Bucovina Profundă

4 octombrie 2011

4 octombrie: Pomenirea Elisabetei Rizea

Filed under: sfintii români,sinaxar — Mircea Puşcaşu @ 14:05

Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să ştiu că s-a limpezit lumea

Elisabeta Rizea

(1912-2003)

 S-a născut într-o familie de ţărani, în apropiere de Curtea de Argeş, ca nepoată a fruntaşului ţărănist Gheorghe Şuta, ucis de securitate în 1948. A făcut 13 ani de temniţă grea pentru că a sprijinit activ „Banda Teroristă” Arsenescu-Arnăuţoiu. „Bandiţii” sunt de fapt, eroii rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraşului.

A fost o femeie simplă de la ţară, cu o bucată mică de pământ, o căsuţă modestă din lemn acoperită cu şindrilă şi în curte câteva animale. Îmbrăcămintea ei era portul naţional, brodat cu modele în culorile alb-negru. A abandonat şcoala la vârsta de 14 ani pentru a-şi urma destinul: acela de a-şi duce existenţa din munca pământului. După 1945 s-a alăturat rezistenţei şi i-a aprovizionat timp de 4 ani pe luptătorii din munţi cu mâncare şi bani. Opoziţia ei faţă de exproprierea comunistă şi faptul că soţul ei, Gheorghe, s-a alăturat luptătorilor din munţi, i-au adus torturi şi ani grei de închisoare. A fost numită „duşman al poporului”, gospodăria etichetată „casă de bandiţi”, iar în cele din urmă prinsă de miliţie, condamnată la 7 ani de închisoare. În faimoasa închisoare de la Piteşti, Elisabeta a fost pusă în lanţuri şi închisă în celulă de maximă securitate.

Eliberată în primăvara anului 1958, Elisabeta continuă să ia legătura cu ofiţerii din Rezistenţă prin intermediul unei „căsuţe poştale” din scorbura unui copac din Valea Morii. Când conducătorul rezistenţei, Gheorghe Arsenescu, a fost arestat în 1961, ea este arestată din nou şi sentinţa îi este prelungită la 25 de ani. A fost transferată la închisoarea Mislea, închisoarea centrală a femeilor, unde a stat închisă alături de doamna Niculina Mihalache şi de zeci de femei legionare. A fost torturată pentru ideile ei: atârnată cu părul de un cârlig şi bătută până la pierderea cunoştinţei. „După ce mi-au tras masa de sub picioare, au început să mă bată cu un băţ până la sânge. Mi-au rupt câteva coaste şi am leşinat. Îmi făceam cruce cu limba în cerul gurii şi mă rugam la Dumnezeu să mă ajute să nu spun nimic”. A fost eliberată din închisoare în 1964, cu decretul. Timp de aproape 30 de ani a fost ţinută sub supravegherea organelor de anchetă. Era chemată permanent la interogatorii şi împreună cu soţul său erau consideraţi „duşmani ai poporului”.

Povestea ei a fost publicată în ziarele româneşti şi prezentată în documentarele despre perioada comunistă. La alegerile din mai 1990, îndemna ţăranii României „să nu aleagă un singur partid”. În replică, autorităţile au internat-o în spitalul din Piteşti pentru „diagnosticare”, dar a reuşit să fugă. Primul interviu a apărut în serialul pentru televiziune Memorialul durerii. Acest prim interviu a fost făcut în 1992, când o mare parte din sat era împotriva ridicării unei troiţe în memoria fraţilor ei din munţi. După difuzarea interviului, au început să vină oamenii la ea, să i se ia interviuri. Imaginea şi discursul ei au fost folosite la maximum de Convenţia Democrată (CDR) a lui Emil Constantinescu, astfel credibilitatea CDR se datorează în parte şi Elisabetei Rizea. Din păcate promisiunile făcute de politicieni au fost uitate după câştigarea alegerilor. Mama Rizea a fost folosită ca o unealtă politică, o carte bună de jucat în faţa alegătorilor.

În mai 2001, a fost vizitată de Regele Mihai I, pe care îl cunoscuse în copilărie. „Spunea ghicitori, iar eu râdeam. Odată, am copt împreună porumb, dar mie mi-a dat partea cu boabele mai mari”, povesteşte ea. „Până oi muri îl iubesc ca pe ochii din cap. Doresc să fie regele României, să fie mereu în ţară”. Regele Mihai şi regina Ana au luat prânzul împreună cu Elisabeta Rizea, care i-a servit cu ouă roşii, cozonac şi vin.

Elisabeta Rizea a plecat dintre noi la 4 octombrie 2003, la 91 de ani. „Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să ştiu că s-a limpezit lumea” spunea ea. A plecat la Domnul şi lumea nu s-a limpezit încă, cine ştie cât o să mai dureze până la limpezirea ei. Cu siguranţă aşteaptă de acolo de sus să i se împlinească dorinţa pentru care a luptat o viaţă întreagă şi pentru care a plătit cu sânge şi lacrimi.

„De când m-au adus din puşcărie, eu am mers târâş. Făceam toate drăciile contra comunismului. Îmi dam drumu’ pe scară în cămaşă dă noapte, să creadă că intru-n closet. Aveam cuiele scoase la două uluci şi treceam dincolo. Băgam mâncarea pentru partizani într-o grămadă mare de crăci. Ce auzeam scriam şi puneam hârtia într-o scorbură. Puneam cană pe perete, ţineam urechea pe fundu’ cănii şi auzeam ce vorbeau securiştii în camera de-alături. Căpitanu’ Cârnu era din Bacău. El m-a schingiuit. Eu trăiesc încârligată, cum sunt, şi cu genunchii scoşi, şi el nu mai e! M-a operat Maiestatea (Regele Mihai I) la spitalul de lângă Foişorul de Foc. Maiestatea a plătit. Mi-au pus cârlige la genunchi, cum puneam eu la perdele. Nu mai am păr deloc, uite! Şi uite în fotografie ce păr bogat am avut, şi salbă de aur. Mi-au luat tot comuniştii. Ginerele, cuscrul, toţi au făcut puşcărie pentru că eu am dat de mâncare la partizani. Mă aducea lumea cu ţoala acasă. Ultima dată, a venit Cârnu cu ăla de cauciuc şi o curea pe mână. „Spune!” N-am spus. M-a legat de mâini cu unu’ care-a murit şi el pe şoseaua spre Bucureşti. „Îţi dăm 300 de lei!”. „Domnule căpitan, eu nu sunt Iuda, să-i vânz pe 30 de arginţi”… M-a trântit pe jos. M-a legat şi m-a bătut cu cauciucu’, de la ceafă la călcâi, şi pe stânga, şi pe dreapta. A dat Domnu’ de-a murit şi eu trăiesc, na! Da’ n-am luat banii lui. Apoi, m-au suit legată pe un scaun, de pe scaun pe masă, de pe masă, pe alt scaun. Mi-a zvârlit basmaua din cap. „Spune!”. Purtam coadă cu funtă. Mi-au aruncat fota şi am rămas în ie. Mi-a legat coada sub cârligu’ de lampă din casa boierului. Coada era groasă. Eram şi eu altfel la 38 de ani… Cârnu mi-a tras scaunu’, alălalt mi-a tras şi masa. Coada mi-a rămas în cârlig şi eu am căzut la pământ. Aşa mi-au smuls păru’. Am făcut tratament şi nu mi-a mai crescut. Da’ tot nu i-am vândut”.

“Martiri si marturisitori romani din secolul XX” – Fabian Seiche

Memorialul Durerii – Episodul 24 – Viteaza din Nucşoară

Cititi si :

Mesajul testamentar al Mariei Iordache – Maica Mihaela de la Vladimireşti

10 iulie – Martiriul Nicoletei Nicolescu – torturată şi arsă de vie la crematoriul din Bucureşti

Mărturii cutremurătoare despre moartea Cuviosului Mucenic Daniil Sandu Tudor, în iureşul anchetei de la Aiud

MASACRUL din 21-22 septembrie 1939: 252 de legionari ucisi fara proces din ordinul regelui Carol al II-lea (FOTO+VIDEO)

Spiru Blanaru – asasinat in Padurea Verde, Timisoara, pe 16 iulie 1949

10 iulie – pomenirea marturisitorului Traian Braileanu, care in temnita Aiudului in chinuri s-a savarsit

Marturisitorul Constantin Iulian – 3 inregistrari VIDEO de exceptie

29 aprilie: pomenirea Marturisitorului Radu Gyr- Apostol şi poet al temniţelor

Virgil Maxim: Cuvânt către Neamul Românesc

Petre Ţuţea (1902-1991) – 3 decembrie, pomenirea marelui filosof mărturisitor

Mărturia lui Emil Cioran despre  Corneliu Codreanu – Profilul interior al Căpitanului, văzut de Emil Cioran în 1940

17 comentarii »

 1. Doamne ajuta!
  vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar la fel cum a facut si fratii de la sacciv,apologeticum si razboi intru cuvant!este vorba de un copil,DAVID,CARE LA NUMAI UN AN ESTE PARALIZAT DE MAINII SI PICIORUSE.Va las link-ul de unde puteti lua mai multe informatii http://sansapentrudavid.wordpress.com/
  Sa fim uniti!
  Astept raspuns la pagina mea de e-mail botosaneanulortodox@yahoo.com

  Apreciază

  Comentariu de BOTOSANEANUL ORTODOX — 4 octombrie 2011 @ 16:34 | Răspunde

 2. […] 4 octombrie: Pomenirea Elisabetei Rizea […]

  Apreciază

  Pingback de ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (06.10.2011) « Saccsiv's Weblog — 6 octombrie 2011 @ 20:19 | Răspunde

 3. Doamne ce femeie cu coloana vertebrala…. Ce nemernici au putut sa fie,sa chinuie in asa hal bieti romani care au iubit tarisoara aceasta. Cinste ei,iar Dumnezeu s-ai dea pace,bucurie si fericire in lumea in care e acum.

  Apreciază

  Comentariu de gabriela dobrescu — 5 octombrie 2012 @ 20:51 | Răspunde

 4. impresionabta viata acestei eroine romance Plecaciune si adinc respedt memoriei sale Nu trebuiesc uitati nici calaii care au facut aceste fapte mizerabile

  Apreciază

  Comentariu de Bratoloveanu — 6 octombrie 2012 @ 12:11 | Răspunde

 5. Elizabeta Rizea mi se pare a fi o icoana.Ce se poate spune despre o icoana?Fa o plecaciune si mergi mai departe…Ma simt prea mic,prea de nimic sa pot spune in fata acesteia ceva.Cat despre cei care au torurat-o,Dumnezeu sa-i ierte si pe ei .N-au stiut ce fac.Daca ar fi stiut c-o trimit in Rai pe femeia aceasta poate ca n-ar mai fi torturat-o atat1

  Apreciază

  Comentariu de ciobanu stelica — 6 octombrie 2012 @ 12:33 | Răspunde

 6. deosebit articolul… toata stima

  Apreciază

  Comentariu de dragos — 6 octombrie 2012 @ 14:19 | Răspunde

 7. De ce sunt ignorati martirii anticomunisti Toma Arnautoiu din Nucsoara, Col. Arsenescu, Maria Plop, femeile-martir, preotii si taranii din Poienari care si-au dat viata in lupta cu bestiile comuniste si este laudata pana la satietate Elisabeta Rizea care ii spunea lui Ceausescu „domnul Ceausescu” ? V-ati pus aceasta intrebare, toti cei care cascati gura la propaganda comunista din Romania de azi ?

  Apreciază

  Comentariu de Aurel Teodorescu — 6 octombrie 2012 @ 14:58 | Răspunde

  • Nu. De ce ?

   Apreciază

   Comentariu de Mircea Puşcaşu — 6 octombrie 2012 @ 18:56 | Răspunde

  • Reformulez: Nu mi-am pus intrebarea. De ce sunt ignorati martirii amintiti de dv.?

   Apreciază

   Comentariu de Mircea Puşcaşu — 6 octombrie 2012 @ 23:18 | Răspunde

   • Pentru ca au fost anticomunisti pana la capat, pana la moarte. Nu era greu de priceput si de gasit raspunsul la intrebarea mea retorica tocmai pentru acestia au platit cu viata pentru crezul lor in neamul romanesc. De aceea comunistii prefera sa o medieze excesiv pe Elisabeta Rizea, o femeie care nu a luptat in munti contra comunistilor, asa cum au actionat multe femei din Poienarei si Nucsoara si care si-au dat viata in numele unui crez. Ciudat este si faptul ca liftele comnuiste de dupa 1990 nu pomenesc nimic despre Gheorghe Rizea, patizan anticomunist, sotul Elisabetei Rizea, pe care l-am cunoscut si cu care am dicutat in anii ’90 cand zacea bolnav intr-o camaruta din spatele casei lor. In concluzie, viclenia comunista duce pe multi in ispita, le spala creierele, si-i duce de nas tocmai cu scopul de a sterge din memoria colectiva numele romanilor celor mai devotati si capabili de sacrificiul suprem pentru ca generatia mai tanara si copiii sa nu mai aiba modele demne de urmat in calitatea lor de cetateni si viitori cetateni ai unei Romanii libere de comunism.

    Apreciază

    Comentariu de Aurel Teodorescu — 7 octombrie 2012 @ 22:23 | Răspunde

    • Multumim pentru aceste limpeziri.
     Domnule Aurel Teodorescu ma bucur ca ne vizitati.

     Apreciază

     Comentariu de Mircea Puşcaşu — 7 octombrie 2012 @ 23:59

 8. Bunul Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca!

  Apreciază

  Comentariu de Ovi — 6 octombrie 2012 @ 17:27 | Răspunde

 9. Dumnezeu sa o odihneasca in pace !

  Apreciază

  Comentariu de George — 7 octombrie 2012 @ 13:51 | Răspunde

 10. Doamne ajuta!

  Puteti sa o vedeti si video pe aceasta minunata si simpla femeie, pe acest link: http://www.youtube.com/watch?v=RxZqZTImkSA&feature=relmfu … televiziunea TVR a realizat o serie de peste 30 de astfel de documentarii reale….urmati continuarea de la link-ul de mai sus mentionat..

  Domnul si mult prea bunul Dumnezeu sa o odihneasca printre cei drepti!

  Apreciază

  Comentariu de Victoria -Iasi — 9 octombrie 2012 @ 00:58 | Răspunde

 11. […] Text preluat de pe BucovinaProfunda.Wordpress.com […]

  Apreciază

  Pingback de Elisabeta Rizea : „Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să ştiu că s-a limpezit lumea” | www.constantin-padure.com — 17 septembrie 2014 @ 01:56 | Răspunde

 12. […] Text preluat de pe BucovinaProfunda.Wordpress.com […]

  Apreciază

  Pingback de Elisabeta Rizea : „Trei Zile Dacă Mai Trăiesc, Da’ Vreau Să ştiu Că S-a Limpezit Lumea” | Vikingi.ro — 25 martie 2016 @ 23:40 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: