Bucovina Profundă

21 octombrie 2016

Ca o lacrimă de sânge a căzut o stea… Domnul Dumitru Oniga a plecat la Dumnezeu

Ca o lacrimă de sânge a căzut o stea…

Domnul Dumitru Oniga a plecat la Dumnezeu

dumitru-oniga-6-febr-2016-img_20160206_144251-detDumitru Oniga – supraviețuitor al temnițelor antonesciene și comuniste, peste 20 de ani de temniță,  mărturisitor sfânt,  naționalist român, legionar, luptător împotriva ideilor comuniste din toate timpurile, poet prolific de mare sensibilitate, prozator, memorialist,  om de conștiință.

Poetul Dumitru Oniga, fost deţinut politic în timpul regimului comunist, unul dintre mărturisitorii discreţi ai credinţei creştin-ortodoxe (un poet care a ucenicit pe lângă Nichifor Crainic şi Radu Gyr), a decedat în noaptea de joi spre vineri (20-21 octombrie), la vârsta de 91 de ani.
Înmormântarea va avea loc luni, 24 octombrie, la ora 12.00, la Stupca.
Dumitru Oniga şi-a concentrat întreaga viaţă în câteva versuri:
“De am băut otrava vieţii, dacă / Am pipăit amare adâncimi, / Hulit şi schingiuit, Dat în tărbacă, / Am sângerat urcând spre înălţimi / Să caut urma paşilor divini”.
În anul 2009, Dumitru Oniga, alături de alţi patru supravieţuitori ai închisorilor comuniste, oameni care s-au menţinut demni şi au devenit repere în viaţa culturală suceveană (George Ungureanu, Eugen Dimitriu, Vasile Pânzariu şi Radu Bercea), a primit din partea Consiliului Judeţean Suceava Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti în Bucovina şi a fost onorat cu “Trofeul Bucovinei”.(monitorulsv.ro)
.

Poezia Cântecele mele din volumul Novissima tristia, în lectura autorului.

Înregistrare din 6 ianuarie 2016

7 comentarii »

 1. Dumnezeu să-l odihnească !
  Odată cu asemenea oameni dispar şi părţi întregi din Istoria Neamului Românesc !
  În locul lor, a perioadelor, că a oamenilor slabă nădejde, apar istorii măsluite pe care tineretul de astăzi „le înghite” pe nemestecate :
  Cum ar fi avut curajul un alogen de la o organizaţie ce primeste bani de la bugetul de stat al României, adică din banii noştri, ai contribuabililor, să plătească regeşte ( 8.000 de euro/ lună !!)
  diferiţi florieni şi bujori obraznici şi impertinenţi care să umple gările din judeţ cu plăci memoriale de genul :
  ” Din această gară, în zilele de 11 şi 12 octombrie 1941, din ordinul lui Ion Antonescu, 3.000 (!!!!!???) de evrei au fost deportaţi în Transnistria….. ”
  Sub privirile primarului, a şefilor de partide şi a reprezentanţilor de la judeţ şi Bucureşti, se reuşeşte împuşcarea a doi iepuri dintr-un foc :
  Odată, să ne uşureze de nişte bani şi a doua oară să culpabilizeze pe nedrept o întreagă comunitate ! E drept că…. românească ! :mrgreen:

  Apreciază

  Comentariu de Radu Humor — 21 octombrie 2016 @ 23:00 | Răspunde

  • Să fie clar, nu contest faptul că s-au făcut greşeli, pentru care au plătit nişte bieţi „acari”, dar a scoate din burtă nişte cifre astronomice, doar pentru a putea să „cadă” ( pe cunoscutul „principiu” caragelian : două la primărie, două la şcoală, trei , iată, la gară) pe nişte alte cifre uriaşe ( pornind de la 7 milioane, şi tot scăzând până pe la vreun milion şi ceva după cum reoşesc să păcălească sau să cumpere politicieni cozi de topor ), din păcate la asta sunt reduşi bieţii oameni !
   Pentru a se putea încasa nişte bani, de nişte indivizi care n-au nici în clin, nici în mânecă cu adevăraţii pătimitori, mi se pare o şmecherie ieftină, de prost gust, dar specifică : până la urmă, chiar un „gheşeft ” reuşit !

   Apreciază

   Comentariu de Radu Humor — 21 octombrie 2016 @ 23:31 | Răspunde

 2. In conferinta de presa de miercuri, Klaus Johannis afirma cu privire la modificarea Constituţiei:
  „Încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni rândul meu să mă exprim. În acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred: eu provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă. Cred că trebuie să revenim la toleranță și acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și rele, nu suntem toți la fel. Nu toate grupurile etnice și religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii față de celălalt”

  Se pare că nu întotdeauna toleranţa aduce cu, sau după ea, rezultatele aşteptate !
  Ce dovadă de toleranţă mai mare ( poate doar o casă de toleranţă cum se aude că a devenit una din casele lui de la Sibiu, în care swingerii-şi fac de cap:mrgreen: ) decât cea demonstrată de români, alegând de bună voie, în fruntea lor, un minoritar etnic şi religios, precum sasul protestant ?
  Numai că vedem că “dacă-i dai nas lui Ivan, el se suie pe divan” şi dacă-ţi alegi ( mă rog, să zicem😉, un sas, ăsta-ţi râde drept în nas !
  Punând la dispoziţia minoritarilor, nu doar una dintre case, ci toată România, că doar nu-i a lui !
  Ci a urmaşilor … Probabil a saşilor, după cum dă de înţeles ! Sau, a altei minorităţi….

  P.S.

  Unire-n gânduri şi (ne)simţiri : un alt minoritar dezlănţuit :

  https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/20/va-amintiti-de-bogdan-radulescu-cel-ce-ameninta-ca-va-intra-cu-torte-in-biserici-peste-viermii-ortodocsi-a-devenit-vicepresedinte-usr-a-lui-nicusor-dan/

  Apreciază

  Comentariu de Radu Humor — 22 octombrie 2016 @ 09:41 | Răspunde

  • Ţestoasa de pe stâlp

   Un tânăr mergea pe jos printr-un sat şi la un moment dat decide să ia o pauză.
   Se aşează pe o bancă, unde se afla un om mai în vârstă şi încep, firesc, să vorbească despre ţară, guvern, despre legiuitori şi cei asemenea lor.
   Domnul îi spune tanarului:
   – Eu îi compar pe parlamentari şi pe alţii asemenea cu o broasca ţestoasă aşezată pe un stâlp.
   Intrigat, tânărul ii spuse:
   – Eu nu înţeleg aceasta analogie … Ce vreţi să spuneţi, domnule?
   Domnul a explicat:
   – Dacă te plimbi prin ţară şi vezi cumva o broască ţestoasă stând in echilibru pe capătul de sus al unui stalp de gard, ce poţi să te-ntrebi?
   Văzând nedumerirea de pe faţa tânărului, continuă cu explicaţia:

   – În primul rând: Nu intelegi cum A AJUNS acolo.
   – În al doilea rând: Nu poţi să crezi că STĂ acolo.
   – In al treilea rând: Ştii sigur că nu ar fi putut SĂ AJUNGĂ ACOLO SINGURĂ.
   – In al patrulea rând : E clar că N-ARE CE CĂUTA ACOLO.
   – In al cincilea rand : Eşti convins de faptul că aceasta NU VA FACE NIMIC FOLOSITOR cât timp stă acolo.
   Concluzia: singurul lucru raţional ar fi s-o ajuţi să coboare, iar ca să o ajuţi să coboare trebuie să fii ACOLO, la VOT.

   VIITOARELE ALEGERI SA LE FACEM BINE. SA NE-NGRIJIM CA NICI UN ANIMAL SĂ NU AJUNGĂ SUS PE STÂLP !

   Apreciază

   Comentariu de Radu Humor — 22 octombrie 2016 @ 09:44 | Răspunde

 3. Dumnezeu să-l odihnească în pace !

  Apreciază

  Comentariu de Georgeta R. M. — 23 octombrie 2016 @ 12:50 | Răspunde

 4. Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe consateanul nostru, pisc de iubire de Dumnezeu, Neam si Poezie – Dumitru Oniga ! Maria si Mihai fiu ( pe numele anterior casatoriei: Corlatean, din Stupca)

  Apreciază

  Comentariu de Maria si Mihai — 23 octombrie 2016 @ 20:20 | Răspunde

 5. Astazi a fost inmormantarea. Dumnezeu sa-l ierte si sa se roage pentru noi, dimpreuna cu toti Sfintii Romani din Inchisori.

  Apreciază

  Comentariu de Monah Teodot — 24 octombrie 2016 @ 18:23 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: