Bucovina Profundă

13 decembrie 2013

Moaşte sub ţărână şi lumină sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu

Filed under: Parintele Calciu,sfintii inchisorilor — Mircea Puşcaşu @ 02:45

Moaşte sub ţărână şi lumină sub obrocpr-calciu-si-pr-justin

Anul acesta, implinindu-se 7 ani de la adormirea Parintelui Gheorghe Calciu, s-a facut pomenirea conform randuielii si dupa unele peripetii s-a facut si deshumarea ramasitelor pamantesti. Trupul parintelui a fost gasit intreg, neputrezit, bineplacut, nestricacios, aproape integral. Sfinte moaste intregi a unui sfintit marturisitor. Mare bucurie pentru acest neam, sa aiba un nou sfant cu moaste intregi. A randuit Dumnezeu sa le vad cu ochiii mei şi să le sărut, sa stau in proximitatea lor pentru un sfert de ora. Asa moaste sunt putine in tara, la Iasi, Sfanta Parscheva, la Suceava, Sf. Ioan cel Nou, la Bucuresti, Sf.Dimitrie, Sf.Ilie Lacatusu si la Hozeva, Sf. Ioan Iacob. Ma gandeam ca in curand aceste moste vor fi expuse la inchinare in vreun paraclis, undeva in manastire, sau intr-o cripta precum se intampla la Bucuresti la Sfantul Ilie Lacatusu.

Dupa cateva zile, insa, am aflat cu stupoare ca moastele intregi ale Parintelui Calciu au fost ingropate in pamant in aceeasi groapa si ca la aceasta decizie si-au adus aportul, in proportii variabile, ierarhi, stareţ si cativa monahi. Au fost si multi care au salutat fapta pe internet sau in presa. Motivatia gestului halucinant, exprimata de decidenti si aplaudacii lor a fost legata de niste scrisori ale Parintelui Calciu catre Parintele Justin. Le-am cautat si le-am citit. Le stiam, le citisem cu cativa ani in urma de pe internet.

Aceste scrisori „testament” sunt scrisorile unui om duhovnicesc, scrise intr-un ocazie duhovniceasca si au sens duhovnicesc. Ele sunt o manifestare a smereniei Parintelui Gheorghe Calciu, o spovedanie prin care el, pentru toate greselile in care a cazut in viata sa, isi cere canon aceasta ignorare a sa dupa moarte. Uimitor este ca s-au gasit suficienti destepti „duhovnicesti” care sa-i si aplice canonul ad literam si sa-i ingroape moastele (!!!). Acesti destepti „duhovnicesti”, episcopi, preoti, monahi sau mireni au facut Parintelui Calciu, ce nu s-a mai facut niciunui sfant din intreaga istorie si literatura hagiografica: i-au ingropat in pamant moastele intregi, neputrezite, bineplacute. Orice pretext ar avea cineva, nu poate fi considerat normal să se propună ingroparea moastelor unor sfinti precum Sfinta Parascheva, Sfantul Dimitrie cel Nou, Sfantul Gherasim Kefalonitul sau alti sfinti cu moaste intregi. Ar fi evident o necinstire cumplită, ce ar aminti doar de ceea ce au facut bolsevicii cu moastele in Rusia in timpul revolutiei bolsevice.

Cei ce au luat aceasta decizie au fost motivati, de fapt, de o teribila neputinta: nu se pot asocia marturisirii parintelui Gheorghe Calciu, acest sublim sfant, incomod oricaror stapaniri contemporane cladite pe minciuna ce continuă complice linia celor anterioare. Desi cei ce s-au grabit sa-l bage inapoi in pamant, si-au justificat ravna lor irationala prin acrivia respectarii ad literam a vointei Parintelui, nu vad la ei aceeasi ravna in a respecta si asuma marturisirea incomodă politic a Parintelui Gheorghe Calciu.

O alta motivatie a ravnei de a ingropa sfintele moaste proaspat descoperite a fost si o grava lipsa de discernamant a decidentilor, expresia unei teribile confuzii duhovnicesti. Sub pretextul intelesului literal al cuvintelor scrisorii (conjuncturale, mânate de căinţă, smerenie) si a ascultarii desăvârşite faţă de vointa parintelui Calciu, decidentii au ignorat Vointa lui Dumnezeu, Cel care a vrut sa arate (tuturor) sfintenia acestui om si cinstea de care s-a invrednicit in Imparatia Cerurilor, tocmai prin neputrezirea trupului dupa 7 ani de stat in pamant. Din frica de stăpânitori s-a călcat peste frica de Dumnezeu, iubind pacea compromisului şi liniştea aservirii faţă de puterea lumească s-a ascuns cu „inţelepciune” adevărul care este cel mai adesea scandalos intr-o lume a minciunii .

Exista o situatie cu multe similitudini istorisita in sinaxare, nu retin data, in care un cleric se inchina idolilor in mod silit in timpul prigoanelor si se intoarce si isi cere canon sinodului, acesta ii spune sa se pregateasca de marturisire si sa nu fuga de moarte la urmatoarea ocazie. Clericul isi face si un testament in care precizeaza ca daca va fi ucis de prigonitori, crestinii sa nu ii culeaga trupul din strada, cum era obisnuinta, ci sa-l lese sa-l manance cainii. Ocazia apare, el este martirizat, iar crestinii ii respecta dorinta si ii lasa doar lui trupul in strada. Episcopul cetăţii, Roma (?), are o vedenie in care Sf. Petru (?) il ceartă că nu cinsteste trupurile martirilor si ii spune să ia trupul si sa-l aşeze in biserică spre cinstire, că testamentul  a fost o dovada a caintei si smereniei aceluia nu o porunca pentru cei ramasi.

Cei ce au ingropat moastele Parintelui Calciu ar motiva ca in cazul nostru nu s-a aratat Sf. Petru nimanui si ca asta este un semn ca Dumnezeu ingaduie fapta lor. Acest fel de argumente nu ar merita comentate daca nu ar fi atatia care sunt dispusi sa le creada, dar ele sunt cel putin hilare macar din uramatorul considerent: Dumnezeu nu vrea să silească libertatea oamenilor cu vedenii, mai ales atunci cand sunt mărturii in Traditia Bisericii, cum este cea amintita mai sus, despre ce trebuie făcut in astfel de cazuri.

Nădăjduiesc in repararea discretă şi urgentă a acestei decizii, care mătură sub preş ce este incomod, pentru a face linişte surdă şi pace mută cu mai marii lumii de azi, făcând necinste asurzitoare sfinţilor martiri şi luptând impotriva Voinţei lui Dumnezeu, expres arătate prin neputrezirea trupului acestui mare martir al nostru, Părintele Gheorghe Calciu.

Mircea Puşcaşu

BUCOVINA PROFUNDĂ

12 decembrie 2013, Pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon

14 comentarii »

 1. […] Iata ce putem citi in articolul Moaşte sub ţărână şi lumină sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu: […]

  Apreciază

  Pingback de MIRCEA PUSCASU (Bucovina Profunda): MOASTE SUB TARANA si lumina sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu | Saccsiv's Weblog — 13 decembrie 2013 @ 12:02 | Răspunde

 2. ” In tara cand se inchideau manastirile,iar calugarii si calugaritele erau zvarliti in stradasau in temnite, cand toti hingherii si codosii la brat cu ierarhii jucau sarba tarfei rosii,cand nu era carja aleasa si nici spada trasa , cand groaza amutise glasurile, o singura voce a rasunat pe toata tara si a infiorat-o,a strabatut-o pana la hotare si dincolo de hotare: era vocea preotului Gheorghe Calciu ,care a rostit 7 cuvinte pentru tineri. De ce pentru tineri? Pentru ca numai tineretea se avanta,numai ea se daruie si se sacrifica. Si ce le-a vorbit? le-a vorbit despre cealalta dimensiune a existentei noastre, despre Dumnezeu .
  Sfinte parinte Gheorghe roaga-te lui Dumnezeu pentru noi pacatosii , fricosii si neputinciosii !”

  Din cuvantarea parintelui Atanasie la inmormantarea parintelui Gheorghe.

  Adrian

  Apreciază

  Comentariu de Adriana — 13 decembrie 2013 @ 12:08 | Răspunde

 3. Nu,aceşti gropari de moaşte nu au ascultat de dorinţa părintelui Gh.Calciu,ci de indicaţiile antihristului care-i duce de mână.Ce-ar fi vrut ei să scrie părintele :”Vedeţi că eu voi ajunge sfânt,vă rog să aveţi grijă de moaştele mele”???.Şi eu, şi probabil toţi ortodocşii români ,sperăm să fie reparată această adevărată blasfemie,dar mă tem că speranţa….speranţă rămâne.

  Apreciază

  Comentariu de magdalenabacila — 13 decembrie 2013 @ 12:49 | Răspunde

 4. […] UPDATE: Moaşte sub ţărână şi lumină sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu […]

  Apreciază

  Pingback de Sfintele Moaste ale Parintelui Gheorghe Calciu | Bucovina Profundă — 13 decembrie 2013 @ 15:39 | Răspunde

 5. si eu as fi vrrut sa fie lasate moastele(sa nu le ingroape) dar am citit si acele scrisori scrise chiar de Parintele Calciu si a exprimat sa nu credem in aceasta ,pentru mine,minune ,ca e de la diavol. tare avem nevoie de un duhovnic bun sa ne arate calea cea buna si dreapta.Ne lipseste Parintele Iustin

  Apreciază

  Comentariu de Gabriela — 13 decembrie 2013 @ 16:02 | Răspunde

 6. Apreciază

  Comentariu de Adriana — 13 decembrie 2013 @ 19:32 | Răspunde

 7. Se pare ca fiul parintelui din America s-a opus deshumarii! Si nu, nu este un caz unic!”Acesti destepti “duhovnicesti”, episcopi, preoti, monahi sau mireni au facut Parintelui Calciu, ce nu s-a mai facut niciunui sfant din intreaga istorie si literatura hagiografica: i-au ingropat in pamant moastele intregi, neputrezite, bineplacute.” In primul rand sa nu uitam ca inca nu este canonizat!In al doilea rand Sfantul Filumen cel Nou, cunoscut mai ales ca „Noul Mucenic de la Fantana lui Iacob” pana la a fi canonizat a fost reingropat de doua ori iar acest caz nu este singular!
  Sa punem gandul bun, sa facem ascultare de Vladica si sa avem putina rabdare.Pana atunci ne putem ruga fara doar si poate Sfantului Sfintit Marturisitor Parintele Gheorghe, inclusiv sa mijloceasca la recunoasterea sfinteniei martirilor din inchisorile din Romania.

  Apreciază

  Comentariu de Stefan — 13 decembrie 2013 @ 22:40 | Răspunde

 8. Să nu uităm că şi Sfântul Antonie cel Mare a cerut acelaşi lucru celor doi ucenici ai săi, ca să îl îngroape şi aşa să îl lase. Numai că aceia au ascultat ultima dorinţă a Sfântului.
  http://binevestitorul.wordpress.com/2013/12/15/de-ce-n-ar-fi-trebuit-deshumat-parintele-calciu/

  Apreciază

  Comentariu de Ioan Cadar — 15 decembrie 2013 @ 16:21 | Răspunde

 9. DE CE FIUL PARINTELUI CALCIU A AMENINTAT CA II VA DA IN JUDECATAN, DACA NU INGROAPA SFINTELE MOASTE?! E CINEVA SIGUR CA A SPUS FIUL PARINTELUI SA II FIE INGROPATE SFINTELE MOASTE ALE TATALUI DOMNIEI SALE? NU CUMVA AR TREBUI SA NE RUGAM CA DOMNUL AVOCAT ANDREI CALCIU DUMITREASA SA PUNA SI PE YOU TUBE PUNCTUL DE VEDERE AL DOMNIEI SALE SI SA NE RUGAM CA ACESTA SA NU FIE SPUS IN MOD ALEGORIC CI AD LITERAM…….EU CRED CA ACEASTA ASA ZISA VIITOARE CITARE A MANASTIRII IN INSTANTA NU E ADEVARATA CI SFANTUL PRIN FIUL SĂU DOAR NE INCERCA CREDINTA NOASTRA SI PT CA SUNTEM NEVREDNICI INTELEGEM CA SFANTUL CERE SA FIE INGROPAT, DAR E PACAT MARE SA NU CINSTIM SFINTELE MOASTE

  Apreciază

  Comentariu de LIA — 16 decembrie 2013 @ 14:00 | Răspunde

  • Din pacate e adevarata reactia fiului parintelui. Sunt informatii ca el a fost instigat in aceasta directie…

   Apreciază

   Comentariu de Mircea Puşcaşu — 17 decembrie 2013 @ 00:21 | Răspunde

 10. eu nu inteleg cum de nu s-a organizat nici un smpozion ,sau o conferinta sau macar o seara care sa-i fie dedicata sfantului marturisitor pr C alciu?cine ar fi trebuit sa se ocupe de aceste chestiuni organizatorice? se puteau viziona conferintele pe care parintele Calciu le-a tinut ,se putau invita persoane care l-au cunoscut/ sa vorbeasca despre ceea ce au simtit si au trait alaturi de parintele, ,se putea face mult mai mult….poate nu e tarziu nici acum si cine are de auzit sa auda si cine are menirea sa faca atunci sa faca.amin.

  Apreciază

  Comentariu de maria — 27 decembrie 2013 @ 14:31 | Răspunde

 11. […] Moaşte sub ţărână şi lumină sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu […]

  Apreciază

  Pingback de 21 noiembrie – Sfintitul Marturisitor Gheorghe Calciu – 9 ani de la adormire, doi ani de la aflarea sfintelor sale moaste | Bucovina Profundă — 21 noiembrie 2015 @ 15:03 | Răspunde

 12. […] Moaşte sub ţărână şi lumină sub obroc – Ingroparea moastelor Parintelui Gheorghe Calciu […]

  Apreciază

  Pingback de Bloguri ortodoxe despre Sfintitul Marturisitor GHEORGHE CALCIU DUMITREASA – 9 ani de la adormire, doi ani de la aflarea sfintelor sale moaste | Saccsiv - Weblog — 23 noiembrie 2015 @ 17:44 | Răspunde

 13. Ce poza,ce Sfinti…ce-am pierdut fratilor…ooooff DOAMNEEE,Ajuta-ne si Intareste-ne,iertandu-ne pacatele !

  Apreciază

  Comentariu de vp — 23 noiembrie 2015 @ 22:31 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: