Bucovina Profundă

16 ianuarie 2015

Mitropolitul Banatului: Astăzi avem de-a face cu o AGRESIUNE culturală EXTERNĂ Va domina lumea cine va câştiga marea bătălie culturală. Ea nu ia prizonieri, ci domină conştiinţe.

Filed under: apologetica,atitudine,Eminescu,România Profundă — Mircea Puşcaşu @ 23:58

ioan selejan intronizare-mitropolit-63Mitropolitul Ioan al Banatului: Astăzi avem de-a face cu o agresiune culturală externă.

Va domina lumea cine va câştiga marea bătălie culturală. Ea nu ia prizonieri, ci domină conştiinţe.

Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, a declarat că de ziua lui Mihai Eminescu şi a Culturii Române sărbătorim „mintea neamului nostru românesc”, informează Agerpres.

ÎPS Ioan a mai afirmat că în prezent cultura naţională este „supusă efectului globalizării” şi în loc de progres avem parte de „curente şi idei din exterior”.

„Astăzi, cultura română este supusă efectului globalizării şi, în loc să fie progres, mai mult asimilează curente şi idei din exterior. Am putea afirma că avem de-a face cu o agresiune culturală externă, care nu întotdeauna este şi de calitate şi nu promovează idei de o înaltă ţinută morală. Se pune întrebarea: până unde o cultură poate primi şi elemente din exteriorul său?”, a afirmat ÎPS Ioan al Banatului.

Înaltul ierarh ortodox a continuat, spunând că există un mare pericol: „să devenim o populaţie care trăieşte într-o regiune din sud-estul Europei”, în cazul în care nu vom reactiva izvoarele culturii româneşti.

ÎPS Ioan a spus că românii sunt tentaţi să uite efectele devastatoare pe care le au, pe termen mediu şi lung, bătăliile din spaţiul cultural.

„Astăzi suntem obişnuiţi să analizăm mai mult efectele şi acţiunile militare ale unor state împotriva altora, neglijând faptul că bătăliile din spaţiul cultural au, de multe ori, pe termen mediu şi lung, efecte devastatoare asupra unei naţii, mai mari decât ale unei însângerate bătălii. Va domina lumea cine va câştiga marea bătălie culturală. Ea nu ia prizonieri, ci domină conştiinţe”, a adăugat ÎPS Ioan Selejan.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul manifestărilor organizate de Academia Română, filiala Timişoara, cu prilejul Zilei Culturii Române, dată ce coincide cu ziua lui Mihai Eminescu.

Mihai Şomănescu – activenews.ro

2 comentarii »

 1. S-a intors lumea cu dosul in sus… pana cand, isi va da seama ( si atunci va fi mult prea tarziu). Cum, de altfel deja se vad efectele globalizarii iar foloasele sunt din ce in ce mai putine pt. oamenii de rand ( asta , daca are cu ce sa-si achita datoriile si toate cele).

  DE CE…inca multi accepta tot pe aceeasi Marie, dar cu alta palarie; pt. ca le e greu ( sau li se pare un efort extraordinar de greu incat sa-ti pui credinta sau valoarea morala in folosul tau sau sa o bagi in „actiune”). Cand, e mai simplu sa astepti ca sa vezi ce se va intampla cu tine cat si cu ceilalti ( practic, nefacand nimic…teoretic, ocupati cu munca intelectuala cat si cu cea fizica pe plantatiile stapanilor)!

  Apreciază

  Comentariu de Cugetatoru' — 18 ianuarie 2015 @ 10:13 | Răspunde

 2. ,,Furtuna ce a venit asupra Bisericii este amara si grea, iar corabierii, neputand face nimic pentru incetarea furtunii, stau incremeniti, plang, se tanguiesc, se roaga si asteapta sau pieirea lor in valurile marii, sau incetarea furtunii.
  Nu te mahni, frate Chiriac, ca eu cand am fost izgonit din Constantinopol, nu ma ingrijeam de nimic, ca ziceam intru mine : de este voia imparatesei sa ma izgoneasca, izgoneasca-ma. De va vrea sa ma fierastruiasca, am pilda pe profetul Isaia. De va vrea sa ma arunce in mare, imi voi aduce aminte de profetul Iona. De ii este voia sa ma bage in groapa, am pe Daniil bagat in groapa leilor. De va vrea sa ma ucida cu pietre, am pe Stefan intiaul mucenic, ce a patimit aceasta. De va vrea sa-mi ia capul, am pe Ioan Botezatorul. De va vrea sa-mi ia averea, de o am, s-o ia, caci gol am iesit din pantecele mamei mele, gol ma voi si duce din viata. De as fi placut oamenilor, nu as fi sluga lui Hristos; iar proorocul David ma inarmeaza : Grait-am marturiile Tale inaintea imparatilor si nu m-am rusinat „. ( Sfantul Ioan Gura de Aur)
  1. Solicit promovarea valorilor autentic ortodoxe si respectarea lor de la vladica pana la opinca prin asigurarea unui climat ortodox in toate sferele vietii sociale.
  2. Solicit respectarea canoanelor ortodoxe si implicarea ei intr-o lucrare de revigorare a ortodoxiei, chiar daca ar trebui sa platim cu viata pentru asta.
  3. Solicit Bisericii sa acorde prioritate mantuirii sufletelor noastre si pocaintei pentru pacatele deja facute: colective si individuale.
  4. Solicit Bisericii sa ramână mireasă a lui Hristos, nu anexă a intereselor politice!
  5. Solicit Bisericii sa incurajeze sfinţenia, nu pacatul.
  6. Solicit Bisericii Ortodoxe Române sa nu incurajeze pecetluirea cu 666 prin documente cu cip.
  7. Solicit Bisericii iesirea din Consiliul Mondial al Bisericilor si formularea unei atitudini ferme fata de toate pacatele, dar si fata de ecumenism si fata de masonerie! Nu vrem sa ne facem partasi la hulirea valorilor ortodoxe: Preasfanta Nascatoare, Sfintele Icoane, Sfintele Taine, Sfintele Moaste etc. Nu putem sluji la doi domni, iar ecumenismul, pentru inceput, asa ceva ne propune.

  BOR nu trebuie sa se faca partasa la o noua rastignire a lui Hristos, prin ecumenism si prin acceptarea pecetii lui Antihrist! Hristos nu s-a rastignit pentru ecumenism, ci pentru mantuirea noastra!
  Avem datoria de a pastra comoara ortodoxiei. Nu pentru noi, ci pentru urmasii nostri. Ce fel de credinta le vom lasa urmasilor nostri? Tacerea noastra ne acuza. Avantajele materiale nu trebuie sa ne orbeasca intr-atat, incat sa ne dam chiar si sufletul pentru ele. Dumnezeu sa ne ajute. Amin.

  Apreciază

  Comentariu de o oarecare — 25 ianuarie 2015 @ 20:10 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: