Bucovina Profundă

3 martie 2015

Cronica marşului de la Suceava – FOTO. 1200 de persoane

Filed under: Uncategorized — Mircea Puşcaşu @ 02:54

Cronica marşului de la Suceava – FOTO

1.200 de persoane la un marş în favoarea orei de religie desfăşurat la Suceava

FOTO 1.200 de persoane la un marş în favoarea orei de religie desfăşurat la Suceava

 Peste 1.200 de oameni au participat duminică, la Suceava, la un marş în favoarea prezenţei orei de religie în şcoală, informează corespondentul ActiveNews.

Anunţat pe facebook şi în câteva parohii din zonă, la marş s-au adunat oameni din Suceava, dar şi din Gura Humorului, Rădăuţi, Fălticeni sau Câmpulung.

Oamenii prezenţi la marş au avut bannere pe care se putea citi: „Biserica Ortodoxă este mama neamului românesc”, „Religia în şcoală, prioritate naţională” sau „Poporul român s-a născut ortodox creştin”.

Participanţii au mărşăluit pe traseul Biserica Sfântul Dumitru – Casa de Cultură – Biserica Sfânta Înviere – Biblioteca Judeţeană – Magazinul Bucovina – Palatul de Justiţie – Parcul Universităţii – Spitalul Judeţean şi retur.

Evenimentul a fost organizat Alianţa Bucovina Ortodoxă, for format din mai multe ONG-uri: Bucovina Profundă, APOR-Suceava, Asociaţia Sfinţii Ioachim şi Ana, ASCOR Suceava, Asociaţia Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei, Fundaţia IPAMIA, Asociaţia Kozaciok, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina, Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni- Suceava, Asociaţia ProVita Bucovina, Asociaţia Sfântul Ioan cel Nou.

DSC_6248

Suceava: Marş pentru susţinerea religiei în şcoli

de Andra Dolana / romanialibera.ro

Peste o mie de persoane,

între care mai mulţi preoţi, au participat, duminică după-amiază, la Suceava, la un marș pentru susținerea predării religiei în școli, organizat de mai multe asociații creștine, conform Mediafax.

Oamenii s-au întâlnit la Biserica ”Sfântul Dumitru” din zona centrală a municipiului Suceava, de unde au plecat în marş până la Spitalul Judeţean, pe lângă Palatul Administrativ, Palatul de Justiţie şi Primărie.

Manifestanţii susţin că este anormal să li se solicite părinţilor să ceară pentru copiii lor să studieze religia, când ar fi fost corect ca aceia care nu doresc să participe la orele de religie să facă cereri în acest sens, în condiţiile în care peste 90 la sută din populaţie este creştin-ortodoxă, potrivit recensământului.

Participanţii la manifestație au rostit în cor rugăciunea ”Tatăl Nostru”, apoi au pornit în marș pe străzile Sucevei, având icoane în mâini şi intonând cântece bisericeşti. Unii dintre protestatari aveau steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje precum „Române, scoală, susţine religia în şcoală!” sau „Şcoala s-a născut în pridvorul bisericii”.

În timpul marşului, manifestanții le-au distribuit trecătorilor și câte un pliant în care este prezentată importanţa religiei în şcoală. Mesajul de pe pliant este semnat de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care susține că înscrierea elevilor la ora de religie „este o mărturisire a Mântuitorului nostru Isus în vremurile pe care le trăim astăzi”.

Marşul s-a desfăşurat fără incidente. Iniţial, protestatarii aveau traseul marşului stabilit doar pe trotuar, dar în condiţiile în care la acţiune au fost peste o mie de persoane, jandarmii au permis ca aceştia să ocupe şi o bandă de circulaţie.

Unul dintre organizatorii acțiunii, Valeriu Gavrilovici, a declarat, după încheierea marşului, că ”lupta abia a început şi că urmează ca parlamentarii să fie convinşi să discute şi să voteze în Parlament astfel încât religia să rămână în trunchiul comun”.

Acţiunea a fost organizată de ”Alianţa Bucovina Ortodoxă”, din care fac parte mai multe asociații creștine, precum ”Bucovina Profundă”, Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” – filiala Suceava, Asociaţia „Sfinţii Ioachim şi Ana”, Asociaţia Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina.

Curtea Constituţională a României a decis, în 12 noiembrie 2014, că art. 18 alin. 2 teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CCR arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România a cerut Parlamentului ca atunci când va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educaţiei naţionale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar şi retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.

Potrivit ministrului, în prezent religia este predată în școli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

Cîmpeanu mai spunea că profesorii de religie care și-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinților de a-și înscrie copii la această materie ”vor căuta dreptatea în justiție”, iar dacă vor avea câștig de cauză, MEN va trebui să le achite salariile rămase neplătite.

mars-pentru-ora-de-religie

mars-suceava-religie mars-suceava

DSC_6087 DSC_6100 DSC_6113 DSC_6116 DSC_6123 DSC_6130 DSC_6131 DSC_6133 DSC_6149 DSC_6152 DSC_6159 DSC_6181 DSC_6183 DSC_6186 DSC_6193_2 DSC_6222_2 DSC_6230 DSC_6232 DSC_6239 DSC_6248 DSC_6249 DSC_6252 DSC_6259 DSC_6261 DSC_6263 DSC_6266 DSC_6269 DSC_6278 DSC_6298 DSC_6306 DSC_6331 DSC_6337 DSC_6373 DSC_6403 DSC_6420 DSC_6429

mii-de-oameni-suceava-ora-de-religie

4 comentarii »

 1. […] Cronica marşului de la Suceava – FOTO. 1200 de persoane […]

  Apreciază

  Pingback de Foto: MARSUL DE LA SUCEAVA – in favoarea orei de religie | Saccsiv - Weblog — 3 martie 2015 @ 12:21 | Răspunde

 2. ÎMI PARE FOARTE RĂU CĂ NU AM PUTUT VENI ȘI EU LA SUCEAVA DEȘI MI-AM DORIT… DE LA PITEȘTI… DOAMNE AJUTĂ! FOTOGRAFIILE SUNT EDIFICATOARE. SUCEVENII S-AU MOBILIZAT EXEMPLAR…

  Apreciază

  Comentariu de radu iacoboaie — 3 martie 2015 @ 12:59 | Răspunde

 3. Va felicit si va multumesc domnule Puscasu pentru implicarea dumneavoastra in organizarea acestui mars. Participand la mars, am auzit discutii intre oameni simpli, discutii ce m-au impresionat insa prin profunzimea lor. Am vazut ca atunci cand este chemat sa lupte pentru credinta ortodoxa stramoseasca, romanul uita de greutatile personale, nu tine seama de vremea de afara ci vine sa il marturiseasca pe Hristos. M-am bucarat sa vad ca romanii inca mai simt romaneste si ca inca traiesc ortodoxia (imi cer scuze de pleonasm).

  Apreciază

  Comentariu de Alin-Mihai Cailean — 3 martie 2015 @ 13:33 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: