Bucovina Profundă

15 septembrie 2010

Mircea Platon – Homeschooling: învăţământ de rezistenţă

Filed under: articol,homeschooling,Mircea Platon,România Profundă — Mircea Puşcaşu @ 14:09

Şcoala de acasă: învăţământ de rezistenţă

În cadrul dezbaterii iniţiate de Think Outside the Box despre şcoala de stat vs şcoala de acasă, Mircea Platon pledează pentru homeschooling.

După 1989, în loc să reclădim un sistem de învăţământ

clasic, al cărui scop ar fi educarea elevilor în spiritul a ceea ce are mai bun tradiţia culturală românească şi universală, s-a trecut la un învăţământ alternativ, facultativ, futurist şi vag. Şcoala de acasă e o alternativă la „alternativa“ care, după 1989, a transformat sistemul de învăţământ românesc într-o centrifugă furnizoare de vată de zahăr pe băţ. Şcoala de acasă e o formă de rezistenţă şi de protest împotriva unui sistem de educaţie care nu îşi mai îndeplineşte menirea.

În condiţiile existenţei unui învăţământ normal, bazat pe un curriculum şi pe metode pedagogice clasice, pe gramatică, logică, retorică, istorie universală, limbi clasice, aşa cum era şcoala în România anului 1947, şcoala de acasă nu şi-ar avea rostul decât în cazul unor comunităţi etnice, religioase sau ideologice închise, care ar dori în acest fel să-şi perpetueze identitatea. Dar acolo unde şcoala promovează continuu, deliberat sau involuntar, prin programa sau prin atmosfera din şcoală, analfabetismul şi imoralitatea, atunci şcoala de acasă devine un mod legitim al majorităţii de a protesta împotriva căderilor sistemului educaţional public şi de a asigura transmiterea acelor valori care ajută la perpetuarea unei naţiuni de oameni integri. Şcoala de acasă e deci o formă de protest şi un remediu. Ea nu poate înlocui sistemul de învăţământ public, dar, ca formă de învăţământ privat, poate ajuta copiii să scape urmărilor nefaste ale unui sistem de învăţământ public nociv din punct de vedere intelectual şi moral. Şcoala de acasă nu e un mod de a dezerta de la bătălia pentru un sistem de învăţământ public sănătos. Din contra, şcoala de acasă e un mod de a rupe cercul vicios care susţine învăţământul public de proastă calitate.

Sistemul în care trăim, în România, se autoperpetuează: corupţii şi analfabeţii recrutează şi promovează corupţi şi analfabeţi. Ca şi în cazul comunismului, „lupta din interiorul sistemului/partidului“ e o iluzie. E o iluzie şi pentru că sistemul, sistemul de învăţământ de exemplu, nu îţi pune la îndemână instrumentele conceptuale şi obişnuinţele morale cu care l-ai putea înfrunta. „To think outside the box“ e, în acest caz, nu doar o chestiune de fiţe, ci de supravieţuire morală şi intelectuală ca om liber şi integru. Şcoala de acasă e antrenamentul de azi pentru confruntarea cu sistemul corupt de mâine.

Şcoala de acasă e redescoperirea învăţământului la scară umană, un refuz al modului în care sunt „procesaţi“, pe banda rulantă, elevii de azi. Şcoala de acasă nu creează consumatori şi nici rotiţe ale sistemului, ci oameni care pot sta pe propriile picioare, educaţi să fie liberi şi responsabili. Şcoala de acasă nu subminează insidios relaţia dintre părinţi şi copii în folosul profesorului-agent de îndoctrinare (comunistă, neoliberală, politic corectă etc.). Ceea ce nu înseamnă că şcoala de acasă constă într-o mamă, fanatică religios, făcând într-o debara exerciţii de aritmetică cu patru copii desculţi.

De regulă, şcoala de acasă, în S.U.A. şi în Europa de Vest, presupune efortul concertat al mai multor familii care se grupează pentru a-şi educa împreună copiii, mai ales cei din clasele I-VIII. În acest fel, copilului nu îi lipseşte socializarea. Dar această socializare se face organic, în comunitatea centrată pe familia extinsă, într-un mediu ocrotitor, fără droguri, sex şi violenţă. Copilul, şi părinţii, descoperă astfel virtuţile comunităţii, ale vecinătăţii, lucru important într-o lume altminteri dominată de solidarităţi mecanice, nu organice, de mobilitate motivată economic (te duci unde găseşti de lucru) care distruge familii şi comunităţi.

Anchetele şi studiile efectuate în Occident arată că şcoala de acasă e practicată de părinţi de cele mai diverse opţiuni politice şi identităţi etnice şi religioase: de la evrei sau atei la musulmani şi creştini, de la ecologişti la baptişti, de la stânga anarhistă la dreapta tradiţionalistă. Copiii educaţi acasă obţin de regula rezultate cu 15-30 la sută mai bune la examene decât copiii educaţi în şcolile publice. Materiile, obiectivele asumate şi examenele sunt aceleaşi. Diferă însă calitatea programei şi unghiul de abordare. Dacă părinţii nu se pricep la anumite materii, pot angaja preparatori, mai ales în cazul în care se grupează mai multe familii. Statul oferă reduceri de impozite familiilor care îşi educă acasă copiii. Şcoala de acasă e un mod de a redeveni responsabili în privinţa educaţiei copiilor noştri.

Cred deci ca ar trebui tratat cu toată seriozitatea şi legalizat ca formă de învăţământ nu alternativ, ci de rezistenţă.

sursa: ziuaonline.ro

4 comentarii »

 1. Desi sint multe lucruri cu care sint de acord, autorul nu este pe deplin informat. De exemplu:

  Materiile, obiectivele asumate şi examenele sunt aceleaşi – nu este adevarat. Unii parinti aleg anumite materii, altii altele. Obiectivele parintilor pentru care fac scoala la domiciliu este diferita. Unii dau examene, altii nu.

  Statul oferă reduceri de impozite familiilor care îşi educă acasă copiii. – poate in tarile europene. In America nu se intimpla asa ceva, deci autorul trebuie sa specifice, nu sa dea impresia ca asa este peste tot.

  legalizat ca formă de învăţământ nu alternativ, ci de rezistenţă – pentru unii este alteraniv, pentru altii este de rezistenta, iar altii o vad ca pe o datorie.

  Apreciază

  Comentariu de Cristina — 15 septembrie 2010 @ 19:40 | Răspunde

 2. .

  Apreciază

  Comentariu de asew — 17 septembrie 2010 @ 07:02 | Răspunde

 3. problema merge dar depinde de local si cate incaperi are sau daca are scara rulanta de interior

  Apreciază

  Comentariu de gtr — 29 septembrie 2010 @ 14:03 | Răspunde

 4. Scoala acasa e o alternativa sanatoasa si potrivita fiecarui copil.
  Cateva avantaje:
  – Alinierea programului dupa bio-ritmul copilului este un avantaj colosal – in moment de oboseala e nevoie de 10 ori mai mult efort de concentrare pt a retine/intelege ceva, fata de momentele de odihna;
  – fara timp petrecut in trafic de acasa/la scoala, fara timp de imbracat/echipat/iesit pe usa – unii copii fac si 1 ora dus/1 ora intors
  – fara cheltuieli gen: shortuletz, uniforma, ghiozdan, flori/ciocolate + shpaga la cresa
  – controlarea meniului si alinierea diversitatii dupa necesarul copilului
  – fara boli declansate de conflictele de separare
  – orarul si vacanta poate incepe mai devreme, daca termina proiectele mai repede
  -familia este mobila ( se poate deplasa si face temele si in alta locatie)

  Dezavantaje: un parinte e nevoit sa fie permanent acasa, deci va fi o familie ce traieste dintr-un singur venit
  -contactul cu alti copii e nevoie de organizat de parinti – zilnic(aici conteaza enorm comunitatea, vecinii etc)
  -cautat tabere/cercuri de activitati/teatre etc
  -cel putin un parinte e nevoie sa depuna tot efortul pt a invata cu copilul o limba straina/mate/chimie etc. , capta notiuni de educatie, pedagogice, lucru in echipa (ca va lucra nu numai cu un copil – copilul propriu ci si cu alti copii – in aceeasi situatie)
  -un permanent studiu legislativ, programe etc. pt integrare
  (toate astea sunt responsabilitati mari pt parinti si unii nu le fac fata)

  Apreciază

  Comentariu de arakelian — 29 aprilie 2015 @ 14:47 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: