Bucovina Profundă

9 iulie 2016

Mitr. Amfilohie al Muntenegrului nu a semnat documentul ecumenist din Creta

Filed under: Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 22:24

Mitr. Amfilohie al Muntenegrului nu a semnat documentul ecumenist din Creta

amfilohie muntenegru

MITROPOLITUL AMFILOHIE AL MUNTENEGRULUI, membru al delegatiei Patriarhiei Serbiei, declara ca nici el nu a semnat documentul ecumenist “RELATIILE BISERICII ORTODOXE CU ANSAMBLUL LUMII CRESTINE”

Mitropolitul de Muntenegru si Litoral, Amfilohie, a declarat ca nu a semnat documentul “Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine” adoptat de Sinodul de la Creta (18-26 iunie 2016).

Vladica a vorbit despre acest lucru in cadrul programului TV “Adevarul trait”, de la canalul TV Atlas, specificand ca anume acest document a cauzat controverse vii la intalnirea de la Creta. Totodata, mitropolitul Amfilohie considera ca documentul a fost pregatit inadecvat, lucru asupra caruia delegatia sarba a atras atentia la intalnirile pregatitoare. 

“Trebuie sa va spun ca am fost unul din cei care nu au semnat cel de-al saselea document”, a subliniat mitropolitul Amfilohie, raspunzand intrebarii jurnalistului Darko Sukovich.

S-a zvonit ca numarul episcopilor sarbi care nu au semnat documentul controversat ar putea fi mai mare. Mass-media greceasca a mentionat numele lui Irineu de Bashka in acest context, si mai multe surse au transmis ca documentul nu a fost semnat de cativa episcopi sarbi. In orice caz, pentru mass-media sarba acest lucru a ramas, pana acum, un mister.

Este demn de retinut ca publicarea documentelor adoptate pe siteul Sinodului din Creta nu permite o intelegere adecvata a chestiunii semnarii acestora. Sub documente sunt insirate numele fiecarui membru al delegatiilor, fara exceptie, ceea ce da impresia falsa ca au semnat toti.

Numele celor care nu au semnat au fost facute publice de catre mass-media. Printre ele, mitropolitul Atanasie de Limassol, Neofit de Morfou, Nicolae de Amathus, Epifanie de Ledra, Porfirie de Neapolis, toti din Biserica Ciprului, si mitr. Hierotheos Nafpatkos, din Biserica Greciei.

Unii din episcopii enumerati mai sus au avut atitudini publice dupa Sinodul din Creta, criticand in mod deschis documentul.

traducere Cuvantul Ortodox

Sursa: cuvantul-ortodox.ro

(din sursa PRAVOSLAVIE.RU: METROPOLITAN AMFILOHIJE OF MONTENEGRO AND LITORAL DID NOT SIGN CONTROVERSIAL DOCUMENT AT CRETE)

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: