Bucovina Profundă

1 martie 2011

FOSTII DETINUTI POLITICI DENUNTA LINSAJUL MEDIATIC LA ADRESA PARINTELUI JUSTIN PARVU

FOSTII DETINUTI POLITICI DENUNTA LINSAJUL MEDIATIC LA ADRESA PARINTELUI JUSTIN PARVU

FEDERAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI LUPTĂTORI ANTICOMUNIŞTI   Biroul de presă, tel. 0722749249, e-mail: frfdpla@gmail.com

COMUNICAT

Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti ia act cu îngrijorare de presiunile fără precedent care s-au făcut la adresa Bisericii Ortodoxe Române în vederea smulgerii unei reacţii de condamnare a unor aspecte ale istoriei noastre naţionale legate de Mişcarea Legionară.

Considerăm că atât atitudinea Patriarhiei, cât şi cea a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care pentru moment au evitat a se conforma acestor presiuni, constituie expresia curată a conştiinţei celor care, prin voia lui Dumnezeu, cârmuiesc destinele Bisericii Ortodoxe Române. Facem pe această cale un apel la demnitate şi la statornicie din partea păstorilor noştri, asigurându-i că numai astfel trupul Bisericii – ierarhi, clerici, monahi şi laici – va rămâne unit întru adevărul credinţei.

Precizăm că legionarii s-au raportat în permanenţă la valorile creştine şi că au fost mereu conştienţi de faptul că unele din gesturile lor de autojustiţie (atunci când justiţia română, subordonată altor interese decât cele ale dreptăţii, închidea ochii în faţa unor fărădelegi strigătoare la cer comise împotriva legionarilor) se constituie în păcate din punct de vedere creştin. Ele au fost asumate ca atare, individual, de cei care le-au comis. Aceştia au plătit pentru ele cu viaţa lor.

Asemenea evenimente tragice pentru toată lumea nu s-au mai petrecut însă de peste şaptezeci de ani încoace. E un timp suficient de lung pentru a înţelege că accentul luptei legionare şi-a găsit definitiv locul doar pe planul spiritual. Scara de valori pe care acest curent naţional-creştin a promovat-o dintotdeauna este aceasta: pe primul plan se află Dumnezeu şi credinţa creştină, abia apoi urmează interesele naţionale şi la urmă interesele individuale. Nu s-a făcut niciodată confuzia filetistă a amestecării primelor două planuri.

Ceea ce s-a pretins din partea întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe Române a fost condamnarea de facto a principiilor directoare amintite mai înainte şi implicit şi a suferinţei şi muceniciei creştine a legionarilor din închisori, care nu poate fi desprinsă de matca în care aceşti oameni s-au format. De peste şaptezeci de ani încoace legionarii s-au situat în avangarda luptei anticomuniste, mai ales pe plan spiritual. Noi, cei care am trecut prin închisorile comuniste, depunem mărturie pentru atâtea jertfe curate aduse de tineretul român la Piteşti, Aiud, Gherla şi în celelalte temniţe, jertfe prin care au mărturisit întotdeauna adevărul creştin şi credinţa lor în Hristos. Majoritatea acestora au fost legionari. E semnificativ faptul că torţionarii comunişti desemnau prin acest termen nu doar pe cei cu o apartenenţă politică explicită, ci chiar pe unii mistici şi trăitori creştini care doar au avut tangenţă cu fenomenul legionar, fără a fi implicaţi direct: Părintele Arsenie Boca, Sandu Tudor, Dinu Pillat şi alţii.

În vremurile de prigoană comunistă, orice creştin incomod regimului risca să primească eticheta de „legionar” şi să fie condamnat la ani grei de închisoare. Nici Biserica din afara închisorilor nu a fost cu adevărat în libertate, fiind obligată la compromisuri şi la o pactizare silită cu regimul totalitar. Se pare că şi în ziua de azi orice creştin incomod riscă să primească aceeaşi etichetă de „legionar”, cu toate falsele ei conotaţii negative binecunoscute.

Nădăjduim că vremurile sub care am trăit şi am suferit noi au apus pentru totdeauna şi că societatea democratică de astăzi va şti să-şi respecte cu adevărat principiile de la care se revendică: libertatea de opinie şi libertatea credinţei. Aceasta implicând şi independenţa Bisericii faţă de orice fel de instanţe exterioare valorilor şi credinţei ei. Să ne ajute Dumnezeu pe toţi să le mărturisim împreună, până la capăt!

Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti

Preşedinte: Constantin Iulian

Secretar: Gheorghe Jijie

Biroul de presă, tel. 0722749249, e-mail: frfdpla@gmail.com

7 comentarii »

 1. Multumesc FRDPLA pentru acest comunicat echilibrat si just.
  Poate va ingadui Dumnezeu ca memoria Miscarii Legionare sa fie restabilita la adevarata ei valoare, pentru ca oamenii sa inteleaga jertfa ei si sa renunte la cliseele impuse de stapanii lumesti.
  Doamne ajuta.

  Apreciază

  Comentariu de Traian — 1 martie 2011 @ 13:14 | Răspunde

 2. Eu sper ca acest comunicat sa-si atinga scopul si sa ajunga acolo unde trebuie, il sustin. Dumnezeu sa ne ajute!

  Apreciază

  Comentariu de Mihaela — 1 martie 2011 @ 20:09 | Răspunde

 3. TRAIASCA PARINTELE IUSTIN PIRVU!!!!!!

  Apreciază

  Comentariu de DOREL — 2 martie 2011 @ 19:06 | Răspunde

 4. NU STIU CUM AU FOST LEGIONARII , DAR CONDUCATORII DIN ZIUA DE ASTAZI INTREC ORICE MASURA ! AM TRAIT IN TIMPUL LUI CEAUSESCU DAR CE FAC EI ACUM E STRIGATOR LA CER .NU VA TRECE MULT SI VOR PATI EXACT CA CEAUSESCU . AVEA DREPTATE VADIM SA CONDUCA TARA CU MITRALIERA !!!

  UN AMARAT

  Apreciază

  Comentariu de titi — 3 martie 2011 @ 21:11 | Răspunde

  • Va inteleg si va impartasesc amareala, dar Vadim nu poate avea vreodata dreptate. 🙂

   Apreciază

   Comentariu de Mircea Puşcaşu — 3 martie 2011 @ 23:02 | Răspunde

   • Din păcate am ajuns sa ne intereseze numai propia persoana şi ce băgam sub nas nu mai există interes naţional dragoste de ţară şi de valorile acestui neam atît de încercat.Au ajuns ungurii sa ne conduca si sa pingareasca tot ce este românesc , austiecii au luat absolut tot petrol ,banci, asgurari, jertfele inaintasilor au in zadar doar pentru ca sus au ajuns oameni de nimic,ROMÂNI TREZIŢI-VĂ! participati la viata sociala si fti uniti in cuget si simtiri.CINE STIE SI POATE SA REÎNVIE MISCAREA LEGIONARA ! VADIM a facut mai mult bine tarii pacat ca nu este inteles apreciat si ajutat

    Apreciază

    Comentariu de stefan — 6 martie 2011 @ 21:10 | Răspunde

    • Stefan, deacord cu tine mai putin cu binele lui Vadim, fost ceausist, om cu agenda, ingaduit pe scena politica tocmai pentru a arunca in derizoriu nationalismul, patriotismul, dreapta crestina.

     Apreciază

     Comentariu de Mircea Puşcaşu — 8 martie 2011 @ 23:38


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: