Bucovina Profundă

28 noiembrie 2016

Din minunile Sfântului Mercurie, sfântul cu două săbii. Rugăciune pentru vremurile noastre. Sfinții NU sunt niște blegi blânzi și simpatici

Filed under: atitudine,sinaxar,Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 00:17

Din minunile Sfântului Mercurie, sfântul cu două săbii. Rugăciune pentru vremurile noastre. Sfinții NU sunt niște blegi blânzi și simpatici

Sfinții nu sunt doar blânzi și molcomi, ci sunt și drepți și aspri la nevoie. Unii cred că prototipul uman al sfințeniei e un fel de bleg simpatic și non combat. Ciți aici și despre minunile Sfântului Mercurie, recent pomenit (25 noiembrie):

sf-mercurie-cu-2-sabii

Minunea Sf. Mc. Mercurie

În Cairo se află biserica Sf. Mercurie, cu moaştele acestui muceni scit din primele veacuri creştine şi o icoană în care este reprezentată o minune foarte cunoscută. Împăratul Iulian Apostatul, coleg de facultate cu Sf. Vasile cel Mare, i-a cerut sfântului Vasile să îl întâmpine în oraşul Cezareea, fiind în drum spre locul războiului cu perşii. Împăratul a cerut să fie întâmpinat cu ce are mai bun Sf. Vasile (ca şi pentru el însuşi). Atunci Sf. Vasile cel Mare l-a întâmpinat pe împărat cu pâine şi sare (aşa cum mânca el însuşi), primire care avea să atragă furia împăratului (care apostaziase de la dreapta credinţă şi căuta orice pretext ca să-i nimicească pe creştini) şi promisiunea acestuia ca la întoarcerea din război îl va distruge nu doar pe Sf. Vasile ci întreg oraşul Cezareea. Când se ruga Sf. Vasile cel Mare înaintea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru ca marele prigonitor al creştinilor Iulian Apostatul să nu se mai întoarcă din război, a observat că icoana alăturată, cea a Sf. Mercurie, s-a făcut pentru puţină vreme nevăzută. Apoi s-a arătat, dar cu suliţa însângerată.
Chiar în acelaşi timp, în îndepărtatul câmp de luptă, Iulian a fost însuliţat de un ostaş necunoscut, care îndată ce l-a însuliţat s-a făcut nevăzut. Iar ticălosul Iulian, luând sânge din rana sa a aruncat în sus către cer şi, grăind hule asupra lui Hristos, a zis: „ai biruit, Galileene!”.
Această minune s-a adeverit, că însăşi Sfânta Fecioară Maria l-a trimis pe mucenicul Mercurie la minunata slujbă ostăşească, pentru rugăciunile Sf. Vasile cel Mare şi spre apărarea sfintei credinţe şi a dreptcredincioşilor creştini (din Sinaxar).

Mercurie, sfântul cu două săbii

Sfântul Mercurie este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 25 noiembrie. Despre Sfântul Mercurie se ştie că a fost scit de origine, născându-se în Capadocia la începutul secolului al III-lea, în sânul unei familii păgâne. Tatăl său, Gordian, este salvat în chip minunat de la moarte prin mijlocirea unui înger, lucru care l-a făcut să îmbrăţişeze credinţa în Hristos, împreună cu întreaga familie. Episcopul local care a botezat familia a schimbat astfel numele copilul din Filopater (numele iniţial) în Mercurie.

După vârsta de douăzeci de ani, Sfântul Mercurie se va distinge ca soldat roman în războiul purtat în Armenia, unde a luptat în cadrul cohortei Martenses. Sfântul a biruit însă cu ajutorul Sfântului Arhanghel Mihail care i-a dăruit o sabie strălucitoare pentru a lupta împotriva barbarilor. Sfântul Arhanghel i-a spus totodată ostaşului: „Mercurie, alesul Domnului, ia această sabie, luptă în numele Domnului şi nu uita că, dacă vei învinge, acest lucru se datorează numai Domnului!” Şi astfel Mercurie ţinu într-o mână sabia sa, iar în cealaltă o puse pe cea primită de la Arhanghelul Mihail.

Rugăciune pentru copiii noştri

Maica Domnului ne rugăm ţie, noi nevrednicii, iartă greşelile noastre şi ajută-ne să ne curăţim de patimi şi astfel să te putem iubi cu adevărat!
Maica Domnului pentru curăţia şi nevinovăţia copiilor ascultă rugăciunea noastră aşa cum ai ascultat rugăciunea Sf. Vasile şi ai trimis pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie de a pedepsit pe Iulian Apostatul, urâtul Fiului tău, izbăvind astfel poporul Cezareei de năpraznica moarte a sabiei şi mai ales a închinării la idoli.
Maica Domnului suntem mai răi decât Iulian Apostatul, suntem căldicei şi-L cinstim pe Fiul tău doar cu buzele iar inima noastră e plină de răutate şi înşelare dar nu ne pedepsi prin condamnarea copiilor noştri la educaţie sexuală, la vaccinuri, la legalizarea consumului de droguri, la legalizarea avortului… şi la alte spurcăciuni pe care Iulianii (puternicii) lumii noastre le urzesc împotriva copiilor noştri!
Maica Domnului ascultă cuvântul Fiului tău care a zis „Lăsaţi copiii să vină la mine!” pedepseşte-ne pe noi nevrednicii dar trimite pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie, pe Sfântul Nestor, pe Sfinţii Închisorilor şi pe toţi Sfinţii Neamului nostru Românesc să întoarcă inima acestor oameni care din înşelare diavolească vor să omoare trupeşte şi mai ales sufleteşte pe copiii tăi, copii pe care noi păcătoşii nu-i merităm şi nu-i iubim cu adevărat astfel încât să ne punem viaţa pentru ei!
Maica Domnului iartă-ne, pedepseşte-ne, miluieşte-ne şi pentru rugăciunile plăcuţilor tăi şi ale înaintaşilor noştri apără neamul românesc! Nu ne lăsa, că pierim! Miluieşte-ne!
Amin.

Sursa: Curtea Brâncovenească

 

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: