Bucovina Profundă

22 octombrie 2013

Batalia de la Pungesti. Razboiul continuă

Filed under: atitudine,gaze de şist,România Profundă — Mircea Puşcaşu @ 00:27

Batalia de la Pungesti. Razboiul continuă

Proclamatia de la Pungesti

inima PungestiPãrintele Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad, a anuntat Proclamatia de la Pungesti, spunând cã s-a constituit Miscarea de Rezistentã si cã protestele vor continua pânã când în Parlament se va da o lege prin care se va interzice fracturarea hidraulicã. Aceastã proclamatie a fost cititã seara de cãtre Mariana Morosanu, localnicã din Silistea – Pungesti, fata lui Costicã Spiridon, bãtrânul care este în prezent la spital, în urma confruntãrilor de miercuri cu jandarmii! Iatã, integral, textul proclamatiei:

“Noi, cetãtenii care luptãm împotriva fracturãii hidraulice, constituiti în Miscarea de Rezistentã, proclamãm astãzi PUNGESTIUL ZONÃ LIBERÃ DE FRACTURARE HIDRAULICÃ. Ne angajãm sã continuãm lupta noastrã prin toate mijloacele pasnice si constitutionale pânã când în Parlamentul României se va adopta o lege de interzicere a fracturãrii hidraulice. Întrucât întreaga clasã politicã s-a coalizat împotriva poporului este datoria noastrã legitimã de a organiza REZISTENTA în fata atacului fãrã precedent asupra populatiei României, în favoarea unor interese de grup ilegitime. Guvernantii au înstrãinat resursele cãtre companii care intentioneazã sã le exploateze prin metode contestate si chiar interzise de Uniunea Europeanã. Mai mult, licentele de exploatare sunt secretizate si poporul nu cunoaste pretul pentru care am fost vânduti. Uniunea Europeanã trage un semnal de alarmã asupra pericolului potential al fracturãrii hidraulice în explorarea si exploatarea gazelor de sist si impune pentru prima datã în lume realizarea unui Studiu de impact asupra sãnãtãtii si mediului. Chemãm alãturi de noi pe toti cei care gândesc si simt la fel, în spiritul reinstaurãrii legalitãtii si bunului simt în România”.

| vrn.ro

Părintele protopop Vasile Lăiu – Model de demnitate și mărturisire pentru oamenii Bisericii

Pr. prof. dr. Mihai Valică vine în sprijinul pr. protopop Vasile Lăiu

Pozitia si atitudinea pr. protopop Vasile Laiu este una de mare cinste si binecuvantare pentru noi.
El reprezinta pozitia curajoasa a Episcopului locului si a tuturor preotilor din acea Episcopie. Cinste lor in frunte cu Episopul eparhiot.
Atitudinea lor actuala nu este singulara in istorie, ci, daca cunoastem istoria, Biserica prin ierarhii si preotii ei a avut mereu o astfel de pozitie eclesiala, consecventa si ferma pentru a-si apara credinciosii si tara. (vezi martirii inchisorilor unde sunt fff multi preoti, monahi si monahii).
Daca este nevoie putem veni si noi preotii din Bucovina sa aparam pe Vasluieni. Sa ne amintim ca pe 10 ian.1475 (lupta de la la Vaslui) vasluienii au dat o lectie zdrobitoare cotropitorului turc, prin dreptmaritorul Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Sa citim si acatistul inchinat Marelui Voievod!
Recomand colegilor preoti sa citeasca duminica la Sf. Liturghie rugaciune pentru neam si tara a pr. Calciu si din Liturghier rugaciunea la navalirea vrajmasilor: “[…] precum se stinge fumul sa se stinga vrajmasii nostri si precum se spulbera praful de la fata vantului, asa sa piara taberile vrajmasilor si tradatorilor neamului nostru din fata dreptmaritorului nostru popor roman […], pentru ca sa trimita urgie, manie, suparare si îngeri rai asupra tuturor vrajmasilor ce se scoala asupra noastra, ca sa-i piarda pe dansii si sa surpe imparatia si stapanirea lor si sa curateasca pamantul poporului Sau, pentru marirea numelui sau, Domnului sa ne rugam!” (vezi Liturghierul din 1950, precum si Liturghierele mai noi).

“Doamne apara-ne de neamul acesta in veac!”

Cu nadejde la Bunul Dumnezeu si multa rugaciune vom scapa de cotropitori si jefuitori, impreuna lucratori cu tradatorii de neam si tara, alesi chiar de noi sa ne apere…!?,

pr. Mihai VALICA

Cetățeni din toată țara sunt așteptați la Pungești!  “Pe Aici Nu Se Forează!”

Atac la guvernanți: mesajul DUR al Părintelui Vasile Lăiu la protestul de la Bârlad

Două mii de persoane au protestat duminică, la Bârlad, împotriva explorării și exploatării gazelor de șist în România.

Acțiunea a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică, încheiându-se fără incidente.

La eveniment, cei prezenți au scandat împotriva Chevron, a președintelui Băsescu și împotriva primului-ministru Victor Ponta.

Protopopul de Bârlad, Părintele Vasile Lăiu, a cerut guvernanților să respecte vocea mulțimii și a cerut să dovedească acuzele la adresa manifestanților, informeză Vremea Nouă.

Le-aș transmite instituțiilor abilitate ale statului sã ne cerceteze dacã ei cred cã noi suntem plãtiți pentru aceste proteste, iar dacã se va dovedi cã nu, sã rãspundã pentru asta cei care sunt plãtiți sã ne denigreze pe noi! Suntem noi proștii României? Suntem ignorati dar nu ignoranți, nu ne mai jigniți inteligența domnilor guvernanți – Părintele Vasile Lăiu

“Ne vom întoarce la Pungești!”, declară reprezentantul Chevron

adevarul chevron

Chevron nu are nicio intentie sã dea înapoi. Încurajatã de rãspunsul Guvernului, compania americanã spune cã e doar o chestiune de timp pânã când operatiunile se vor extinde de la Vaslui si Bârlad spre Constanta. Aceasta este concluzia interviului pe care Thomas Holst, managerul Chevron România l-a acordat publicatiei Adevãrul. În ciuda protestelor din aceastã sãptãmânã de la Pungesti, practic premierul Ponta i-a invitat pe cei de la Chevron sã-si înceapã operatiunile.

EDITORIAL: Chevron a sistat lucrãrile si a dat drumul la javre

Gelu IRIMIA (REDACTOR SEF)

Vã rog sã retineti numele Val Vâlcu, una din javrele Chevronului. Alãturi de Bogdan Chirieac este unul din cei mai tâmpiti ziaristi generati de banii borâti de Chevron în presa românã. Este tâmpit pentru cã nu are nici mãcar un minimum de inteligentã si imaginatie prin care sã emitã un discurs cât de cât logic si credibil. Eu înteleg manipularea, dar mãcar sã fie una inteligentã! Si pentru cã orice afirmatie trebuie doveditã, voi dovedi de ce amintitul ziarist este tâmpit:

” În comunism, rusii ne-au învãtat cã trebuie sã murim pentru o viatã mai bunã. Evident, din promisiune s-a respectat numai prima parte, viata bunã rãmânând pentru altã datã. Totusi, era un demers logic: sã lupti pânã la moarte pentru o viatã mai bunã. În zilele noastre, campania anti-gaze de sist, declansatã tot din Rusia, era cât pe ce sã producã un deces. De aceastã datã, omul murea pentru o viatã mai rea”, Val Vâlcu

Domnule Vâlcu, rusii nu ne-au învãtat nimic. Este adevãrat cã l-au educat la scolile lor pe Ion Iliescu si alti lideri care au adus “democratia” în România, dar asta nu înseamnã cã “ne-au învãtat”. În ceea ce priveste lupta pentru o viatã mai bunã, asta e o chestiune specificã vietii în general. Se numeste instinct de supravietuire! În ceea ce priveste campania anti-gaze de sist, recunosc cã nu stiu unde a fost declansatã la nivel global. Nici nu mã intereseazã! Stiu însã, cã la nivelul judetului Vaslui a fost declansatã de mai multi bârlãdeni, în frunte cu deputatul Solomon. Vã amintesc faptul cã alãturi de deputatul pesedist amintit, acum un an toti pesedistii aflati atunci în opozitie au condamnat explorarea si exploatarea gazelor de sist! Nu-mi amintesc sã fi scris nimeni la acea vreme cã respectivii politicieni români sunt manevrati de interesele rusesti!

“Bune-rele, sondele americane puteau scoate oamenii din foame, asa cum au fãcut-o în Prahova, cel mai bogat judet al tãri”

Cum pot sondele americane sã scoatã oamenii din foame??? Scot americanii gazele si le livreazã sãtenilor din Pungesti? Angajeazã oameni din Pungesti pe post de specialisti în fractionare hidraulicã? Probabil, în Prahova existã multi localnici care lucreazã în domeniul petrolier, dar nu cunosc niciunul din Vaslui angajat, sau posibil viitor angajat la Chevron, în domeniul extragerii gazelor de sist! În plus, multi spun cã Valea Prahovei este bogatã datoritã turismului. Dar, poate domnul Vâlcu crede cã, dupã ce Chevron va înfinge 2800 de sonde în judetul Vaslui, vor veni o groazã de turisti sã le viziteze.

“Cîtiva agenti de influentã ai concurentei de la Est, doi-trei feudali îmbrãcati în sutane, hipsterii locali si multã, multã spaimã, au scos oamenii în stradã, pentru a bloca investitia americanilor”, Val Vâlcu

Bãnuiesc cã faza cu agenturile strãine a învãtat-o domnul Vâlcu de la liderul sãu spiritual, tovarãsul Iliescu, doar cã de data asta e aplicatã în sens invers, agenturile sunt din Est. Oricum, dacã domnul Vâlcu a recunoscut vreun agent de influentã la Pungesti sã ni-l arate si nouã. Sã fie oare mos Munteanu, cel care a fost luat de gât de jandarmi, marele agent? Sau poate nea Costicã Spiridon, trântit si târâit gratios în baltã de jandarmi?

În ceea ce priveste “feudalii îmbãcati în sutane”, mã abtin sã comentez pentru cã unele prostii sunt atât grotesti, încât depãsesc limita logicii. Vreau doar sã mentionez cã la proteste s-au aflat la un moment dat toti locuitorii satului Silistea, cu bãtrâni si copii. Nu era normal ca si pãrintele paroh sã fie alãturi de enoriasi?

Oricum domnul Vâlcu se aflã într-o gravã eroare. Nu cei mentionati de el, adicã feudalii si hipsterii, au scos oamenii în stradã, ci invers. Primii care au fost în stradã au fost sãtenii din Silistea. În ajutorul lor au sãrit oameni din Vaslui, Iasi, Bârlad, etc.

“Dacã ne dorim o dezvoltare industrialã, cu infrastructurã occidentalã si relatii economice capitaliste, atunci sã acceptãm cã deciziile le iau economistii si inginerii, expertii, mai precis, nu persoanele sensibile care stiu sã tipe emotional, dar nu pot sã înteleagã diferenta dintre pânza freaticã si adâncimea de 2000 de metri, la care se foreazã dupã gaze de sist”, Val Vâlcu

Sã mori tu, domnule Vâlcu, cã Chevron va aduce în Vaslui si în România dezvoltare industrialã si infrastructurã occidentalã? Vezi, te rog AICI ce spun expertii pe care îi pomenesti!

În plus, decizia ca Chevron sã vinã în România nu au luat-o economistii si inginerii, ci politicienii. Si asta dupã ce au fost convinsi prin “dialog constructiv” de oficialii firmei americane. Dialogul constructiv, în acceptia politicianului român, înseamnã cã dupã un anumit dialog urmeazã constructia unei vile, case de vacantã, etc. Evident, domnule Vâlcu, dumneata esti un tâmpit si crezi cã politicienii români iau decizii pentru binele poporului si nu pentru binele lor!

La Pungești oamenii din Rezistență sunt întăriți de preoți prin slujbe și predici. Toată susținerea din partea episcopului locului

Cu rugăciuni și proteste pașnice să reușim să-i îndepărtăm

Ce vor face? Vor muta o țară întreagă?

PS Corneliu Barlădeanu “Ne comandã comisari europeni, fără Dumnezeu”

… toți care îl refuzã pe Dumnezeu în viata lor au un viitor care se numeste ruinã. Nici amintirea lor nu mai rãmâne peste veac si în amintirea generatiilor posterioare. 50 de ani a fost un regim politic fãrã Dumnezeu. Ce s-a ales de el? Nici amintirea. Si astãzi suntem la alte regimuri, tot fãrã de Dumnezeu. Ce se va alege de ei? În anii ‘50 în tara aceasta erau comisari sovietici care dictau ce sã lucreze românilor, li se luau pãmânturile, erau întemnitati si cea mai mare parte, floarea intelctualitãtii, a putrezit în temnitele comuniste. Astãzi sunt alti comisari, europeni, tot fãrã de Dumnezeu, care tot la fel fac. Ce se va alege de ei? Ce s-a ales si de ceilalti.

VICTORIE la Pungești: Chevron SUSPENDĂ activitatea privind explorarea gazelor de şist în Siliştea

chevron lies

După o jertfă de trei zile…

…a venit și VICTORIA! RESPECT PENTRU ROMÂNII ADEVĂRAȚI DIN PUNGEȘTI

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Chevron, prioritatea companiei este de a desfăşura o activitate “într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător”.

Chevron suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în Siliştea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

“Chevron poate confirma astăzi (n.r. – joi) suspendarea activităţii în Siliştea, comuna Pungeşti. Prioritatea este să desfăşurăm activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea”, se arată în comunicatul citat.

Peste o sută de persoane din Siliştea (Vaslui) protestează, joi, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist.

În cursul dimineţii de joi, societatea angajată de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist şi-a retras din zonă cele două utilaje – un excavator şi un buldozer -, în huiduielile manifestanţilor.

Aproximativ 500 de persoane din Siliştea, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi.

Miercuri dimineaţă, în localitatea Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat “Cu noi este Dumnezeu”.

În aceste condiţii, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea, pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară.

Miercuri seară, la Siliştea s-au aflat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanţii locali ai forţelor de ordine.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

RESPECT PUNGESTI

Pe aici nu se trece! La Pungești sunt deciși să stea toată noaptea: “Apărăm pământul țării”!

Protestul de la Pungești a primit întăriri de la Mănăstirea Petru-Vodă

Protestatarii de la Pungești nu părăsesc locul pe care-l apără de câteva zile. Sătenii s-au strâns și duminică, peste 200, pe câmpul unde au rezistat în fața utilajelor de la Chevron.

Chiar dacă temperatura a fost foarte scăzută, sătenii au rămas neclintiți și spun că așa va fi de-acum încolo, mai ales că au primit ajutoare din alte zone ale țării.

Rãmânem si facem cu rândul. Ne-am propus sã facem un grup de minim 50 de persoane care sã stea de veghe, indiferent de conditiile meteo. Azi-noapte a fos atât de frig încât am gãsit apa înghetatã în sticle, da nu avem nicio problemã – Ticu Pâslaru, protestatar.

O surpriză a fost apariția călugărilor de la Mănăstirea Petru-Vodă, ctitorie a Părintelui Justin Pârvu. La rândul lor, aceștia sunt deciși să nu cedeze.

Alături de ei, preoții de la Banca și Pungești au ținut, în această seară, o slujbă în fața protestatarilor, sfințind tabăra, informează cotidianul Vremea Nouă.

De altfel, episcopul Hușilor, PS Corneliu, a vorbit astăzi despre ceea ce se întâmplă la Pungești, acuzând amestecul străin în treburile interne ale țării.

Comisarii europeni care, la fel cum se manifestau comisarii sovietici, vin și dau ordine în țara noastrã, însã vor fi uitați de istorie, nu vor fi nimic – PS Corneliu, Episcopul Hușilor

Staretul Melchisedec de la  Putna:

„Cât priveşte problema gazelor de şist, poate că fiecare român de bună-credinţă ar trebui să-şi pună întrebarea: de ce ar fi obligate ţările „sărace” din Estul Europei să accepte exploatarea gazelor de şist, câtă vreme Franţa şi Germania – motoarele Uniunii Europene – au respins-o, chiar dacă şi ele sunt dependente de gazul rusesc? Din studiile şi filmele documentare care au circulat în ultima vreme, înţelegem cu toţii pericolele majore pe care le pune exploatarea gazelor de şist pentru mediul înconjurător. Dreptul la apă curată, la o palmă de pământ nepoluată, este o expresie a dreptului la viaţă. De aceea suntem alături de toţi membrii societăţii noastre – care sunt totodată şi membri ai Bisericii Ortodoxe Române – în lupta pentru apele curate ale României, în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Împreună, cler şi laicat, formăm un popor al lui Dumnezeu şi împreună vom continua să ne apărăm spaţiul nostru vital. ”

Arhimandrit Melchisedec Velnic,  Stareţul Mănăstirii Putna, 18 octombrie 2013

Surse:

apologeticum.ro

activenews.ro

putna.ro

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: