din Râșnov, fabrică ce producea aparatură de bord și subansamble pt. aviație.

Din 1932 a făcut parte din Mișcarea Legionară, fiind la un moment dat șeful  Corpului Muncitoresc Legionar din jud. Brașov și Președintele Camerei de Muncă  pentru județele Brașov, Prahova și Buzău.

A fost arestat de Guvernul Antonescu ca participant la așa zisa „Rebeliune Legionara“ din 21-24 ian.1941, apoi achitat și eliberat.

În 1942 este arestat și trimis în lagărul de la Tg.-Jiu. Esta anul arestării a 6.000 de legionari de către Guvernul Antonescu.

În august 1943 a fost trimis pe front în batalioanele de reabilitare ale regimul Antonescu, și a participat la luptele din Crimeea împotriva Armatei Sovietice. Vezi cartea  Memorial de Război „ Ana, Jura și Pisică oarba“aparuta în anul 1997 la editura „Biblioteca Revistei Familia“ Oradea cu o prefață a Generalului de Brigadă (r) Mircea Velicu. Odată cu retragerea din Crimeea, se salvează cu ultimul vas denumit LOLA pe 12 mai 1944 și revine în țară.

23 August 1944  l-a prins la Râșnov la fabrica TERO unde era copropietar.

1944 – 1948 Activitate anticomunistă la Brașov și în județul Brașov. Vezi cartea “ Rezistenţa în munți și în orașul Braşov“ scrisă de Petre Baicu și Alexandru Salca în 1997, și apărută la editura Transilvania Brașov și cartea „Rezistenţa în munții Brasovului“ scrisă de Petre Baicu și apărută în editura Colecția Omul Nou 1994 Traian Golea USA.

În toamna anului 1945 este arestat de NKDV Regiunea Militară Brașov. Torturat și anchetat de maiorul Orlov șeful NKDV pe regiunea Brașov și de tenebrul Nikolski. Eliberat în dec. 1945.

31 Decembrie 1947 abdicarea Regelui Mihai.

Rearestat din nou în 1948.

1948 – 1964 deținut politic. A trecut pe la Ghencea, Midia, Năvodari, Peninsula, Valea Neagră, Ministerul de Interne, Uranus, Sibiu, Gherla, Aiud.

1964 – 1999 S-a stabilit la Brașov, și a lucrat ca subinginer la Întreprinderea Comunală Brașov unde a terminat alimentarea cu apă a orașului Brașov.

A fost urmărit de Securitate în permanență, cât și familia și cei mai apropiați.

1990 a fost unul din fondatorii ADFDPR Brașov în ianuarie 1990. Vezi actul fondator.

A fost unul din fondatorii Partidului “Totul pentru Ţară” (Pentru Patrie), vezi actul fondator (astăzi se află la Fundația Ion Gavrilă Ogoranu).

Deasemenea a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A trecut în lumea celor drepți în 27 august 1999.

Un comentariu »


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: