Bucovina Profundă

20 octombrie 2010

Forul Ortodox Roman: SE CERE RENUNTAREA LA ORICE FEL DE ACTE DE IDENTITATE ELECTRONICE. PROIECTUL E-ROMANIA ASCUNDE PERICOLELE SUPRAVEGHERII TOTALITARE.

România fără acte de identitate electronice

sursa: razbointrucuvant.ro/recomandari

Forul Ortodox Român consideră că măsurile de introducere în România a actelor de identitate electronice constituie un grav abuz care pune bazele unui sistem de supraveghere permanentă a cetăţenilor aşa cum nu a mai existat niciodată până acum în istorie. Este în lucru si cardul de sănătate, un document electronic ce cuprinde istoricul bolilor și starea sănătății tuturor oamenilor din Romania, iar la Ministerul Sănătății se pune la punct un program de soft care să gestioneze fișele electronice de sănătate ale tuturor cetățenilor țării o inițiativă care oferă unor oameni acces la date strict personale. Lucrurile devin şi mai sumbre dacă ne gândim că dezvoltarea controversatului  proiect e-Romania poate duce la un grad de supraveghere care, după știinţa noastră, nu are precedent în altă ţară din lume – prin acest proiect intenţionându-se crearea unei interfeţe electronice care să cuprindă totalitatea interacţiunilor dintre stat şi cetăţean dar şi, ceea ce este şi mai important, dintre cetăţean şi cetăţean.

Chiar responsabilii statului implicaţi în aceste proiecte logistice recunosc faptul că singura garanţie ca sistemul electronic de identificare a cetăţenilor să nu fie folosit în mod abuziv este calitatea celor care îl administrează. Dar niciodată, într-un stat de drept constituţional, garanţia respectării libertăţilor civice nu va sta în calitatea morală a conducătorilor, ci în garanţiile instituţionale concrete prin care exercitiul puterii este limitat în întindere, amploare şi manifestare. Inacceptabilă este şi ideea prelevării datelor biometrice ale

persoanei, procedură practicată, până recent, doar în cazul infractorilor. Acest lucru îi transformă pe cetăţeni în „suspecţi de serviciu”, o viziune tipică dictaturilor în care cetăţenii sunt bănuiţi  aprioric de atitudini antisociale, fapt fără precedent însă într-o societate ce se denumeşte deschisă şi care se ghidează după norme juridice ce pun pe primul plan libertatea persoanei.

Întrebarea pe care orice cetăţean al României şi-o poate pune este: de unde provin banii pentru acest proiect al introducerii actelor electronice, ale cărui costuri se ridică la zeci de milioane de euro? Din bugetul statului? Considerăm însă că pentru statul român ar fi mult mai utile şi mai urgente remedierea problemelor structurale ce ameninţă principalii piloni ai sistemului românesc (sistemul de asigurări sociale – pensiile, sistemul educaţional, sănătatea). Daca banii provin din surse private, așa cum afirma unii oficiali, de ce nu se orientează acești bani spre ajutorarea familiilor nevoiașe, a celor care mor întrucât nu au bani de medicamente sau pentru operații costisitoare? Care ar fi interesul (economic, politic) al unor persoane private pentru implementarea acestui sistem in Romania?

Uniunea Europeană nu ne obligă să introducem cărţile de identitate electronice (CIE). Dimpotrivă, vedem că din cele 30 de ţări ale

Uniunii Europene practic doar 12 au introdus acest tip de documente, iar 9 sunt doar pe cale să le adopte. În multe state care au CIE statutul acestora nu este obligatoriu, făcându-se paşi mici în adoptarea lor de către populaţie (Italia e un exemplu). Atunci ne întrebăm, în chip firesc, ce interese se ascund în spatele acestui proiect? Este absurd ca, în condiţiile în care trăim o criză profundă, autorităţile române să investească sau să atragă fonduri enorme pentru un proiect pe care nu îl cere nimeni şi ale cărui costuri vor fi permanente, având în vedere necesitatea up-gradărilor, a securizării continue etc.

În ceea ce priveşte argumentul tehnic, al aşa zisei securităţi sporite a datelor personale, datele problemei sunt, în realitate, cu totul altele. Un sistem care nu-i va permite cetăţeanului să efectueze anumite operaţiuni sau care nu-i va permite să se identifice complet în faţa unei instituţii oficiale decât dacă este posesor de act de identitate electronic, este unul greşit conceput şi fundametat. Pe lângă constrângerile ce decurg din aceasta, orice astfel de suport electronic este supus unor riscuri de clonare și/sau de deteriorare ce au o

probabilitate statistică foarte mare (defectare prin expunere la presiuni mecanice, prin expunere la câmpuri electrice sau magnetice, prin contactul cu diferite substanţe chimice uzuale, etc).

De asemenea, ne asumăm un mare risc expunându-ne datele personale, biometrice, într-o bază de date centralizată la nivel naţional şi operată de anumite instituţii oficiale ce au probleme interne majore, recunoscute public, la nivelul organizării şi al gradului de corupţie. Riscul acesta este cu atât mai mare cu cât se preconizează o integrare la nivel international – într-o primă fază european – a acestor date. Nu există în acest moment, din păcate, nici măcar la nivel de proiect, o politică naţională de securitate informatică menită să ne asigure nouă, cetăţenilor români, protecţia datelor personale în momentul în care acestea vor fi expuse într-un mediu internaţional care este de asemenea dominat, în multe cazuri, de corupţie la nivel instituţional sau este marcat de atitudini rasiste/xenofobe in raport cu anumite comunităţi etnice şi chiar religioase. Avem, din nefericire, precedente periculoase în acest sens: o parte din

baza de date  de CNP-uri a Poliţiei Române este disponibilă pe reţelele informatice publice de transfer, la fel şi mai multe hărţi militare detaliate ale României. Din câte ştim, nimeni nu a  intervenit în vreun fel până acum pentru a remedia aceste scurgeri de informaţii.

Nu în ultimul rând este important să conştientizăm faptul că actele de identitate electronice au mari şanse de a deveni în viitor propriile noastre dosare de securitate pe care le vom purta peste tot şi la care noi nu vom avea acces decât indirect, prin intermediul instituţiilor.

Având în vedere toate aceste lucruri, cerem în mod ferm Președintelui țării, reprezentanţilor MAI şi tuturor instituţiilor abilitate ale statului român următoarele:

1. Să oprească introducerea în România a oricărui tip de document electronic de identitate (carte de identitate, permis de conducere) și a cardului

electronic de sănătate.

2. Să se asigure în mod temeinic baza juridică a paşapoartelor așa zis temporare, pentru a nu se putea reveni în mod abuziv asupra acestei alternative. Să se prelungească termenul de valabilitate al acestui tip de paşapoarte la 3 ani și să nu existe nici o presiune financiară sau morală asupra persoanelor care nu accepta documentele ce conțin datele personale incluse în mediul de stocare electronic.

3. Să se angajeze un dialog real cu reprezentanţii societăţii civile pentru a se stabili  o linie clară de demarcaţie până la care un proiect de tipul e-Romania, ce include şi componenta Cărţilor de Identitate Electronice, poate fi derulat astfel încât să nu pună în primejdie libertăţile civice specifice unui stat de drept constituţional, precum şi libertatea de conştiinţă a cetăţeanului.

După ce am văzut în secolul trecut cât de uşor pot să apară dictatorii, după ce am traversat 50 de ani de ideologie comunistă şi 20 de ani de tranziţie lipsită complet de viziune, credem că este firesc să tragem un semnal de alarmă şi să chemăm pe toţi românii ca să se opună măsurilor amintite. Acestea, pe lânga faptul ca nu pot fi prioritare in contextul socio-politic actual, nu fac altceva decât să creeze premisele unui sistem totalitar de supraveghere şi control al persoanei umane. Tehnologia trebuie să fie folosită în scopuri creative, iar nu în slujba controlului (sau a manipulării) oamenilor. Libertatea este un dar dumnezeiesc ce trebuie apărat cu trezvie, aşa cum s-a întâmplat în perioada comunistă când mii de eroi și de martiri din închisori sau din munti şi-au dat viaţa, opunându-se dictaturii. Jertfa acelor tineri care au strigat în decembrie 1989 „Vom muri şi vom fi liberi!” ne responsabilizează şi ne obligă la atitudine. Captivitatea electronică nu este cu nimic mai bună decât aceea în lanţuri. Statul nu mai trebuie să intervină în viaţa privată a oamenilor, sub nicio formă.

Organizaţiile reunite în Forul Ortodox Român adresează societăţii civile un apel la unitate pentru a face conştientă opinia publica în faţa acestor provocări. Chemăm toate ONG-urile şi persoanele care împărtăşesc îngrijorarea noastră să semneze acest apel pentru libertatea şi demnitatea românească. Adeziunile se pot trimite pe adresa de mail a FOR-ului.

Contact: forul.ortodox@gmail.com

Sprijina acest demers:

Asociaţia Rost

Alianţa Familiilor din România

Asociaţia Pro-Vita Bucureşti

Liga pentru Utilitate Publică

Editura Predania

Asociaţia Christiana

Revista OrthoGraffiti

Asociația pentru Cultură și Educație „ Sfântul Daniil Sihastrul”

Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” -Suceava

Asociaţia BUCOVINA PROFUNDĂ

(lista deschisa)

9 comentarii »

 1. daca vi se pare de interes, cititi ,va rog, si http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/. multumesc! Doamne-ajuta!

  Apreciază

  Comentariu de danutza — 20 octombrie 2010 @ 15:08 | Răspunde

 2. Acest proiect al introducelor actelor electronice in Romania se ridica nu la zeci ci la sute de milioane de euro: peste 600 milioane de euro. Sursa de informare sigura !
  DOMNUL SA FIE CU NOI ! AMIN.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan — 20 octombrie 2010 @ 21:04 | Răspunde

 3. O sa ajungem ca animalele. Aia e

  Apreciază

  Comentariu de Geografilia — 21 octombrie 2010 @ 22:21 | Răspunde

 4. Oare nu ar fi buna ideea unei petitii online?In felul acesta o putem trimite tuturor celor din listele noastre,plus ca, sa vezi ca atatia altii au semnat inaintea ta,e incurajator,simti ca nu esti solidar unei idei.

  Apreciază

  Comentariu de Adriana — 24 octombrie 2010 @ 18:15 | Răspunde

 5. Cu petitia online nu se rezolva nimic, doar cu ceva real, iar o asemenea actiune este desfasurata de catre F.O.R. chiar in acest context.Tot ce aveti de facut este sa le scrieti celor de la Forul Ortodox Roman si sa ii anuntati ca doriti sa va apara numele in lista cetatenilor si organizatiilor care se opun Romaniei digital securizate!Doamne ajuta!

  Apreciază

  Comentariu de Catalin — 25 octombrie 2010 @ 12:18 | Răspunde

  • forul.ortodox@gmail.com

   Apreciază

   Comentariu de Catalin — 25 octombrie 2010 @ 12:23 | Răspunde

   • Cartea de Muncă a devenit un act de indentitate electronic, prin care cetăţenii îşi obţin drepturile la asigurare medicală şi pensie.

    Asigurările de sănătate sunt la rândul lor mână în mână cu Cardul de Sănătate care este un act electronic biometric care conţine date personale despre cetăţean. Prin card cetăţenii obţin drepturile la asistenţă medicală (mai mult decât doar să se consulte cu un medic obţin şi reduceri la diferite proceduri medicale şi la tratament), la un tratament medicamentos farmaceutic (fie cocteiluri de antibiotice fie medicamente colorate în excces după normele europene, fie vaccine cu mercur etilic), şi au obţiunea să lase moştenire altora unul ori toate organele şi ţesuturile în cazul în care medicii nu îi mai dau şanse să se recupereze.

    După cem am aflat în 1993-94 din articolul informativ publicat în NY Times că bara de cod este o valoare numerică echivalentă cu Numărul Fiarei, despre care s-a scris prin profetul Daniel şi mai ales în cartea Apocalipsei, acum mici şi mari au acceptat ştampilarea vechi cărţi de muncă, fără a analiza ce se face mai deprte cu valoarea numerică scanată şi introdusă în sistemul DiGital.

    Apreciază

    Comentariu de FlorinCB — 4 iunie 2011 @ 09:25 | Răspunde

 6. Trebuie sa ne opunem din toate puterile,sa fim uniti,sa iesim in strada,sa-i implicam si pe preoti.Dumnezeu sa ajute Romania!

  Apreciază

  Comentariu de cornelia — 30 octombrie 2010 @ 19:40 | Răspunde

 7. Buna Ziua! Mi-am dat seama ca sunt ateu si vreau sa renunt oficial la aceasta regie(crestin ortodox),se poate sa-mi spuneti ce actiuni trebuie sa intreprind pentru a capata un acte care sa ateste ca nu mai fac parte din religia ortodoxa??…Multumesc frumos!!!

  Apreciază

  Comentariu de andrei — 16 februarie 2011 @ 09:29 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: