Bucovina Profundă

13 decembrie 2011

Mircea Nicolau a trecut la Domnul

Filed under: Miscarea Legionara,sfintii inchisorilor — Mircea Puşcaşu @ 11:29

Conducatorul Miscarii Legionare,

Mircea Nicolau, a trecut la Domnul

Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de Sfintii inchisorilor!

In aceasta dimineata, de ziua praznuirii sfantului ierarh Spiridon, sufletul marturisitorului Mircea Nicolau a plecat la Domnul. Cu 22 de ani de temnita grea si cu o varsta inaintata, de 97 de ani, presedintele in functie al Miscarii Legionare a luptat pana in ultimele clipe pentru continuitatea miscarii de reinnoire spirituala si nationala, cea a Sfantului Arhanghel Mihail. Trupul este depus la biserie Ilie Gorgani, din Bucuresti, iar miercuri va avea loc inmormantarea. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze cu dreptii neamului romanesc.

 

Mircea Nicolau s-a nascut in Bucuresti, in 1914. Familia tatalui este din Aminciu (Macedonia), iar a mamei, din vechiul regat. Licentiat al Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti ii are printre profesori pe: Nae Ionescu, C. Radulescu-Motru, P.P. Negulescu, Tudor Vianu, George Oprescu, Gh. Zapan, Mircea eliade, Mircea Vulcanescu.
In primii ani de studentie intra in Miscarea Legionara, in familia de cuiburi condusa de pictorul Alexandru Basarab. In 1937 este secretar al organizatiei judetene Ialomita. Participa la activitatea Legiunii de-a lungul prigoanei 1938-1940. In 1939 preia conducerea corpului Razleti de la Virgil Mihailescu. De la inceputul lui ianuarie 1939, il insoteste pe Horia Sima si-l conduce la diferite gazde, pana la plecarea acestuia peste granita, in februarie 1939. Impreuna cu Ilie Nicolescu si Ion Nicolau infiinteza in Bucuresti un nucleu de legatura cu tara. In martie 1939 este arestat si i se da drumul dupa o saptamana de cercetari neconcludente. Este imediat inrolat in armata pentru a fi tinut sub supraveghere. Participa la actiunea 3-6 septembrie 1940, de rasturnare a regelui Carol al II-lea, in grupul care ocupa chestura Brasov.

In octombrie 1940, este numit, prin decizie ministeriala inspector special de politie al regiunii Oltenia. Dupa lovitura de stat a generalului Antonescu, de la 21-23 ianuaria 1941 este condamnat la moarte, in lipsa, de catre Tribunalul Militar Craiova, printr-o interpretare abuziva a legii. Arestat in iulie 1941, sufera aceasta condamnare pana in decembrie, cand este judecat dupa o noua incadrare penala si primeste 15 ani de munca silnica. Rejudecat, in acelasi proces, este achitat si pus in libertate, in 1946.
In 1947 intra in reteaua de activitate anticomunista organizata de Nicolae Petrascu. Conduce capitala si intretine o parte din legaturile cu provincia. Dupa arestarile din 14/15 mai 1948, cand Nistor Chioreanu ia conducerea legionarilor ramasi liberi, el il ajuta pe acesta la refacerea legaturilor dintre compartimentele Miscarii.
Este arestat in iulie 1948, condamnat la munca silnica pe viata, in 1949, iar la 1 august 1964 este eliberat prin decretul de gratiere, numarul 411.
Regimul comunist refuza sa-l numeasca intr-o functie conform pregatirii sale profesionale, astfel ca indeplineste diferite munci; de la fierar betonist la calculator de devize. Dupa schimbarile din 1989 participa la o serie de simpozioane si lansari de carte cu tematica crestina, nationala, legionara si conferentiaza in mai multe centre culturale din tara. Este presedinte al Fundatiei George Manu si prim-redactor al revistei Permanente.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!

sursa:  Apologeticum

7 comentarii »

 1. Mircea Nicolau a fost seful ML, nu presedinte! denumirea asta nu există in cadrul ei.
  „Ca o lacrima de sange / A cazut o stea / Drum de foc si biruinta / Pentru Garda ta”.
  M. Nicolau a biruit! ML a biruit! Desi inimile noastre sangereaza nemangaiate.

  „Important este nu să birui aici, ci să birui dincolo, Dumnezeu să te binecuvânteze pentru viaţa pe care ai dus-o aici, pe pământ. şi, de altminteri, deviza lui Corneliu Codreanu: „A trăi, a duce o luptă aici, pe pământ, este egal cu suferinţa. Important este nu să biruim aici, ci adevărata biruinţă este Învierea“ (Mircea Nicolau).

  Apreciază

  Comentariu de Fabian — 13 decembrie 2011 @ 16:36 | Răspunde

 2. VESNICA POMENIRE!

  TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL!

  Apreciază

  Comentariu de Mos Ioan — 14 decembrie 2011 @ 19:09 | Răspunde

 3. Foarte frumos vorbeste Mircea Nicolau, a avut ca profesori unele dintre cele mai mari personalitati universitare. Te cucereste vorbind. Am pierdut o mare personalitate, un om patriot, un profesor, care a suferit in inchisorile comuniste 22 de ani, unde a cunoscut si imbarbatat tot ce a avut mai bun Romania, atatia oameni minunati, inchisi de un regim declarat ateu. Despre acesta doar ML a avertizat inainte de 1945, erau poate singurii care vorbeau despre acel pericol, care atentionau despre crimele impotriva umanitatii facute de bolsevici la o distanta mica de noi, in timp ce alti politicieni, habar nu aveau sau nu vroiau sa ia in seama. La inmormantare au participat oameni pe care generatiile viitoare ar fi vrut sa ii vada, oameni care au scris acele carti despre sfintii inchisorilor si asa am ajuns sa-i cunoastem si noi pe acei sfinti, Pe langa surorile lui Gafencu, oameni din asociatia fostilor detinuti politici, oameni care au trait suferinta de la Pitesti, care au fost inchisi nedrept in primul rand pentru credinta lor in Hristos si dorinta de a urma poruncilor Lui in viata. O sa ne dorim sa-i vedem pe acesti minunati aparatori ai adevarului si o sa fim intrebati de alte generatii despre ei, asa cum acum, dupa ce am vazut materialul de mai sus, as fi vrut sa-l mai aud macar in inregistrari. pe Mircea Nicolau. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l numere cu sfintii inchisorilor.

  Apreciază

  Comentariu de erasmus — 14 decembrie 2011 @ 22:35 | Răspunde

 4. Un roman absolut Mircea Nicolau! Dumnezeu sa-l ierte!

  Apreciază

  Comentariu de emilian — 17 decembrie 2011 @ 12:17 | Răspunde

 5. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca cu sfintii! Vesnica pomenire! Traiasca Mircea Nicolau! Traiasca Legiunea si Capitanul! TRAIASCA ROMANIA BIRUITOARE INTRU HRISTOS!

  Apreciază

  Comentariu de daniel — 20 ianuarie 2012 @ 21:44 | Răspunde

 6. […] Mircea Nicolau a trecut la DomnulÎn “Miscarea Legionara” […]

  Apreciază

  Pingback de PRECIZARI IMPORTANTE – STOP NORWAY — 15 mai 2016 @ 11:18 | Răspunde

 7. Nu reusesc sa înteleg fascinatia cu miscarea legionara! Adica, totusi… suntem în secolul XXI, fascismul si nazismul au cauzat al doilea razboi mondial, distrugeri fara precedent si s-au soldat în Europa cu zeci de milioane de morti. OK, Garda, Capitanul etc sunt toate vorbe mari, te fac mai mult sau mai putin sa suni patriot când, din graba, nu poti sa gasesti un reper national solid; dar sunteti la curent cu încercarile de lovituri de stat legionare, cu rebeliunea legionara din 1941, asasinatele politice care au destabilizat statul român… ? Eu unul am citit despre legionarii care l-au asasinat pe Nicolae Iorga si pe Armand Calinescu… am auzit si de Pogromul de la Bucuresti… E ceva pozitiv in asta, din puctul dvs de vedere?

  Apreciază

  Comentariu de Dan Popescu — 3 noiembrie 2019 @ 03:28 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: