Bucovina Profundă

16 decembrie 2014

Pr. Mihai-Andrei Aldea – Răspuns naţionaliştilor ruşi

pr.-aldea-1-1024x763Răspuns naţionaliştilor ruşi

Pr. Mihai-Andrei Aldea

 Eu le-as transmite nationalistilor rusi, care au formulat nişte propuneri României,  urmatoarele:

Nationalismul sanatos, în care dragostea fata de propriul neam se face sub lumina lui Dumnezeu si cu respect fata de celelalte neamuri este singura cale pe care se poate construi întru adevar.
Respectând propunerea voastra ca pe un pas istoric pentru întelegerea adevarata dintre Rusi si Români, doresc sa va înfatisez urmatoarele:

1. Înainte de a fi Moldova au avut centrul în spatiul astazi moldovenesc doua state, al Berladnicilor (cu capitala la Bârlad) si al Brodnicilor, la nord de primul. Amândoua aceste state se întindeau din Carpati pâna la Nipru si dincolo de el.
2. Sfârsitul Evului Mediu si începutul Evului Modern gaseste Zaprojia legata strâns de Moldova. Domnitorii si boierii moldoveni erau strâns înruditi cu hatmanii Zaporojiei, foarte multi dintre acestia fiind români recunoscuti si respectati ca atare.
3. În întelegerea dintre Petru cel Mare si Dimitrie Cantemir, Rusia recunostea ca hotar între ea si Moldova râul Bug si gura Niprului. Nistrul nu a fost niciodata limita spre rasarit a Moldovei decât în conceptia unor state vecine lacome ca Ungaria sau Polonia evului mediu. În 1917-1918, când popoarele din Imperiul Rus au primit dreptul la autodeterminare, Transnistria s-a unit cu România. Invazia germana – cu ocuparea Odesei si altor parti din Transnistria – a împiedicat aceasta unire fireasca.
4. Pâna la începutul secolului al XIX-lea Românii din Rusia au avut dreptul la o anume autonomie locala, la folosirea limbii române în scoli, biserici, periodice etc.
5. Dupa aceasta epoca a început o tot mai aspra persecutare a Românilor, lucrându-se tot mai mult la deznationalizarea lor. Românii din Crimeea si Caucaz, din Cuban si Zaporojia, din Siberia sau Cazahstan sau din alte parti ale Imperiului Rus, ca si cei din Moldova, au fost tot mai lipsiti de drepturi si supusi rusificarii sau rutenizarii fortate. Ei au încetat de atunci a mai vedea în Rusia fratele ortodox iubit de pâna atunci, tara înrudita cu ei prin Stefan cel Mare, a carui fiica a fost tarina, prin

Dimitrie Cantemir, print al Imperiului Rus, prin Antioh Cantemir, primul poet modern al Rusiei etc., etc. Din pacate, atitudinea de secol XIX a Imperiului Rus a fost preluata de U.R.S.S. si nu se vede a se fi schimbat nici în Rusia de astazi. Peste 1 milion de Români în Siberia se deznationalizeaza zi de zi si an de an, lipsiti de orice sprijin si orice drept pentru a-si duce mai departe mostenirea strabuna. Românii din Crimeea sunt ori stinsi, ori aproape stinsi. Românii din Cuban sunt si ei în pragul disparitiei. Peste 200.000 Români traiesc în Cazahstan în pragul desfiintarii ca neam.
Pentru orice nationalist este usor de înteles cât de dureroasa este o asemenea stare a lucrurilor!

Fata de aceste fapte istorice foarte concrete, este de observat ca o temelie pentru refacerea fratietatii dintre Neamul Rusesc si Neamul Românesc are nevoie de împlinirea urmatoarelor puncte:

1. Recunoasterea hotarului dintre Moldova si Rusia pe Bug si gura Niprului, ca în întelegerea dintre Petru cel Mare si Dimitrie Cantemir.
2. Redarea demnitatii nationale si drepturilor firesti Românilor din Rusia. Acestia, de altfel, sunt cei mai buni ambasadori ai fratietatii ruso-române, cea mai puternica marturie a starii în care se afla legatura dintre popoarele noastre.
3. Oferirea unui sprijin concret tuturor urmasilor colonistilor adusi de Imperiul Rus si de U.R.S.S. în apusul Bugului si care doresc sa se întoarca pe pamânturile de origine. Cei care doresc sa ramâna trebuie sa arate aceeasi fidelitate fata de România ca Românii din Siberia sau Cuban fata de Rusia. Amintim aici ca pentru Rusia au luptat, inclusiv pâna la jertfa suprema, numai în timpul Razboiului civil, peste 100.000 de Români.

Cred sincer ca pe respectul fata de natiunile noastre si fata de jertfele istorice, pe întelegerea unor deziderate nationale – care au fost reduse aici din partea noastra la un minim absolut – se poate trece peste uriasa si urâta ruptura dintre noi si se poate reface o fratietate istorica.

Dumnezeu sa ne ajute!

sursa: activenews.ro

 

11 comentarii »

 1. Reblogged this on pongogonzo.

  Apreciază

  Comentariu de pongogonzo — 16 decembrie 2014 @ 12:01 | Răspunde

 2. Doamne ajuta!

  Declarația istorică a Mitropoliților, Stareților de Mănăstire, preoților și monahilor împotriva abaterilor eclesiologice ale Patriarhului Ecumenic. Sunt condamnate toate abaterile eclesiologice ale Patriarhului Ecumenic. O NOUĂ ”MĂRTURISIRE DE CREDINȚĂ: NU VOM ÎNGĂDUI DESFIINȚAREA SAU PERVERTIREA DOGMELOR DE CREDINȚĂ

  https://graiulortodox.wordpress.com/2014/12/17/231-declaratia-istorica-a-mitropolitilor-staretilor-de-manastire-a-preotilor-si-monahilor-impotriva-abaterilor-eclesilogice-ale-patriarhului-ecumenic-sunt-condamnate-toate-abaterile-eclesiologice-a/

  Sanatate

  Apreciază

  Comentariu de Graiul Ortodox — 18 decembrie 2014 @ 16:34 | Răspunde

 3. off topic:
  Cu ocazia sarbatorii Nasterii Domnului un frumos documentar ortodox rusesc subtitrat cu acelasi nume:

  Vizionare placuta si cu folos!

  Apreciază

  Comentariu de evtodiev — 18 decembrie 2014 @ 19:10 | Răspunde

 4. Derutant, cel puţin, ca să nu-i spun altfel, acest răspuns !
  În primul rând pentru că se pierde prea mult în timp, aducând în discuţie problema românilor din.. Cuban şi Siberia, subiect care binenţeles că nu poate fi tratat cu seriozitate
  nici de către cel mai binevoitor interlocutor, şi în al doilea rând pentru că nu se suflă o vorbă despre cei care reprezentau puterea sovietică în timpul în care nu numai românii aflaţi pe teritorii ruseşti au avut de suferit,
  cel mai oropsiţi, năpăstuiţi şi loviţi de furia comunistă fiind cei din România !

  Faptul că la conducerea de atunci a Rusiei se aflau cam 80 % alogeni, procent respectat şi în România, unde tăiau şi spânzurau, chiar la propriu, cei din neamul lui Ana Pauker, Brucan sau Neulander
  nu poate fi trecut cu vederea atunci când te apuci să dai hodoronc-tronc un „răspuns naţionaliştilor ruşi” ( cine l-a cerut şi mai ales cine crede că acesta este cel cuvenit ?!)
  N-aş vrea să cred că este mai degrabă un răspuns ca urmare a unei obligaţii de serviciu, venită de aiurea !

  Apreciază

  Comentariu de Radu Humor — 19 decembrie 2014 @ 00:32 | Răspunde

 5. Eşti şi tu o biată unealtă în mâna păpuşarilor !
  Păcat ! Mare păcat, dar e păcatul tău !
  P.S. Dacă ai făcut-o pentru a nu-l supăra pe Mihai Aldea, ar fi bine să te întrebi dacă nu cumva l-ai supărat şi pe Dumnezeu !
  Care pedepseşte acest tip de duplicitate.
  Dar poate că se va îndura de copilaşii voştri …

  Apreciază

  Comentariu de Radu Humor — 19 decembrie 2014 @ 17:47 | Răspunde

 6. off topic:
  Un film rusesc subtitrat despre educatia sexuala al lui Arcadie Mamontov (autorul filmului SODOMA (2014), https://www.youtube.com/watch?v=ChZ7qmjxyu0 ).
  Scoala secolululi XXI. Educatia sexuala:

  Apreciază

  Comentariu de evtodiev — 20 decembrie 2014 @ 19:45 | Răspunde

 7. idei nu tocmai normale

  Apreciază

  Comentariu de Gheorghe click — 6 ianuarie 2015 @ 13:29 | Răspunde

 8. parinte vrei Transnistria,muta-te acolo.

  Nu de alta dar a mai fost unul acolo: Ion Antonescu,si a ajuns impuscat pentru asta.

  TRANSNISTRIA este o groapa comuna.A fost si este si azi.

  EuroMaidanul satanist o confirma,cand au sarit in aer sute de oameni la Odessa nu de mult timp!

  Nationalistii rusi vor sa atraga Romania,sa loveasca in Cernauti si BUgeac prin Romania,ca sa cada Porosenko,inamicul Rusiei……

  Fratilor,problema voastra ORTODOXA ma lasa rece,pentru ca orice provocare va duce la conflicte si razboi ,iar romanii vor suferi in Cernauti Ori Odessa ,ori Republica Moldova,cu ideiile astea!

  http://freedomissue.blogspot.ro

  Apreciază

  Comentariu de Gheorghe click — 6 ianuarie 2015 @ 13:32 | Răspunde

 9. aceeasi problema parinte,si cu marii ,,unionisti,, agenti FSB cu rusii:

  vor sa faca UNIREA la Chisinau si marsuri stradale,si basarabenii sunt batuti de minoritarii rusi pe strada.

  Provocarile astea pe care le spui parinte,sunt niste elucubratii,cu Transnistria si cu Bucovina,si cu Odessa,si cu Bugul.

  Pentru ca nu asta e calea,EuroMaidanul satanist va riposta,asa cum riposteaza in Donbass,cu forta.Au primit destul armament si pentru romanii din Odessa sau Bucovina Cernauti!

  Apreciază

  Comentariu de Gheorghe click — 6 ianuarie 2015 @ 13:35 | Răspunde

 10. parinte ocupa-te de partea morala,

  de Vaccinurile criminale
  de contraceptia hormonala cancerigena
  de prunc-uciderile neamului nostru GENOCIDAT legal

  astea sunt problemele reale.Ca daca mergi cu mitraliera ca si KGB-istii nationalisti rusi neo-nazi,o sa ajungi in groapa ucis de NATO Porosenko, EuroMaidan,Khodorkovski si Victoria Nuland.

  Eu nu cred ca asta e calea pe care o spui dumitale parinte,cred ca ai luat-o razna cu propunerile astea.In timp ce neamul nostru piere,dumitale iti arde de razboaie,marsuri stradale,propuneri KGB-iste.Fi serios parinte.

  Apreciază

  Comentariu de Gheorghe click — 6 ianuarie 2015 @ 13:42 | Răspunde

 11. Petre Ţuţea: Ruşii sînt la fel de imperialişti ca Germania lui Hitler

  „Ruşii sînt la fel de imperialişti ca Germania lui Hitler. Dar ei nu spun asta. Ruşii sînt mai perfizi. Cînd te ocupă si te declari de acord, spun că eşti progresist, iar cînd le rupi fălcile, că eşti fascist şi reacţionar. Ruşii sînt mai abili politic decît germanii. Dovadă că au reusit să facă din braşoava asta roşie, din ruşinea asta care e bolşevismul, o supraputere mondială, să impună Statelor Unite situarea bolşevismului la rang de supraputere.”
  (322 de vorbe memorabile ale lui PETRE ŢUŢEA, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2000, pag. 94-95)

  Corneliu Zelea Codreanu: De vor intra trupele ruseşti pe la noi

  „De vor intra trupele ruseşti pe la noi si vor ieşi învingătoare, în numele Diavolului, cine poate să creadă, unde este mintea care să susţină, că ele vor pleca de la noi, înainte de a ne sataniza, adică bolşeviza? Consecinţele? Inutil a le discuta.
  Cei ce poartă răspunderea viitorului României, în ceasul de fată, sa ia aminte!”
  (Din luptele tineretului român 1919-1939 (culegere de texte), Ediţia a treia, Ed. Fundaţiei Buna Vestire, 1993, p. 112)

  Apreciază

  Comentariu de Ioan C. — 30 ianuarie 2016 @ 23:56 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: