Bucovina Profundă

8 martie 2011

Răzvan Codrescu: În loc de 8 martie

În loc de 8 martie


Un articol de Răzvan Codrescu

SPUNE-MI CE SĂRBĂTOREŞTI, CA SĂ-ŢI SPUN CINE EŞTI !

Comunismul a trecut, sărbătorile i-au rămas! Nu ştiu dacă e vorba de inerţiile româneşti (“Aşa am apucat”) sau faptul se constată şi la alte meridiane. Cert este că la noi, cu complicitatea populistă a autorităţilor, 8 Martie sau 1 Mai se ţin ca nişte sărbători nevinovate şi vechi de cînd lumea. Mai nimeni nu pare să se sinchisească de originile şi de înţelesurile lor propagandistice, moştenite din recuzita ideologică a celui mai criminal şi mai anti-creştin regim din istorie! Dacă-i vorba de o zi liberă în plus, adică de încă un prilej de “chiul” îngăduit, “uşurătatea” naţională exultă fără scrupule, mereu gata să mai pună de-un “chef”. Ce-i drept, mulţi o fac şi din totala ignorare a substratului acestor “sărbători” (care s-ar fi cuvenit să iasă din istorie pe uşa din dos, o dată cu revoluţionarismul ateu şi materialist, dacă noi nu ne-am fi pervertit şi descreştinat în ultima jumătate de secol mai mult decît vrem s-o recunoaştem).

Între Mărţişor şi 8 Martie

Tradiţia românească oferă, în prag de primăvară, un bun prilej de sărbătorire a “sexului frumos”: 1 Martie, Ziua Mărţişorului. Nu-i o sărbătoare bisericească, dar nici n-are în ea nimic tendenţios sau pervers. Mamele, logodnicele, soţiile, fiicele sau colegele noastre au şi acest prilej în plus de a ne simţi dragostea şi preţuirea (care altminteri, fie vorba între noi, s-ar cuveni să fie mai puţin “ocazionale”). Piepturile înflorite de mărţişoare ar trebui să ne aducă aminte, simbolic, de frumuseţea şi regenerarea lumii lui Dumnezeu, de armonia care se cade să existe în(tre) toate cele ale Firii, de la ghiocelul plăpînd şi pînă la inima omului. Ne bucurăm de alteritatea ce ne-a fost dată dintru început (“Nu e bine să fie omul singur”) şi de minunea perpetuă a vieţii (căci Eva e “mama tuturor celor vii”).
De ce mai e oare nevoie să supralicităm, o săptămînă mai tîrziu, printr-o “sărbătoare” ideologică a femeii, văzute ca instrument al “luptei de clasă”, din perspectiva dizolvantă a “feminismului” militant şi a idiosincraziilor “proletare”?!


Pe urmele tovarăşei Clara Zetkin

Toată lumea s-ar cădea să cunoască adevărata poveste a zilei de 8 martie (demagogic numită “internaţională”, căci n-au sărbătorit-o oficial, după modelul Sovietelor, decît ţările din fostul “lagăr socialist”, iar în restul lumii numai anumite cercuri de stînga, marxiste sau marxizante). Propunerea instituirii unei Zile a Femeii a fost făcută şi aprobată în 1910, la aşa-numita Conferinţă a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, prima ei sărbătorire în mediile respective avînd loc în anul următor. Autoarea propunerii a fost militanta revoluţionară Clara Zetkin (1857-1933), o evreică născută la Wiederau (Saxonia) şi moartă la Arhanghelskoie, în fosta U.R.S.S. (unde şi-a văzut împlinit visul “tinereţii revoluţionare” şi a propăşit pe linia bolşevismului stalinist).
De ce tocmai ziua de 8 martie? Unul dintre motive (şi cel mai invocat) este că în această zi avuseseră loc mai multe demonstraţii revendicative ale “femeilor muncitoare”, începînd cu o grevă a ţesătoarelor new-yorkeze din 1857 (ce-i drept, reprobabil de aspru reprimată de autorităţile “capitaliste” ale vremii).

Sub semnul sîngeroasei Estera

Ar mai fi însă un motiv important, asupra căruia atrage atenţia, de pildă, un mare teolog şi duhovnic rus contemporan, diac. prof. dr. Andrei Kuraev: pornind de la originea etnică a Clarei Zetkin, autorul este de părere că ea “n-a putut să nu se gîndească” la populara sărbătoare evreiască de Purim (foarte apropiată calendaristic de data de 8 martie), care rememorează anual un cumplit masacru (după tradiţie, 75.000 de morţi – bărbaţi, femei şi copii) întreprins asupra poporului persan de către iudeii aflaţi în exil. Personajul-cheie al evenimentului este tocmai o femeie, viclena şi sîngeroasa Estera, devenită întruchipare biblică a “eroismului” feminin evreiesc.
Dacă e aşa sau nu, cert rămîne că, prin realele sau doar posibilele ei origini mentale, ziua de 8 Martie reprezintă o convenţie festivă cu totul străină şi de tradiţia noastră folclorică, şi de spiritul creştinismului, astfel încît o conştiinţă naţională şi religioasă creştină nu şi-o poate asuma fără a se trăda esenţial pe sine însăşi.

Nu una, ci multe zile de cinstire!

Din păcate, pe cît de greu ne despărţim de sărbătorile “roşii” (8 Martie, 1 Mai, 23 August), pe atît de uşor ne lăsăm ispitiţi să maimuţărim sărbătorile la fel de descreştinate ale altora (St. Valentine, Halloween etc.). Numai la tradiţia noastră bisericească uităm să apelăm, deşi ea ne oferă, alături de tradiţia folclorică, suficiente prilejuri de a ne manifesta, în lumina credinţei, cele mai nobile sentimente şi aspiraţii.
Haideţi să vedem împreună cîte alte prilejuri semnificative de cinstire a femeii, întreţesute în ordinea şi firescul vieţii creştine, ne oferă chiar calendarul bisericesc. Şi dacă ţinem atît de mult la luna inaugurală a primăverii, să ne aducem aminte că poate cea mai de seamă “ofertă festivă” creştină de cinstire a femeii şi a “eternului feminin” este marele praznic al Bunei Vestiri (25 martie), cînd Sf. Maria – icoană sublimă a feminităţii, reunind tainic în sine însăşi maternitatea şi fecioria – este înştiinţată de îngerul Domnului că va naşte pe Însuşi Fiul lui Dumnezeu, iar ea se smereşte voii de sus şi rosteşte marele fiat al umanităţii răscumpărate: “Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvîntul tău!”.
Dar zile potrivite de cinstire a femeii nu lipsesc nici în restul anului bisericesc. Dacă vrem să ne arătăm dragostea, admiraţia, respectul faţă de femeie (dincolo de comportamentul delicat de fiecare zi), o putem face cu precădere şi în Duminica Mironosiţelor (a treia după Paşti), şi de Sf. Maria mare (15 august), şi de Sf. Maria mică (8 septembrie), şi de Naşterea Domnului (25 decembrie), căci toate sînt apoteoze sfinte ale feminităţii.

Iată deci că nu prilejurile festive ne lipsesc, ci uitarea şi îndărătnicia noastră ne fac să ne îndulcim mai degrabă spre cele ale lumii decît spre cele ale lui Dumnezeu…

Răzvan CODRESCU
rostonline.org

6 comentarii »

  1. Bine de stiut … si de luat aminte !

    Apreciază

    Comentariu de UmbraSerii — 8 martie 2011 @ 10:54 | Răspunde

  2. 8 martie este sărbătoare legală în următoarele ţări: Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kîrgîzstan, Laos, Madagascar (doar pentru femei), Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia.
    http://www.realitatea.net/tarile-care-sarbatoresc-ziua-femeii-cele-mai-abuzive-cu-femeile-vezi-lista_811609.html

    Apreciază

    Comentariu de Mircea Puşcaşu — 9 martie 2011 @ 15:21 | Răspunde

  3. Si?! La ce folosesc de fapt aceste comentarii? De-a lungul vremurilor oamenii au gasit diverse prilejurii pt. a sarbatorii ceva, si dupa parerea mea,trebuie tinut cont de faptul ca sarbatorirea cuiva sau a unui lucru, porneste din dragoste… Aaa, ca nu subscriem toti la dragostea altora…este adevarat, dar ce ne impiedica sa ,,trecem indiferent pe langa ea, atata timp cat nu dauneaza nimanui?!Ba uneori este chiar benefica! Sau poate ca eu nu vad ,,raul” acestei sarbatori-de 8martie…?!Poate mi-l spuneti mai clar!Intradevar, s-a ajuns la exagerari cu alte sarbatori-cele americane importate de curand-in care desfraul isi are cadru de desfasurare… .Da, este foarte adevarat ca oamenii nu pun suficienta importanta sarbatorilor crestine, dar oare de ce se intampla asta?Cine ar putea fi vinovat?Oare sotii si prietenii nostrii care isi amintesc mai degraba ziua de 8martie, cand gasesc prilej sa ne spuna ca ne iubesc,decat o alta zi poate mai intemeiata pt. acest lucru? Din cate stiu,intre crestini nu se prea obisnuieste, ca de anumite sarbatorii religioase ca cele enumerate in articol,sa fie ,,felicitati” .Nu este ziua nimanui dintre noi atunci,decat praznuirea minorositelor, a Maicii Domnului,a Domnului…Gresesc enorm oamenii cand se felicita de zilele de praznuire a sfiintilor. Nu au nici un merit!Nu stiu de ce atata inversunare pt. o sarbatoare, din putinele care le mai aminteste oamenilor de dragostea fata de semeni…Personal nu aveam idee despre istoricul ei,si nici acum nu ma influenteaza negativ acest lucru.Nu ca sunt femeie va spun asta.Nu astept aceasta zi ca sa primesc ceva deosebit.Nu, dar intradevar de-a lungul anilor am vazut ca in aceasta zi, noi femeile suntem ,,privite” cu mai multa dragoste.Si oare nu credeti ca Dumnezeu ,,priveste” cu ochi buni acest lucru? Nu va suparati ,dar articolul d-voastra emana un iz de misoginism! Sunteti oare intradevar crestin? De cand crestinii sunt atat de inversunati, atat de ,,incisivi”, atat de critici-chiar judecatori?Articolul este departe de spiritul crestin.Oare nu putem sa transformam ORICE in dragoste? Imi cer iertare daca v-am suparat!

    Apreciază

    Comentariu de Daniela Ligia — 12 martie 2011 @ 14:30 | Răspunde

    • Draga vizitatoare Daniela Ligia,

      Voi incerca sa raspund cu o intamplare povestita de un amic, care acum cativa ani se afla in Franta, ca medic la un curs de specializare, si fiind 8 martie si-a intrebat colegele de servici daca nu sarbatoresc ziua. Raspunsul frantuzoaicelor a fost unul indignat si i-au replicat ca asa ceva e jignitor si ca e o sarbatoare a socialistelor atee nu a frantuzoaicelor catolice. Stiau cu toate asta. Doar in unele tari ale fostului bloc comunist a ramas inca aceasta confuzie (intretinuta desigur si de marketingul hraparet).

      Departe de mine gandul de a va acuza bucuria femeilor ce au primit felicitari, urari, flori sau daruri. 🙂 Cred ca merita mai des astfel de gesturi. Dar nu cred ca e indicat sa ne felicitam la comanda agendei bolsevice sau talmudice. Mie personal mi se pare mai potrivit prilej data de 1 martie, de martisor, prima zi de primavara pentru a felicita femeile ca cele prin care se reinoieste neamul omenesc, precum intreaga natura in primavara.

      Ganduri bune dumneavoastra si la cei dragi!

      Apreciază

      Comentariu de Mircea Puşcaşu — 12 martie 2011 @ 20:53 | Răspunde

  4. De ce oare ne consideram noi mai,, diferiti” ca sa nu spun mai buni decat altii? Avem aceasta tendinta de a ne indentifica ca fiind cei drepti,sau cei care detinem adevarul…Ma gandeam la colegele mele frantuzoaice (colege pt. ca suntem din aceeasi bransa),oare ce anume le-a indignat atat de tare la suratele lor socialiste,ideea ca sunt atee sau ca sunt socialiste? Poate si una si alta,iar ele nu se pot amesteca cu paganii,nu? Buuun!Stiati insa ca ziua de 1martie are radacini pagane? De ce ar fi mai potrivita? Daaa, nu este o inventie comunista!Dar ce amestecam noi politica in toate?Noi suntem crestini sau ,,crestini”? Domnule, dragostea nu are granite de nici o natura!Si ziua de 1martie este o zi de la Dumnezeu!Si ce daca radacinile ei istorice se intind dincolo de 2000 de ani,cand se credea ca primavara reinvia Dochia,si ca sa nu se deoache copii,li se legau de manute cate un banut de aur cu fire rasucite alb cu rosu ?(vedeti tratate folclorice-,,Sarbatorile la romani” prof.Simion Florea Marian)Sarbatoare pagana!Eu cred ca ideea principala a ei este dragostea.Si ce daca au ,,inventat-o”paganii.Noi trebuie sa fim precum albinele,si sa culegem ,,mierea” din toate ,,florile”.La fel si cu ziua de 8martie…Sau ,poate ca ar trebui sa-i informam pe toti crestinii sa evite sa-si exprime dragostea in aceasta zi ca nu cumva sa se creada ca execut un ,,ordin la comanda agendei bolsevice sau talmudice”…!? Mai ma gandesc ca poate ar fi bine sa se generalizeze ziua de 9martie ca fiind ziua barbatului, sa devina zi internationala.La urma urmei ce ar fi atat de rau? Da , cu exceptia ideii ca ei sa fie ,,nevoiti”sa consume 40 de pahare-pt.ca asta le-ar dauna…Lasand la o parte gluma,va spun ca nu ar trebui sa treaca zi din viata noastra,sa nu avem ca preocupare primordiala , dorinta de a ne exprima intr-un fel sau altul, dragostea fata de ceilalti! Si primul pas este acela de a nu ne mai judeca atat unul pe celalalt!Sperand ca nu va supar ,imi cer iertare si va incredintez de dragostea mea-stiu ca sunteti un om deosebit!

    Apreciază

    Comentariu de Daniela Ligia — 14 martie 2011 @ 21:18 | Răspunde

  5. […] În loc de 8 martie – Răzvan Codrescu […]

    Apreciază

    Pingback de 8 Martie – o sarbatoare necrestina – o inventie a bolsevismului evreiesc | Bucovina Profundă — 8 martie 2013 @ 16:36 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: