Bucovina Profundă

31 mai 2016

IPS Serafim de Pireu despre adunarea din Creta din 19 iunie 2016 – intreviu VIDEO

IPS Serafim de Pireu despre

adunarea din Creta din 19 iunie 2016

intreviu VIDEO

Intr-un interviu pentru TVR1, Mitropolitul Serafim de Pireu din cadrul Bisericii Ortodoxe a Greciei a sintetizat problemele teologice si dogmatice cu care se confrunta astazi Biserica Ortodoxa Universala. Inaltul prelat considera ca Marele Sinod care va avea loc in Creta luna viitoare trebuie sa abordeze cateva chestuni de maxima importanta teologica pentru Biserica Ortodoxa. Intre acestea: alegerea unui papa ortodox al Romei, acordarea autocefaliei bisericilor locale din Europa Occidentala, America si Canada si rezolvarea problemei calendarului.

.

– Inaltpreasfintia voastra, privitor la Marele Sinod care urmeaza sa aibe loc in Creta, intrebarea mea este: vedeti necesare modificari, fie referitor la subiectele ce vor fi abordate, fie la modul de organizare, asa incat acest Mare Sinod sa se bucure de statutul si autoritatea unui Sinod Ecumenic?

IPS Serafim de Pireu:

As dori, pentru inceput, sa-mi exprim marea recunostinta fata de Televiziunea tarii surori, Romania, pentru cinstea pe care mi-o face, dorind sa auda smeritele mele pareri referitoare la un subiect atat de grav si insemnat care priveste intreaga Biserica Ortodoxa Soborniceasca a lui Hristos.

Si, desigur, trebuie sa-mi exprim profunda apreciere, marele devotament si dragostea fiasca fata de Întaistatatorul Preasfintei Biserici Ortodoxe Romane, Preafericitul Patrairh al Romaniei, Daniel, care este o foarte importanta personalitate teologica a Ortodoxiei de azi si un ierarh constient si veghetor al Bisericii lui Hristos. Deci, smerit, cu acest prilej, imi exprim pretuirea fata de Patriarhul Romaniei si fata de poporul roman frate, din partea Mitropoliei Pireului. 
La intrebarea foarte importanta pe care mi-ati pus-o, voi raspunde cu multa smerenie ca Biserica lui Hristos nu este un sistem al oamenilor “curati”, nu este o elita a unora care teologhisesc si filozofeaza, ci este Trupul lui Hristos, adica este Trupul pacatosilor care si-au schimbat viata si Il recunosc pe Mantuitorul lor, pe Hristos, drept Cap al Bisericii lor si Domn al vietii lor.
Prin urmare, ca sa raspund la intrebarea dumneavoastra, ca acest Sinod sa aiba o relevanta ecumenica, ar trebui sa se ocupe de urmatoarele subiecte de mare insemnatate, care ar aduce o schimbare esentiala in problemele Bisericii Ortodoxe in lumea contemporana, care are o atat de mare nevoie de Biserica.
In primul rand, ar trebui sa recunoasca relevanta ecumenica a Sinoadelor cu adevarat Ecumenice, VII si IX, care s-au intrunit in Constantinopol, respectiv sub Fotie cel Mare, cel dintai, si care a condamnat erezia Filioque, si primatul Episcopului Romei. Si, stiti, erezia Filioque este, dupa cum spune Fotie cel Mare, cea mai satanica erezie, pentru ca, daca Fiul Il purcede pe Duhul Sfant, trebuie sa nasca, prin analogie, si Fiu. Care, vasazica, urmatorul Fiu naste si el Fiu si purcede si el Duh Sfant si se destrama astfel dumnezeirea treimica. Din acest motiv, Sfantul Fotie cel Mare, in inspirata sa Epistola catre toate Tronurile Rasaritului Ortodox, se refera cu rigurozitate la malefica erezie despre Filioque.
Si, desigur, ar trebui recunoscut si Sinodul IX Ecumenic, care a avut loc in 1351, sub Sfantul Grigorie Palama, unde a fost condamnata invatatura despre harul creat care este baza teologiei scolastice a lui Toma d’Aquino si a tuturor ereziilor crestinatatii apusene.
Si, in acelasi timp, ar trebui validate Sinoadele Ortodoxe care au invalidat Pseudo-Sinodul de la Lyon si Sinodul talharesc de la Ferrara-Florenta, si sa fie combatuta finalmente pseudo-dogma petrina a Vaticanului, care se bazeaza dupa cum stiti, pe Decretele Pseudo-Isidoriene, pe Donatia Pseudo-Constantiniana, pe Donatia Pseudo-Pipiniana, pe textele false, falsificate.
Si, un lucru esential, sa fie evaluata problema pozitiei Întaistatatorului in Biserica Ortodoxa. Ce este valabil in Biserica Ortodoxa? Este valabil principiul primus inter pares (primul intre egali) sau primus sine paribus (primul fara egali)… asa cum afirma unii in ultima vreme.
Al doilea subiect pe care ar trebui sa il abordeze Biserica Ortodoxa, intr-un asemenea Sinod Panortodox, cu relevanta ecumenica, ar fi problema diasporei si a jurisdictiilor suprapuse. Adica, este inadmisibil ca intr-un oras, intr-o regiune, sa existe mai multe jurisdictii, in functie de nationalitatea careia ii slujesc. Acest lucru este inadmisibil in Biserica Ortodoxa din punct de vedere teologic si dogmatic, pentru ca promoveaza erezia etnofiletismului. In momentul de fata, problema va fi abordata cu jumatate de masura, a asa-numitei Conferinte Episcopale. Ar fi putut insa fi mai bine abordata prin intemeierea de Biserici Autocefale in Europa, in America, in Canada si in Australia. Prin urmare, s-ar rezolva problema aceasta care rezulta din jurisdictii suprapuse si s-ar auzi la nivel mondial glasul Bisericii care are de transmis un mesaj esential.
Al treilea aspect, care ar solutiona definitiv problema ruperii de Trupul Bisericii, a crestinatatii apusene, ar fi alegerea si intronizarea unui Papa ortodox in vechea Roma, asa incat vechea Patriarhie a Apusului sa revina in Trupul Bisericii si, desigur, alegerea si intronizarea unei ierarhii ortodoxe in Biserica Romana.
Si, al patrulea ar fi sa se rezolve in sfarsit problema calendarului, care rupe [in momentul de fata] unitatea liturgica a Biserici Ortodoxe, pentru ca nu este corect ca noi, grecii, si voi, romanii, sa praznuim Botezul Domnului, iar fratii nostri rusi, Sfantul Munte, Patriarhia Ierusalimului etc, in aceeasi zi sa praznuiasca Craciunul. Acest lucru este ceva inadmisibil, pentru ca rupe unitatea noastra liturgica, ca madulare ale aceluiasi Trup al Bisericii. 
Si, eventual, o ultima posibilitate ar fi crearea unei platforme mondiale prin satelit in multe limbi,  care sa vesteasca mesajul Ortodoxiei pe tot cuprinsul lumii.
Sunt de parere ca aceste puncte ar conferi valoare Sinodului acestuia, care, cu adevarat, s-ar numara printre Sinoadele Ecumenice si ar avea un prestigiu in vesnicie.
Iubitii mei, peste 50 de ani, peste multi ani, sa zicem, nimeni dintre noi nu va mai fi aici. Vom fi cu totii in curtile ceresti, vom fi cu totii inaintea Judecatii Preasfantului Dumnezeu. Cei care ne vor urma ce vor gasi dupa noi, deci? Ce texte le vom preda? Texte pline de compromisuri, de adaptari la evenimentele din lume? Sau texte cu valoare vesnica ce vor veni in continuarea Sfintelor Sinoade Ecumencie? De aceea, asadar, raspunderea, si a noastra a episcopilor, dar si a tuturor credinciosilor, este foarte mare.  
Ma rog ca Hristos cel Inviat sa ne lumineze mintea si inima noua, tuturora! 
– Va multumesc foarte mult, Inaltpreasfintia Voastra!
| transcrierea de corortodox.blogspot.ro

 

3 comentarii »

 1. astia nu sunt ortodocsi, ci sunt ecumenisti masoni. Pai hai sa vorbim direct pe romaneste ce este ecumenismul CATOLIC, ortodox, islamic, iudaic, o religie mondiala satanica si NEW AGE unica unita in jurul banilor:

  http://www.reuters.com/article/us-norway-gaymarriage-idUSKCN0X81EW

  Ecumenism= homosexual, pedofil adoptii de copii de catre poponari, contraceptie, distrugerea natalitatii si moralitatii, pervertirea enoriasilor.

  PAPA FRANCISC: ,, nu sunt de acord ca familiile catolice sa faca 10 copii,,
  ,,in Brazilia femeiile mai bine ar lua contraceptie decat sa faca copii cu virusul ZIKA,,

  si asa mai departe.Daca mergem pe calea ecumenismului ca si BOR, ca si ecumenistii, catolicii, lutheranii, pedofilii si homosexualii si dezaxatii, o sa ne distrugem neamul si asa distrus deja in mare parte.

  Apreciază

  Comentariu de stopnorway — 31 mai 2016 @ 21:02 | Răspunde

 2. recomand tuturor ortodocsilor sanatosi la minte sa citeasca ce scriu preotii si prietenii mei din CHisinau, care s-au RUPT de Patriarhia Rusa si Kiril din cauza opozitiei la ecumenism:

  http://www.aparatorul.md/

  Ortodoxia este singura religie din lume care se opune satanismului mondial avortului, contraceptiei hormonale cancerigene(prin estrogen), homosexualilor si pedofililor poponari adoptatori de copii inocenti ca sa-i perverteasca si abuzeze in mod LEGAL, prostitutiei legale, drogurilor, etc.

  Apreciază

  Comentariu de stopnorway — 31 mai 2016 @ 21:05 | Răspunde

  • Draga Vlad P.,
   Te rugam nu mai scrie comentarii pe acest blog sau pe conturile noastre de facebook, pt ca siteul e setat pe moderare si nu le vom publica. Nu ne place felul in care scrii si felul patimas de abordare a comunicarii online. Consideram ca cele facute de tine sunt o forma de hartuire. Nu vrem colaborari, nu vrem amestecuri, avem opinii diferite in multe privinte, avem interese opuse.
   La – să – ne in pa – ce !

   Apreciază

   Comentariu de Mircea Puşcaşu — 1 iunie 2016 @ 00:04 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: