Bucovina Profundă

30 septembrie 2015

Primăria Majadahonda a decis demolarea Monumentului Moţa-Marin

Filed under: crimele comunismului,Horia Sima,Ionel Moţa,Miscarea Legionara — Mircea Puşcaşu @ 22:14
Monumentul Mota Marin majadahonda - detaliu

Primăria Majadahonda a decis demolarea Monumentului Moţa-Marin

Marţi, 29 septembrie 2015, Consiliul Local al Primăriei Majadahonda, Spania, a hotărât demolarea Monumentului ridicat în memoria eroilor martiri Ionel Moţa şi Vasile Marin.

Potrivit articolelor apărute în presa spaniolă şi a postărilor de pe site-ul Primăriei solicitarea demolării Monumentului a fost făcută de către reprezentanţii PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol), Somos Majadahonda (Suntem Majadahonda) şi Izquierda Unida (Stânga Unită). Reprezentanţii locali ai Partidului Popular, aflat încă la guvernare, deşi majoritari în componenţa Consiliului Local, au hotărât să se abţină de la votarea acestei moţiuni. Astfel, prin voturile grupărilor de stânga propunerea a fost adoptată.

În textul solicitării se cere demolarea Monumentului în cel mai scurt timp posibil, cel târziu până la finele anului 2015. Totodată se vorbeşte despre construirea unui alt monument sau despre amplasarea unei plăci comemorative închinate „păcii” într-un alt loc, mai potrivit.

Monumentul se află într-o

extremitate a oraşului Majadahonda, în apropiere de Cimitirul Central. Este amplasat pe un teren privat. Din acest motiv, Primăria a declarat că va căuta metodele legale prin care să poată duce la îndeplinire hotărârea de demolare.

În anul 2007, Spania a adoptat celebra Ley de la Memoria Historica (Legea Memoriei Istorice). Acestă lege prevede, printre altele, demolarea tuturor monumentelor şi simbolurilor franquiste, excepţie făcând doar acele monumente care au utilitate privată şi care nu generează acte comemorative publice. Totodată, legea instituie „reparaţii morale şi dreptul la recuperarea memoriei” pentru victimele războiului civil spaniol şi ale „dictaturii franquiste”. Sentinţele date pe criterii politice, ideologice şi religioase în timpul regimului Franco sunt declarate ilegitime şi se revocă, iar luptătorilor din brigăzile comuniste internaţionale, care au luptat împotriva lui Franco, li se acordă post-mortem cetăţenia spaniolă. Legea incriminează practic integral regimul Generalului Francesco Franco, declarându-i eroi şi victime numai pe comuniştii spanioli şi pe cei care au luptat alături de aceştia.

În baza acestei legi s-au dărâmat sau demontat până acum aproape toate monumentele naţionaliste ridicate în timpul regimului Franco. Aşa au dispărut plăcile comemorative, statuile lui Franco, efigiile sale, monumentul închinat lui Jose Antonio Primo de Riveira etc. Monumentele rămase încă în spaţiul public sunt permanent vandalizate şi profanate.

În ultimii ani s-a încercat inclusiv demolarea minunatei Cruci de la Valle de los Caidos. În urma unui proces dificil, a fost retrasă sentinţa care prevedea demolarea ei, însă a fost „curăţată” de orice simboluri şi inscripţii legate de franquism. Mai mult, în tot perimetrul Valle de los Caidos, sunt interzise orice acţiuni comemorative de tip naţionalist sau politic.

Propunerea recent votată la Majadahonda vine pe fundalul acestei Ley de la Memoria Historica, argumentând faptul că Monumentul Moţa-Marin, deşi se află pe teren privat, este de acces public şi serveşte drept loc de pelerinaj şi de comemorare anuală pentru naţionaliştii români şi spanioli. Mai mult, stângiştii susţin că spaţiul pe care se află Monumentul s-a transformat într-o groapă de gunoi. Uită să menţioneze faptul că perimetrul în care se află Monumentul este permanent vandalizat şi profanat de comuniştii şi anarhiştii care au distrus şi gardul care împrejmuia Monumentul şi terenul aferent lui.

Monumentul din Majadahonda a fost ridicat în 1970, în memoria lui Ionel Moţa şi Vasile Marin, comandanţi legionari, căzuţi în timpul războiului civil spaniol, la 13 ianuarie 1937, apărând Madridul de trupele comuniste.

Ionel Mota si Vasile Marin

Cultul celor doi martiri eroi a fost instituit la 13 ianuarie 1941, data primei comemorări făcute la Majadahonda pe locul tranşeei în care au murit Moţa şi Marin. Din 1947, cultul ia amploare şi se instalează prima cruce de piatră în memoria celor doi. La iniţiativa legionarilor din exil şi sub supravegherea Comandantului Horia Sima s-au strâns banii necesari achiziţionării terenului şi demarării construcţiei Monumentului, care a fost inaugurat şi sfinţit în data de 13 septembrie 1970. Anual, în jurul datei de 13 ianuarie, români şi spanioli, aduc cinstire şi recunoştinţă jertfei date de români în timpul luptei împotriva comunismului din Spania.

Terenul s-a aflat întotdeauna în proprietatea privată a unei Asociaţii Româno-Hispane, iar toţi banii folosiţi în achiziţionarea terenului şi ridicarea Monumentului au provenit exclusiv din donaţii private, statul spaniol franquist neavând nicio contribuţie în acest sens. Teoretic, nicio lege nu poate încălca o proprietate privată în niciunul dintre statele europene.

Mai presus de legi şi de oameni este numai Dumnezeu şi nădejdia noastră către El se îndreaptă acum şi întotdeauna.

articol de Cezarina Condurache

Monumentul Mota Marin Majadahonda

Pentru detalii suplimentare consultaţi şi:

http://www.europapress.es/madrid/noticia-majadahonda-retirara-monumento-fascista-junto-explanada-cementerio-20150929164328.html

http://leymemoria.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/LeyMemoria/es/memoria-historica-522007

http://www.miscarea.net/1-cultul-dela-majadahonda.htm

http://www.valledeloscaidos.es/monumento

3 comentarii »

 1. DE CE ÎI URÂM PE CONDUCĂTORII RUŞILOR

  1. Pentru că ne-au răpit Basarabia în 1812 şi au incercat să o populeze cu slavi, iar românilor le-a fost interzisă limba în Biserică şi în scoli.

  2. Pentru că în 1877, printr-un tratat, au garantat integritatea teritorială a României, ca pe urmă, în 1878, să ne fie luat din nou sudul Basarabiei, pe care Europa ni l-a redat în 1856.

  3. Pentru că în Primul Război Mondial ne-au lăsat singuri împotriva germanilor şi austro-ungarilor, trecând la bolşevism (comunism), săpându-ne apoi pe la spate.

  4. Pentru că nu ne-au returnat integral Tezaurul României, ci doar firimituri, că acel Tezaur le-a fost dat doar spre păstrare în Primul Război Mondial, deci el trebuie să revină proprietarilor drept, românilor şi statului românesc.

  5. Pentru că, cu tancurile sovietice, ne-au impus comunismul, cu tot ce a însemnat el (prigoana, jefuirea ţării în favoarea URSS, controlul total al oamenilor de către sistem prin Securitate, exterminarea multor deţinuţi politici, colectivizarea pământului).

  6. Pentru că ne-au răpit Basarabia şi Bucovina de Nord după al doilea război mondial, provincii româneşti şi care prin voinţă liberă s-au unit cu Patria-Mamă, România, în 1918.

  7. Pentru că prin Armata a 14-a din Transnistria şi prin presiuni destabilizează Republica Moldova, împiedicând-o să se apropie mai mult de România.

  8. Pentru că Patriarhia Rusă vrea să păstreze sub jurisdicţia sa Basarabia, care-i pământ românesc, nu rusesc.

  9. Pentru că vor să taie dreptul României la apărare, vezi acuzele împotriva bazei de la Deveselu, când se ştie că numai un stat ce se poate apăra e un stat sigur, iar nu la cheremul vecinilor.

  P.S.
  Democraţia, aşa rea cum este, dă libertatea cuvântului, inclusiv unora să îşi verse toate dejecţiile împotriva ei.
  Ar trebui ca aceia să meargă în Rusia şi să îl critice pe Putin şi pe urmă să vadă ce îi aşteaptă.
  Mai multe crime fac ruşii in Ucraina decât toţi imigranţii din Europa la un loc, dar asta propagandiştii pro-ruşi se fac a nu vedea. Ba mai mult, propagandiştii pro-ruşi se dau şi mari naţionalişti, dar ţin partea Rusiei împotriva bazei de la Deveselu, ca să nu ne putem apăra eficient la o adică.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan C. — 8 octombrie 2015 @ 06:19 | Răspunde

  • Adevarat!

   Apreciază

   Comentariu de Vasile — 21 ianuarie 2018 @ 23:30 | Răspunde

  • Acesta este adevarul adevarat!
   Dar oamenii su prea indoctrinati ca sa-l inteleaga.

   Apreciază

   Comentariu de Vasile — 21 ianuarie 2018 @ 23:33 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: