Bucovina Profundă

8 noiembrie 2015

Nu toţi rockerii sînt satanişti şi nu toţi preoţii sînt corupţi

Filed under: Savatie Bastovoi — Mircea Puşcaşu @ 00:53

Nu toţi rockerii sînt satanişti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

şi nu toţi preoţii sînt corupţi

 articol de Savatie Baştovoi
Nu toți rockerii sînt sataniști și nu toți preoții sînt corupți.
Rockul este o noțiune foarte întinsă și e impropriu să facem referință la rockeri ca la ceva omogen și care îmbrățișează aceleași viziuni existențiale și estetice.
Există multe formații care au chiar în titlu un conținut mordid declarat: ”Morbid Angel”, ”Obituary”, ”Death”, ”Naphalm Death”, etc. Preocupările pentru satan, moarte, distrugere traversează obsedant lucrările reprezentanților acestor trupe. Curentului i se mai zice și ”death metal”. Am ascultat și eu aceste formații la începutul anilor 90, cînd impactul lor asupra tinerilor era unul mare.
Nimeni nu va putea găsi paralele de viziune sau stilistice între rockul metaliștilor preocupați de moarte/satana și Pheonix, de pildă. Atît în România, cît și în Rusia, unele formații rock au avut și au un mesaj antisistem bine stăpînit, de multe ori liric, acompaniat de compoziții muzicale care uneori se apropie de muzica cultă. Acest lucru nu-l contestă nimeni și ar fi nedrept ca acești oameni să sufere vreo defăimare în numele creștinismului, mai ales că majoritatea din ei și-au afișat credința în Dumnezeu și apartenența la Biserica Ortodoxă.

Toți preoții pînă în 45 de ani pe care îi cunosc și cu care am o relație de prietenie în tinerețe au ascultat rock. Aceasta nu înseamnă că o fac în continuare, căci au și altă treabă de făcut. Măsura

duhovnicească a unor oameni poate ajunge pînă acolo încît să fugă chiar și de foșnetul trestiilor (așa cum știm despre Sfîntul Arsenie cel Mare).

Cu toate acestea, nu cred că e cazul ca preoții să-și scoată chitările de la naftalină pentru a demonstra cuiva că sînt cool. Am și eu chitară, dar dați-mi voie ca în aceste triste zile să rămînă rockerii rockeri și preoții preoți.
Dumnezeu să odihnească pe cei șase care au murit astăzi, iar familiilor lor le doresc să nu afle niciodată ce se discută pe internet. Îngerul Domnului să răcorească focul sufletelor lor cu roua Sfîntului Duh, Mîngîietorul.

Un comentariu »

  1. Reblogged this on energein7's Blog.

    Apreciază

    Comentariu de energein7 — 8 noiembrie 2015 @ 12:01 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: