Bucovina Profundă

2 ianuarie 2014

Vaccinarile NU pot fi obligatorii in România. Scrisoare deschisă

Vaccinările NU pot fi obligatorii in România

Scrisoare deschisă

Către Ministerul Sănatăţii

Doamnei  Mihaela Bardoş,

 Vă rugăm să luaţi notă de obiecţia noastră in legătură cu Hotararea de Guvern privind aprobarea pachetului programelor naţionale de sănătate publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii in secţiunea Transparenţa decizională .

Obiecţie:

In textul propus, in Anexă, la pagina 2, la punctul 1., secţiunea Servicii medicale, formularea „imunizări obligatorii” este o gravă greşeală, fiind abuzivă şi in contradicţie atât cu litera cât şi cu spiritul legislaţiei româneşti existente. Această formulare este generatoare de abuzuri şi conflicte juridice nenumărate.

Argumentaţie:

 • † Vă amintim că in România nu există nici o intervenţie medicală obligatorie. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească orice intervenţie medicală, conform Legii drepturilor pacientului (Legea nr.46/2003, art.13). Aceeaşi abordare faţă de subiect se regaseşte şi in Legea privind reforma în domeniul sănătăţii (nr.95/2006) şi anume că medicul acţionează respectând voinţa pacientului şi dreptul acestuia de a refuza ori de a opri orice intervenţie medicală asupra sa (Art.376.(1)).
 •   Vă amintim, de asemenea, că in România,  Constituţia garantează câteva drepturi personale care, prin utilizarea unor termeni precum „imunizări obligatorii”, sunt puse sub semnul intrebării şi sub auspiciile abuzului. Amintim aici:
 •   Orice persoană are dreptul la integritate fizică (Art.22)
 •   Libertatea individuală este inviolabilă (Art.23)
 •   Orice persoană are dreptul să dispună de ea însăşi (Art.26)

De asemenea Codul Civil garantează acest fel de libertăţi şi drepturi privind  integritatea şi autodeterminarea persoanei umane, drepturi care sunt puse in paranteză de eventuale formulări precum „imunizări obligatorii”:

 •   Integritatea fizică si psihica a oricărei persoane sunt garantate si ocrotite in mod egal de lege (Art. 61.(1))
 •   Corpul uman este inviolabil (Art. 64.(1)). Orice persoană are dreptul la integritate fizică (Art. 64.(2)).

Toate aceste drepturi sunt desconsiderate şi ameninţate de formulări ce pot fi interpretate ca instauratoare de intervenţii medicale ce nu ţin seama de acordul pacientului, precum obligativităţi dictatoriale şi iraţionale.

Propunere:

Formularea „imunizări obligatorii” trebuie inlocuită cu formularea „imunizări recomandate”. Această formulare fiind in acord atât cu legislaţia românească cât şi cu deontologia medicală, având in vedere că un medic nu poate obliga un pacient să accepte o intervenţie medicală, ci i-o poate doar recomanda.

Această formulare „imunizări recomandate” se intâlneşte şi in alte documente legislative recente şi este credem o soluţie pentru evitarea numeroaselor inadvertenţe şi conflicte legislative inutile.

Imunizările fiind recomandate de specialişti şi argumentate de medici nu au nevoie de acte normative care să le facă obligatorii intr-un mod dictatorial ce aduce aminte de regimuri din epoci ce se doresc apuse.

In speranţa că am fost de folos, vă asigurăm de tot respectul şi consideraţia nostră şi vă inştiinţăm că aşteptam un răspuns la obiecţiile şi propunerile noastre în cel mai scurt timp cu putinţă.

 

1 ianuarie 2014

Mircea Puşcaşu, medic

Marcel Balaţchi, avocat

membri in asociaţiile

Bucovina Profundă,   ProVita Bucovina şi

Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava

 

11 comentarii »

 1. Ceea ce se intimpla in Romania este de necrezut si de neconceput.

  Apreciază

  Comentariu de Pr.Vasuianu Milica — 3 ianuarie 2014 @ 01:12 | Răspunde

 2. Eu n-am stiut pana acum ce vor sa faca si acum sunt profund revoltata. Prin ceea ce incearca ei ne ingradesc, practic, orice putere de a decide asupra noastra si a copiilor nostri. Fata mea a avut reactii periodice in urma vaccinului bcg si nimeni n-a stiut de ce. Nu ne-au putut explica de ce la fiecare 6 luni locul vaccinului se facea ca o nuca si pe ea o durea. De la medici diferiti am primit pareri diferite si atunci cum pot face obligatoriu ceva pe care nu-l pot stapani? Ma voi alatura celor care vor sa ia atitudine. Multumesc!

  Apreciază

  Comentariu de Larisa — 3 ianuarie 2014 @ 07:49 | Răspunde

 3. Buna ziua. Aveti idee daca a deschis cineva o petitie in acest sens? Mulytumesc.

  Apreciază

  Comentariu de Trandafira Adriana Popa — 3 ianuarie 2014 @ 14:06 | Răspunde

 4. […] Pentru prevenirea bolilor infecțioase, atât Strategia cât și HG privind PNS introduc termenii „imunizări obligatorii”, în contradicție cu litera și spiritului legislației românești medicale: nici o intervenție medicală nu este obligatorie (amănunte aici). […]

  Apreciază

  Pingback de Strategia Națională de Sănătate 2014-2020: finanțăm deficitul demografic și ascultăm de lobby-ul secularist. - Rost Online — 5 ianuarie 2014 @ 11:15 | Răspunde

 5. […] Pentru prevenirea bolilor infecțioase, atât Strategia cât și HG privind PNS introduc termenii „imunizări obligatorii”, în contradicție cu litera și spiritului legislației românești medicale: nici o intervenție medicală nu este obligatorie (amănunte aici). […]

  Apreciază

  Pingback de Strategia Națională de Sănătate 2014-2020: finanțăm avortul, deficitul demografic și ascultăm de lobby-ul secularist - Cultura vieţii — 6 ianuarie 2014 @ 08:45 | Răspunde

 6. Crede cineva ca astora le pasa de noi? Stim cu totii ca vor sa ne…rareasca…Miscati-va,faceti ceva cu totii! Nu asteptati sa se ajunga la toate astea! Aveti copii,aveti parinti si bunici…dar la voi,la voi insuiva va ganditi? Astia sunt niste zombi care stau si se distreaza pe banii si pe nervii vostri,asteptand sa primeasca ordine de la „marea” masonerie,care nu e deloc mare,cine e si vrea sa fie mare nu vrea sa il micsoreze pana la disparitia totala pe semenul lui…Dar ei nici nu ne considera semenii lor si nici macar persoane,deci,daca vreti sa ramaneti liberi,iesiti cu totii in strada! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  Apreciază

  Comentariu de GabiM. — 7 ianuarie 2014 @ 19:21 | Răspunde

 7. […] Pentru prevenirea bolilor infecțioase, atât Strategia cât și HG privind PNS introduc termenii „imunizări obligatorii”, în contradicție cu litera și spiritului legislației românești medicale: nici o intervenție medicală nu este obligatorie (amănunte aici). […]

  Apreciază

  Pingback de Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020: finantam AVORTUL, deficitul demografic si ascultăm de lobby-ul secularist | .::: CALIN ADRIAN :::. — 12 ianuarie 2014 @ 14:41 | Răspunde

 8. NU sunt de acord cu vaccinarea obligatorie

  Apreciază

  Comentariu de Jebelean Sorina — 14 aprilie 2017 @ 19:08 | Răspunde

 9. […] ianuarie 2014 – Vaccinarile NU pot fi obligatorii in România. Scrisoare deschisă […]

  Apreciază

  Pingback de Pentru Libertate și împotriva obligativității | Bucovina Profundă — 2 martie 2021 @ 13:47 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: