Bucovina Profundă

6 mai 2016

De cine nu încape Institutul „Elie Wiesel”? De Mihail Manoilescu, omul de geniu, omul de constiinta si politica verticala, traitorul si martirul sfant, care a murit in temnitele comuniste, la Aiud

Filed under: Miscarea Legionara,România Profundă,sfintii inchisorilor,Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 23:49

De cine nu încape Institutul „Elie Wiesel”? De Mihail Manoilescu

Este considerat și azi drept unul dintre creatorii Braziliei ca putere economică. BNR i-a dedicat o medalie acestui român, Institutul „Elie Wiesel” îl acuză că a sprijinit fascismul

Mihail Manoilescu, omul de geniu, omul de constiinta si politica verticala, traitorul si martirul sfant, care a murit in temnitele comuniste, la Aiud

132909
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” critică Banca Națională a României pentru lansarea unei monede omagiale pe care apare chipul lui Mihail Manoilescu.
INSH „consideră că această omagiere a lui Mihail Manoilescu poate să contribuie la promovarea unui model antidemocratic al naționalismului xenofob și antisemit și, totodată, aduce atingere memoriei victimelor fascismului din România și Europa”, se arată în comunicat.
În continuare, se afirmă că „Mihail Manoilescu a dezvoltat o pledoarie în favoarea dictaturilor fasciste din Germania și Italia, totalitarismului,

partidului unic și ideii mussoliniene a corporatismului. De asemenea, acesta a militat explicit și sistematic împotriva parlamentarismului, pluripartidismului, votului universal și democrației. Revista „Lumea Nouă” (1932-1942), pe care Mihail Manoilescu a condus-o, a reprezentat o tribună pentru propaganda fascistă și rasistă. Susținerea pe care Manoilescu a acordat-o Mișcării Legionare nu a constat doar în contribuții la dezvoltarea doctrinară a acestei organizații fasciste, ci a inclus și candidatura sa la alegerile parlamentare din 1937 pe listele Partidului Totul pentru Țară.

Mihail Manoilescu, ca membru în guvernul condus de Ion Gigurtu și în calitate de publicist adept al naționalismului integral, a fost un susținător activ al procesului de românizare care a constat în excluderea evreilor din viața politică, economică și culturală a României prin confiscări, exproprieri, disponibilizări și restrângerea drepturilor profesionale ale acestora.
În contextul recrudescenței naționalismului extremist în întreaga Europă, apreciem că valorile democrației pot fi protejate numai prin reconsiderarea critică a trecutului traumatic și nu prin glorificarea acestuia”.
Mihail Manoilescu a fost un economist și un om politic român, ce a trăit între 1891 și 1950. Conform unei biografii publicate în Ziarul Lumina, Manoilescu „a rămas în istorie ca unul dintre marii economiști ai lumii prin teoriile lui privind schimburile comerciale internaționale, mai ales în America Latină personalitatea lui fiind una foarte populară”.
Manoilescu a fost ministru de mai multe ori, militând întotdeauna pentru industrializarea României, astfel încât aceasta să devină o forță economică.
Lucrarea sa „Noua teorie a protecționismului și schimbului internațional”, publicată în 1932, a stat la baza dezvoltării economice a Braziliei, astăzi una dintre cele mai mari puteri emergente ale lumii.
Rolul lui Manoilescu a fost elogiat,chiar în anii trecuți de către ambasadorul Braziliei la București, Jeronimo Moscardo:
„În privința economică, se credea că suntem condamnați să rămânem o țară agrară, ca și România la un moment dat. Dar a dat Dumnezeu să existe un mare român, fost ministru de Externe al țării dumneavoastră și un economist de talie mondială: Mihail Manoilescu. După traducerea, în 1932, a lucrării sale geniale, Noua teorie a protecționismului și schimbului internațional, aceasta a fost până în ziua de azi inspiratoarea dezvoltării economice a Braziliei. L-am avut pe președintele Vargas, care a condus Brazilia timp de 15 ani, exact în perioada lui Manoilescu, marele său mentor. A urmat președintele Kubitschek, constructorul orașului Brasília, al cărui principal ministru, Furtado, a fost, de asemenea, un mare discipol al economistului român. În fine, chiar și președintele actual al Braziliei este, într-o oarecare măsură, unul dintre discipolii marelui român. Prin Manoilescu, responsabilii brazilieni și-au clarificat originile inegalității, rolul proiectelor de dezvoltare industrială, raporturile dintre industrie și agricultură, dintre exporturi (ieftine) și importuri (scumpe) etc. Astăzi, Manoilescu este considerat unul dintre fondatorii Braziliei moderne.”
Mihail Manoilescu a fost și ministrul de externe însărcinat să semneze Diktatul de la Viena prin care Germania și Italia obligau România să cedeze Transilvania de Nord către Ungaria. Mihail Manoilescu a fost un creștin-ortodox practicant, acesta ținând deseori conferințe pe acest subiect. Despre relația Biserică și Stat, Manoilescu spunea: Biserica trebuie să rămână deasupra Statului, să aibă minimă legătură cu Statul, care trebuie s-o sprijine… Statul trebuie să respecte caracterul dominant al Bisericii noastre Ortodoxe. După cum nu suntem un Stat poli-național, ci un Stat românesc, cu minorități naționale, tot așa nu suntem un Stat poli-confesional, ci un Stat ortodox, cu minorități confesionale”.
Ca și alte mari personalități ale României, Manoilescu a sfârșit în temnița de la Aiud în 1950. Familia sa a fost informată de deces abia opt ani mai târziu.
sursa: activenews.ro

3 comentarii »

 1. Incredibilă dovadă de mârlănie, impertinenţă , obrăznicie şi de ce nu provocare ordinară pentru a obţine motive de a stoarce bani de la guvernul român pentru a -şi bate joc de valori naţionale indiscutabile !
  Viitorul Parlament va fi obligat să scoată în afara legilor româneşti asemenea anomalie ce ne face colonie ( institutul antiromânesc elie wisel ) !

  Apreciază

  Comentariu de Radu Humor — 8 mai 2016 @ 20:38 | Răspunde

 2. interesant! Institutul Elie Wiesel considera (pe buna dreptate) corporatismul ca fiind de sorginte fascista, dar scapa din vedere ca majoritatea marilor corporatii actuale sunt proprietatea unor domni de origine evreiasca :)))

  Apreciază

  Comentariu de Serpico — 9 mai 2016 @ 15:18 | Răspunde

 3. Directore de institut bazat pe minciuni, uzurpare de identitate, fals public, nu onorăm noi pe cine vreți sau nu vreți voi !

  Statul de drept pe asta se bazează, pe drept.

  Iar dreptul nu e ceva ce ne acordați voi, că oare cine sunteți voi ca să ne dați nouă note și lecții ?

  Dreptul este, ascultați bine dacă nu sunteți cu adevărat barbari, tocmai ceea ce NIMENI nu poate să ne ia !

  Ipocriților ! Dovediți că nu sunteți barbari, ca să vă ascultăm și pe voi, așa cum ascultăm pe oricine are bun simț și bună credință !

  Democrația înseamnă puterea popoarelor, adică a neamului românesc, nu a amestecăturii voastre de oală clocitoare care e condusă din umbră (cacocrație, piratocrație și criptocrație, toate plutocratice).

  Dacă aveți o istorie (altceva decât genocidară) și o tradiție (altceva decât să vă bateți pentru alții, și anume laș, doar dacă v-ați asigurat că puteți să câștigați) atunci vorbiți de istorie !

  Abia atunci vorbiți și de ce și pe cine învinge ea !

  Altfel tăceți și ascultați :

  Voi nu vă puteți conduce decent nici pe voi !

  Noi am învins toate mileniile și toate (sute) de triburi barbare ca voi care au vrut să ne desființeze, și așa am rămas noi înșine ! Voi ajungeți curând în gunoiul istoriei, ca toți ceilalți asupritori… !

  Apreciază

  Comentariu de irismister — 3 iulie 2016 @ 16:08 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: