PS Macarie, episcopul român al Europei de Nord consideră că unul din documentele semnate in Creta suferă de ambiguități și exprimări neclare teologic și ecleziologic
Episcopul român al Europei de Nord, PS Macarie, consideră că unul dintre documentele semnate în cadrul Sinodului ortodox din Creta suferă de „de ambiguități și exprimări neclare teologic și ecleziologic, în pofida amendamentelor delegației românești”, se arată într-un mesaj postat pe siteul oficial al Episcopiei.
În mesajul semnat de PS Macarie Drăgoi, acesta propune ca „documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine” ar trebui să fie supus, în continuare, dezbaterilor și modificărilor, astfel încât acesta să fie corespunzător așteptărilor comunităților ortodoxe și nevoilor creștinilor de pretutindeni”.
Iată textul integral:
Luând aminte la neliniștile exprimate de numeroși ortodocși asupra unor documente aprobate la Sfântul și Marele Sinod din Creta, îndeosebi asupra documentului „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”, aduc următoarele precizări conform conștiinței mele:
1. Contribuția delegației Bisericii Ortodoxe Române, inclusiv asupra documentului amintit, a fost întru totul ancorată în tradiția Sinoadelor Ecumenice și a predaniei ortodoxe. Contribuția s-a concretizat în amendamente acceptate de delegațiile celorlalte Biserici Ortodoxe, prin prestanța teologică și duhovnicească a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a ierarhilor din delegație.
2. Dată fiind maniera imprevizibilă în care au decurs dezbaterile și modificările aduse pe textul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”, documentul final suferă, încă, în opinia mea, de ambiguități și exprimări neclare teologic și ecleziologic, în pofida amendamentelor delegației românești. Acest lucru a fost exprimat public de mitropoliți care au participat la lucrările Sinodului din Creta, cum ar fi, de pildă, IPS Hierotheos Vlachos, din delegația Bisericii Greciei, sau IPS Neofit de Morfou din delegația Bisericii Ciprului, dar și de către alți ierarhi participanți.
3. În concordanță cu propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din cadrul lucrărilor Sinodului din Creta, ca întrunirile sinodale panortodoxe să devină periodice, cred că documentul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine” ar trebui să fie supus, în continuare, dezbaterilor și modificărilor, astfel încât acesta să fie corespunzător așteptărilor comunităților ortodoxe și nevoilor creștinilor de pretutindeni.
Episcopul Macarie Drăgoi
Ar fi bine sa cititi mai atent despre framantarile pr Macarie Dragoi
https://monahulteodot.wordpress.com/2016/07/13/un-raspuns-la-framantarile-apasatoare-ale-mitropolitului-macarie-dragoi/
ApreciazăApreciază
Comentariu de Monahul Teodot — 14 iulie 2016 @ 22:05 |
Dumnezeu nu ne lasa de izbeliste in fata tradarii unor intaistatatori ecumenisti. Va randui pana la sfarsitul vremurilor episcopi drepti care sa ne calauzeasca spre adevar. A aparut prima masura canonica, ortodoxa, ca raspuns la ereziile semnate in intalnirea politica din Creta (“sfantul si marele sinod panortodox”):
https://danielvla.wordpress.com/2016/07/15/schitul-oituz-primul-asezamant-monahal-din-romania-care-intrerupe-pomenirea-unui-episcop-ioachim-bacauanul-la-sfintele-slujbe-din-cauza-ereziei-ecumenismului/
https://monahulteodot.wordpress.com/2016/07/14/primul-act-canonic-firesc-de-intrerupere-a-pomenirii-unui-ierarh-eretic-in-bor/
http://www.aparatorul.md/gheron-sava-lavriotul-sfantul-munte-va-intrerupe-comuniunea-cu-patriarhul-bartolomeu/
ApreciazăApreciază
Comentariu de Sluga netrebnica — 15 iulie 2016 @ 14:18 |