Bucovina Profundă

15 aprilie 2013

O opinie incomoda despre cardul de sanatate

O opinie incomoda despre cardul de sanatate 

Cineva spunea “Daţi-mi controlul asupra monedei naţionale şi mi-e indiferent cine face legile!“

Extrapoland  aceasta formulare la viata noastra cotidiana , am putea spune ca , cei care  detin informatia  referitoare la starea  de sanatate a unui popor, aceia  pot  controla , in bine sau in rau , viata fiecaruia dintre noi.

Introducerea cardului national de sanatate se amana pentru al saptelea an consecutiv. Acest lucru reliefeaza framantari care au avut loc in sistemul de sanatate, care au mai amanat putin monitorizarea noastra  biologica la scara nationala.

Conform normelor din  HG 900/2012 ,cardul de sanatate ar fi trebuit sa fie in buzunarele romanilor la 1 ianuarie 2013,cu recomandari si detalii de folosire, dar  acest lucru s-a amanat din nou,probabil pana in 2014.

Incercand sa ne familiarizam  putin cu terminologia folosita, cuvantul „biometrie „ ne sugereaza folosirea unei nanotehnologii avansate, care furnizeaza  niste dispozitive mici,atasabile unei cartele de material plastic, prin intermediul carora suntem conectati la un sistem central de supraveghere, despre care nu prea stim nimic, dar  in legatura cu care ni se dau asigurari ca ar fi „ de incredere”. Vorbim ,deci, de documente de identificare a fiecaruia dintre noi,care sunt asemanatoare   cartilor de identitate, sau cu permisele auto,  dar, care, pe langa datele personale de identificare (numele, prenumele, precum şi codul numeric personal), inmagazineaza informatii legate de starea de sanatate   a romanilor,detaliata in privinta :  diagnosticelor medicale cu risc vital şi a bolilor cronice, grupelor a sanguine şi a  Rh-ului, dar si date referitoare la   acceptul  exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces (termenul “deces”, insuficient detaliat, nu precizeaza unde s-ar incadra, in aceasta ecuatie ”moartea clinica”).

Datele despre sanatatea noastra, o adevarata  avere, sunt  puse „generos„ la dispozitia unor entitati necunoscute noua , despre care primim  asigurari  si garantii verbale ca „sunt sigure”, ca totul este in „beneficiul „ nostru. Nu avem nici cea mai mica garantie, in afara de vorbe, ca  datele nu  ar putea fi folosite, denaturate, falsificate, de persoane care intra in ecuatia  medic –pacient ca o necunoscuta, ambiguu intitulate „operatori informatici”. Aceste realitati pot avea  implicatii severe , atingandu-se  sfera confidentialitatii , iar softurile rigide, impersonale  si neprietenoase  imbraca , prin efectele lor , haina neconstitutionalitatii.

S-a remarcat o graba din partea autoritatilor , de a anunta aplicarea  acestor masuri, dar si rapiditatea cu care au fost „bifate„ doua –trei  asa-zise „dezbateri publice”  in sapte ani,in care s-au dat asigurari ca vor exista alternative pentru cei care nu vor  accepta cardul de sanatate, dar neconcretizate  cu  vreo decizie in acest sens.

In mod abuziv si scandalos, s-a impus sistemului medical  o platforma informatica  greoaie,inutila in opinia mea, atat timp cat ea nu elimina erorile  din sistem si ingreuneaza activitatea medicului pana la epuizare.

Fara asigurarea unei logistici adecvate,institutiile medicale au purces la executarea  poruncii venite de la sefi, intr-un mod extrem de neomogen, lasand de multe ori pe spinarea” palmasilor „ sistemului atat intreaga raspundere, cat si corvoada introducerii datelor in calculator.

Prcatica  medicala  reala ,cea adevarata,nu cea din hartoage, a demonstrat ca , intreaga platforma informatica (programul SIUI, semnatura electronica , si , in mod sigur, in viitor folosirea cardului de sanatate) ingreuneaza enorm activitatea medicala, ii mareste birocratia, obliga medicii sau personalul auxiliar sa execute o munca pentru care ei nu sunt calificati, toate acestea in detrimentul timpului alocat bolnavului si calitatii actului medical.

In plus , cheltuielile aferente acestei platforme informatice sunt imense, in conditiile in care saracia din sistemul medical public este din ce in ce mai vizibila.

Oare,  decidentii din sistem  si-au pus intrebarea ce se va intampla cand se va introduce in mod concret cardul de sanatate, cand complexitatea introducerii   in programul informatic a  datelor  va fi mult mai mare?

Interesant este ca,  in tot acest  tavalug al raspunderilor, cei care  se contureaza a  fi tapii ispasitori pentru orice eroare legata de acuratetea datelor informatice introduse in sistem ,de confidentialitatea acestora,sunt „furnizorii de servicii medicale”,adica medicii .Cum vor putea contracara ei accesul la informatiile de pe card al unor”terti”? Probabil , va creste mult incidenta cazurilor de malpraxis.

Daca , in conditiile actuale ,  se admite existenta  unui sistem ilegal  de traficare a organelor ,  a  ovulelor, a tesuturilor umane, riscul acesta va creste in mod exponential odata cu aplicarea in cotidianul banal al  tuturor  progreselor tehnologice , care ne aseaza „in rand cu lumea civilizata „.

Cati dintre romani stiu ca trebuie sa-si exprime in timpul vietii refuzul de a dona organe dupa moarte,expunandu-se riscului unor „accidente  nefericite”?Cum vor putea rezolva medicii urgente majore, cand pacientul comatos nu va putea comunica codul de accesare a cardului?

Abordarea   de tip economic, comercial, impusa din ce in ce mai vizibil sistemului de sanatate, in care termenii „eficienta”.”profit”, „randament”,iau locul „calitatii actului medical”,”compasiunii” ,a „milei „ fata de suferinta  omului sarman, schimband perceptia tinerei generatii, dar nu numai, a transformat  medicii  in agenti comerciali ai companiilor farmaceutice  ,de asigurari, deturnand    decizia medicala in  favoarea intereselor acestora.

Pacientul devine „client”,iar   actul medical  devine obiectul cererii si al ofertei, iar principiile  echitatii,accesului egal la sanatate, trec pe plan secundar. Cardul de sanatate, ingloband si informatii legate  de companiile de asigurari la  care pacientul contribuie financiar,  batatoreste calea  spre un sistem de sanatate de tip comerial, in care bogatii vor avea la dispozitie  toate serviciile medicale, iar saracii , probabil , o aspirina.

Atata vreme cat nu exista o bioetica a tehnologiei, cat timp terminologia folosita este ambigua, cat timp comunicarea intre profesii atat de diferite ca medicina si informatica este subliminala,orice esec , sau efect paradoxal este posibil.

Se induce ideea ,mai ales in randul intelectualitatii ca , neacceptarea cardului  de sanatate ar fi un act de fanatism religios, al unor minti neadaptate la „progres”.url

De fapt, se incearca acoperirea vocilor  care refuza inregimentarea electronica , ca un gest de aparare a libertatilor personale fata de sistemul de supraveghere fortata , care ne aduce aminte de lagarele naziste de trista amintire si de regimul  securisto-comunist opresiv , ultimul lasand urme adanci in memoria colectiva romaneasca.

Constatam un punct de vedere realist si critic fata de introducerea cardului de sanatate la domnul Profesor Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului medicilor, ale carui opinii ne imbarbateaza  si pe care le sustinem in totalitate.

Facem un apel la medicii romani,sa inteleaga riscurile la care sunt expusi , ei si familiile lor,precum si populatia pe care o au in grija, prin acceptatrea tacita si indiferenta a acestui sistem electronic de monitorizare si control , care a fost ferm respins in tari mari si mult mai bogate ,ca Marea Britanie, Franta, etc.

Este vorba de apararea libertatilor noastre fundamentale, a demnitatii noastre.Sa demonstram ca ne ridicam la inaltimea cerintelor acestor vremuri tulburi ,asa cum au facut-o si stramosii nostri, care  nu au renuntat la idealurile nationale autentice niciodata.

 

Dr. Mihaela Andronache,  membru ApLR

6 comentarii »

 1. […] Preiau articolul O opinie incomoda despre cardul de sanatate  […]

  Apreciază

  Pingback de O opinie incomoda despre cardul de sanatate | Saccsiv's Weblog — 15 aprilie 2013 @ 09:56 | Răspunde

  • Cardul de sanatate este primul pas Al doilea va fi in introducerea in curentul sancvinic al primului CHIP penru controlul integral al persoanelor.In animale primele experientze sunt deja facute(caini si-au atacat proprii propritarii la o comanda facuta de cine? )stiatzi? Este drumul care apare incet in presa si trebuie combatat cu vehementzaUnde este ascuns sistemul care vrea sa controleze umanitatea? Dupa primele rezultate comentate,presei i s-a astupat gura….La ce sa ne mai asteptam in viitor????

   Apreciază

   Comentariu de DAN BOGHIU — 16 octombrie 2014 @ 11:24 | Răspunde

 2. Felicitari! Un mod categoric de a descrie starea de fapt, fara a ne mai ascunde dupa deget!

  Apreciază

  Comentariu de pavel — 15 aprilie 2013 @ 14:39 | Răspunde

 3. […] Dr. Mihaela Andronache,  membru ApLR Sursa : bucovinaprofunda.wordpress.com […]

  Apreciază

  Pingback de O opinie incomoda despre cardul de sanatate - Asociaţia pentru Libertatea Românilor — 15 aprilie 2013 @ 21:39 | Răspunde

 4. […] O OPINIE FOARTE INCOMODĂ DESPRE CARDUL DE SĂNĂTATE […]

  Apreciază

  Pingback de CARDUL DE SĂNĂTATE / CARDURILE CU CIP-URI RFID – argumente pentru a le refuza | † DOAR ORTODOX † — 20 septembrie 2014 @ 15:50 | Răspunde

 5. La inceput de 2016, in proportie de 70% au acest tip de document (acceptat). Niciun fel de comentariu… zadarnica atata vorbarie… zadarnice atatea argumente … zadarnic atat sfat.

  Apreciază

  Comentariu de andr3y7 — 4 aprilie 2016 @ 20:01 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: