Bucovina Profundă

6 martie 2012

Filon Verca a plecat la Hristos pe 20 februarie 2012 . Bonus cartea: Paraşutaţi în România vândută – Filon Verca .pdf

Filon Verca 

(1915-2012)

Am primit trista veste că pe 20 februarie 2012, la Meaux, Franţa, a trecut la Domnul Filon Verca, luptător anticomunist, figură marcantă a Mişcării Legionare şi a luptei de rezistenţă naţională.

 Filon Verca s-a născut la începutul lui septembrie 1915 la Petroșnița, Caraş Severin. Intră în Miişcarea Legionară, iar după lovitura de stat a lui Antonescu din ianuarie 1941 este arestat şi dus în Germania. Momentul 23 august 1944 îl prinde în lagărul din Buchenwald-Fichtenheim, care este bombardat intenţionat de aliaţi cu scopul de a-i omorî pe legionari – peste 400 la număr. Dumnezeu însă îl scapă printr-o minune.

Bombele au căzut într-o pădure la 200 metri mai departe de ei, răzând toţi copacii şi răscolind pământul, barăcile transformate în dărâmături, iar a lui atinsă de o bombă în plin şi în locul ei o gaură de 6-7 metri adâncime. Acesta a fost cadoul aliaţilor! Locuinţele ofiţerilor germani n-au fost atinse nici una.

Filon pleacă la Viena pentru a organiza rezistenţa alături de comandantul Horia Sima. Va fi paraşutat în ţară într-o echipă cu Nicu Bălănescu, Ion Chirilă, Ion Carapantea, Tismănaru şi încă unul. La 9 dec. 1944 prima echipă debarca în ţară pentru a ajuta populaţia împotriva comunismului. Prin trădare nu mai ajung să debarce la Teregova, aproape de locul său natal, ci într-un cătun, Bunila, din fundul Ardealului. Doar printr-o minune scapă cu viaţă toţi, deoarece s-a încercat aruncarea lor fără paraşute din avion (trădarea locotenentului Pfeifer). „Tot cancerul trădării muşca din plin”, notează Filon.

Un timp se ascunde, dar a fost arestat de comunişti la 3 august 1947, chiar în ziua când trebuia să se căsătorească. Motivele erau: propaganda legionară printre elevii din Caransebeş şi activitatea subversivă. A fost dus la Siguranţa din Timişoara, apoila Curtea Marţială în aşteptarea unui proces din care putea să se aleagă cu o condamnare de cel puţin 20 ani. Împreună cu alţi doi camarazi însă, a reuşit să evadeze din închisoare şi să fugă pe muntele Nemanu Mare, unde a stat ascuns un timp, alcătuind un nou grup de rezistenţă armată din câteva persoane apropiate.

Traian Golea, Gh. Cretu, Filon Verca și Mircea Dimitriu

Traian Golea, Gh. Cretu, Filon Verca și Mircea Dimitriu

Fiind iarăşi arestat, chiar pe Nemanu, Filon a ajuns din nou la Securitatea din Timişoara, fiind preluat de maiorul Aurel Moiş. Temerar, a reuşit să evadeze încă o dată, din celula nr. 10 a Securităţii, la 22 august 1948. Între timp, mişcarea de rezistenţă luase o mare amploare în întregul Banat. Verca s-a refugiat în apropiere de localitatea natală, tot pe culmile Nemanului Mare. Acolo i-a întâlnit pe Spiru Blănaru, pe care l-a împuternicit cu conducerea Mişcării Legionare din zona de sud a judeţului Severin, pe Petre Domăşneanu şi pe Zaharia Marineasa, împreună cu alţi membri.

Despre Spiru mărturiseşte: „ne spunea mereu, că totul rezidă în felul cum vom sfârşi. Depinde doar de noi de a alege modul, pentru ca jertfa noastră să fie de folos Neamului, istoriei noastre. El considera jertfa noastră ca o necesitate, că numai aşa vom putea înscrie pe răbojul istoriei o pagină demnă de reţinut, peste timp, din care se va inspira tineretul de mâine. El lupta contra celor două apucături ale comunismului: cotropitor de naţii şi antihrist, pentru că Spiru întruchipa esenţa pură de român şi creştin.” (F. Verca, „Dreptul la adevăr”, vol. 1, 2007, p.116)

La a doua evadare, fiind pasibil de 20 ani muncă silnică, a riscat moartea. Dumnezeu l-a salvat şi de aici. Rugăciunea, credinţa în Dumnezeu au avut un rol determinant, fiind un om profund credincios. „Cum se poate explica această scenă care mi-a salvat viata? Un singur răspuns. Puterea divină care mi-a sugerat cuvintele, ca şi visul clopotelor care m-au avertizat. Trăiam tot parcursul meu, cu teama de a fi prins, rugându-mă lui Dumnezeu să nu mă părăsească. Îl simţeam aproape, mă lua de mână să nu mă pierd”.

A trecut graniţa alături de alţi camarazi în septembrie 1948, în Iugoslavia, spre a pregăti de la Viena aceeaşi rezistenţă anticomunistă. După multe încercări se va stabili în Franţa, făcând parte din comandamentul (conducerea) Mişcării şi unde trăieşte şi astăzi cu sufletul la ţara lui dragă.

Filon Verca (stânga) în Spania, împreună cu generalul Chirnoagă şi cu Radu Ghenea

Filon Verca (stânga) în Spania, împreună cu generalul Chirnoagă şi cu Radu Ghenea

După 1989 se implică activ în evenimentele din ţară, sprijină acţiuni, scrie articole şi cărţi despre cunoaşterea adevărului, a istoriei neamului nostru. A fost mulţi ani cântăreţ la o biserică românească din Franţa, rămânând acelaşi om profund înduhovnicit.

„Creştinismul nu moare în sufletul omului, el are perioade de absenţă, în decursul anilor. Dovada rezidă în durata lui de 2000 de ani. Vieţile sfinţilor sunt piscuri de trăire. Aşa sunt si jertfele unor generaţii, cum a fost jertfa lui Moţa-Marin, primii martiri daţi de lupta împotriva comunismului, care au strigat că se trage cu mitraliera în obrazul lui Hristos şi că trebuiesc opriţi diavolii roşii şi cu toate că evenimentele ulterioare le-au dat dreptate, asaltul socialismului roşu continuă şi azi contra creştinismului şi naţiunilor.” (Permanenţe, mai 2008)

Cf: http://www.miscarea.net/verca-parasutati.htm

Filon Verca, „Paraşutaţi în România vândută”, 1987

(click pe imaginea copertii de mai jos

pentru a descarca gratuit cartea )

Un comentariu »

  1. […] veți descoperi o altă carte apărută la editura Ionescu, semnată de Filon Verca, un fost legionar care a decedat în 2012: "Dreptul la adevăr: Contribuţia […]

    Apreciază

    Pingback de Am mers la Caransebeş să căutăm cartea premierului. Am găsit falsuri şi editura unui ofiţer de Miliţie — 3 aprilie 2017 @ 22:46 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: