Bucovina Profundă

6 martie 2012

Gabriel Constantinescu, 6 martie, 2 ani de la nasterea sa intru vesnicie

Filed under: Fabian Seiche,România Profundă,sfintii inchisorilor — Mircea Puşcaşu @ 14:33
Tags: ,

6 martie, pomenirea mărturisitorului

Gabriel Constantinescu (1921-2010)

Născut la 5 nov. 1921 ca fiu al scriitorului sibian Paul Constant (1895-1981). Ofiţer în vechea armată regală a României, a trecut prin toate „vămile” războiului şi dictaturilor secolului XX: frontul de Răsărit, prizonier la ruşi (Oranki, Manastirca, Krasnigorsk, Gorki, Mariteiska, Marsansk), închisorile comuniste din România (securitatea din Sibiu, Ministerul de Interne, Jilava, Aiud, Canal-Peninsula, Baia Sprie, Valea Nistrului, Lugoj, Gherla), domiciliu obligatoriu în Bărăgan (Satu Nou-Viişoara). Apoi marginalizarea socio-profesională şi permanentele hărţuieli ale Securităţii până în 1989.

Căsătorit cu o fostă deţinută politic, Maria Blaj, o vrednică  şi jertfelnică soţie, este tatăl a două fete: Ligia-Mihaela şi Eugenia-Tatiana. După 1989 este şi bunicul a două nepoate. În pofida încercărilor, a reuşit, după ce făcuse Filosofia în scurtul răgaz de libertate, să obţină la o vârstă înaintată licenţa în Cibernetică. În ianuarie 1990 a întemeiat la Sibiu revista Puncte Cardinale, al cărei director a fost până la moarte, apărând fără întrerupere.

A debutat editorial cu volumul Filosofia arabă a istoriei. Ibn Haldun (Ed. Anastasia, 1996), teza de doctorat în Filosofie. A publicat, printre altele, volumele: Evreii în România (secolele XVI-X), 2000), Gâlceava anticomunistului cu lumea. Cronica unui deceniu de tranziţie (Ed. Christiana, 2002), Şah la rege. Declinul monarhiei române în secolul XX (Ed. Christiana, 2007) ş.a.

„Patriarhul” Punctelor Cardinale s-a mutat la cele veşnice în 6 martie 2010 la Sibiu. A fost o icoană vie a datoriei faţă de Dumnezeu, de neam, de generaţia sa, de propria conştiinţă morală şi intelectuală. Sunt multe de cercetat în cazul său pentru a descoperi aspectul creştin, mistic şi sfinţitor pentru a fi aşezat şi mai bine în conştiinţa poporului. Pentru tot ce a suferit, a mărturisit prin viu grai sau în scris, merită a fi aşezat în rândul marilor mărturisitori ai neamului românesc şi ai Bisericii Ortodoxe.

 

Fabian Seiche

Vezi  aici  ŞAH LA REGE:

(click pe imagine)

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: