Bucovina Profundă

21 martie 2012

Nicolae Tesla – unul din cei mai mari inventatori din lume a fost (istro-)român şi ortodox

Nicolae Tesla – unul din cei mai mari inventatori din lume a fost (istro-)român şi ortodox

Pe scurt despre Nicolae Tesla

Ocupatia: fizician, inginer, inventator
Data nasterii: 10 iulie 1856
Locul nasterii: Smiljan, Croatia
Parinti: Milutin Teslea si Gica Mandici
Frati: un frate- Dan si 3 surori- Anghelina, Milica si Mariţa
Data si locul decesului: 7 ianuarie 1943- New York City,  S.U.A.
Nationalitate: americana
Etnie: istro-română
Religie: ortodoxă
Starea civila: necasatorit
Studii: Universitatea Politehnica din Graz, Austria

Nikola Tesla ( n. 10 iulie 1856, satul Smiljan, în apropiere de Gospić, Croația, pe atunci Granița Militară Croată – d. 7 ianuarie 1943, New York) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic și inginer electrician american de origine istro-romana. Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol 19 și începutului de secol 20.[judecată de valoare] Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazate, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
Una dintre cele mai importante invenții ale sale este generatorul de curent alternativ, contribuind de asemenea la construirea hidrocentralei de lângă Cascada Niagara.

În Statele Unite ale Americii, faima lui Tesla rivalizează în istorie și cultură populară cu cea a altui mare inventator Thomas Edison.  După demonstrația sa de transmisie de semnale fără fir în anul 1893 și după ce a câștigat în „Războiul Curenților”, dovedind avantajele transmisiei la distanță a curentului alternativ, în comparație cu curentul continuu, al cărui adept era Edison, el a fost recunoscut ca cel mai mare inginer electrician al Americii. O mare parte din munca sa de început a pus bazele ingineriei electrice moderne, iar descoperirile sale științifice sunt de o importanță colosală. Cum niciodată nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sărac și uitat la vârsta de 86 de ani. În ultimii ani de viață, Tesla era privit ca un om de știință nebun remarcându-se prin declarații bizare despre posibile dezvoltări științifice.

Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizația modernă oriunde este folosită electricitatea.  Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, știința calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice. Tesla considera cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către știință drept cea mai nobilă metodă de îmbunătățire a condiției umane cu ajutorul principiilor științei și progresului industrial și una care să fie compatibilă cu natura. Totuși, o parte din munca sa a fost ultilizată de alţii într-un mod mai puțin ortodox și într-un mod controversat, pentru a susține pseudo teorii științifice, teorii despre OZN-uri și ocultism-ul New Age.

Cu numele său a fost botezată unitatea de măsură a inducției magnetice din Sistemul Internațional (1 Tesla = 1T).

Savantul Nicolae Tesla, cunoscut sub numele Nikola Tesla, are origine istro-romana si s-a nascut la 10 iulie 1856, in Smiljan, Croatia. Era fiul preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici. A avut un frate Dan, care a murit tanar, intr-un accident, si trei surori: Anghelina, Milica si Marita. Familia s-a numit Draghici, dar au preluat porecla bunicului care era dulgher (teslar).

Cariera:

A studiat la Karlovat si la Politehnica din Graz (1875-1881). Inca din timpul facultatii s-a aratat interesat de utilizarea curentului alternativ. A urmat cursuri de fizica si matematica avansata la Universitatea din Praga.

In 1881 sa mutat la Budapesta si a lucrat la o companie de telegraf. A devenit electrician sef al companiei si in acea perioada a inventat un dispozitiv cons
iderat a fi primul telefon, lucrand apoi ca inginer pentru primul sistem de telefonie din Ungaria.

A plecat apoi la Maribor, in Slovenia, unde a lucrat ca inginer asistent si in 1882 s-a mutat la Paris si a lucrat la Continental Edison Company, aducand imbunatatiri echipamentelor electrice.

In 1884 a emigrat in S.U.A., la insistentele lui Charles Bechelore, asistent al lui Edison si a lucrat mai intai la firma Edison Machine Works. Pentru ca Edison a refuzat sa-i plateasca premiul de 50 000 de dolari promisi pentru realizarea unui generator de curent continuu, Tesla a demisionat si in 1885 a fondat propria sa companie, Tesla Electric Light & Manufacturing, incendiata ca din intamplare dupa cateva luni.

In 1887 a construit primul motor cu inductie, prezentat in 1888 la Intitutul American al Inginerilor Electricieni (IEEE ). A fost vicepresedinte al acestui institut intre 1892 – 1894. In 1888 a inceput colaborarea cu George Westinghouse, la laboratoarele companiei Westinghouse Electric Manufacturing & Company din Pittsburgh.

In 1891 realiza bobina Tesla, care ridica tensiunea la sute de mii de volti., pentru a intra in rezonanta cu energiile mediului, in 1898 facea o demonstratie publica a dirijarii prin radio, de la mare distanta a unei nave fara echipaj. In 1899, in Colorado, a construit un post de radio de 220 kw si a realizat prin telegrafie fara fir transmisii la distanta de 1000 km. In acelasi timp aprindea de la distanta, corpurile de iluminat din oras si obtinea tensiuni de 12 milioane de volti.

Cea mai mare spectaculoasa inventie a fost o antena care emitea energie neconsumabila pe sute de km, care putea face inutil petrolul sau energia produsa de termocentrale si hidrocentrale. Fondurile necesare acestui experiment i-au fost taiate insa.

A fost preocupat de filosofia vedica, de invataturile lui Swami Vivekananda.

A devenit cetatean american in 1891 si a murit sarac si uitat la 86 de ani, in New York.

De ce este faimos Nikola Tesla?

Nicolae Tesla a fost un pionier in electricitate, telefonie, robotica, balistica, fizica teoretica si nucleara, a contribuit la construirea hidrocentralei de la Cascada Niagara. Numele sau a fost dat unitatii de masura a inductiei magnetice din Sistemul International (Tesla). Canalul american Discovery l-a numit unul dintre „cei mai mari 100 de americani”. Anul 2006 a fost proclamat de UNESCO si guvernele Serbiei si Croatiei Anul Nikola Tesla.

De ce ne place Nikola Tesla?

A fost (istro-)român, ortodox, a fost  preocupat de filosofie, a emis teorii despre OZN-uri (experiment Philadelphya), despre controlul vremii cu ajutorul energiei electrice, a realizat primul sistem de comunicaţie wireless.

Read more: http://biografii.famouswhy.ro/nikola_tesla/#ixzz1KHblxnsU

Un comentariu »

  1. Reblogged this on lenalina.

    Apreciază

    Comentariu de lenalina — 21 martie 2012 @ 15:07 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: